Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

December elején akár napi háromszáz halott is lehet, állítja a szakértő


Lélegeztetett betegeket ápolnak a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án
Lélegeztetett betegeket ápolnak a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án

Továbbra is nyolcezer felett van a napi új fertőzöttek száma, szerda óta 130-nál többen haltak meg a koronavírus miatt. Egy egészségügyi közgazdász szerint december elején nehezedik majd a legnagyobb nyomás a magyar egészségügyre. Az országos tiszti főorvos közben adatokat közölt, arról, hogy augusztus óta az új fertőzöttek között hány oltott van.

Csütörtök óta 8394 új fertőzöttet igazoltak, velük a járvány kezdete óta összesen 931 414 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 132 halálozást hoztak összefüggésbe a járvánnyal, velük az elhunytak száma 31.751-re emelkedett.

A kormányzati járványportál szerint az aktív fertőzöttek száma 83.818. Kórházban 4990 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 488-an vannak lélegeztetőgépen.

December elején lehet a legnagyobb a nyomás

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász az amerikai járványmodellre hivatkozva az ATV-n arról beszélt, hogy december elején nehezedik majd a legnagyobb teher az egészségügyre, akár napi háromszáz elhunyt is lehet.

A szakember szerint, noha az egészségügy a műtétek nyár eleji újraindulása óta nem tudta behozni magát, az elektív műtétek újbóli leállítása elkerülhetetlen volt. Rékássy Balázs úgy véli, az egészségügyi dolgozók hiánya okozza majd a legnagyobb kihívást.

A szakember úgy véli, hogy ha most keményebb szigorításokat vezetne be a kormány, a negyedik hullám január legelején véget érhetne, és a halálesetek számát is a felére lehetne csökkenteni.

Duda Ernő virológus ugyanitt arról beszélt, hogy becslése szerint körülbelül olyan 3-4 millió lehet azoknak a száma, akik megfelelő védettséggel rendelkeznek, vagyis a lakosság nagyobbik része nem az. Duda Ernő szerint, amíg a lakosság 90 százalékát nem oltják be, a járvány itt marad, mert folyamatosan mutálódik a vírus.

Közöltek adatokat, de nem sok derül ki belőlük

Közben az Átlátszó hírportál oldalán megjelent levél szerint az augusztus 1-je és október 31-e között koronavírussal megfertőződöttek közül 65 015-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 31 561-en azután, hogy legalább egy védőoltást megkaptak.

Ezekkel a számokkal azonban egyebek között az a baj, hogy szemben a nemzetközi eljárással, az Nemzeti Népegészségügyi Központ azt közölte, hányan vannak a fertőzöttek között, akik már legalább egy oltást kaptak. Eközben viszont az lenne értékelhető információ, hogy a legalább kétszer oltottak közül hányan fertőződtek és betegedtek meg a második oltás után eltelt két hetet követően.

XS
SM
MD
LG