Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az omikron-járvány ellenére sok országban feloldják a korlátozásokat


Diákok egy osztályteremben a helyi közigazgatás tisztviselőinek látogatása közben, az iskolák és óvodák nyitónapján Bukarestben, Romániában 2021. február 8-án, hétfőn
Diákok egy osztályteremben a helyi közigazgatás tisztviselőinek látogatása közben, az iskolák és óvodák nyitónapján Bukarestben, Romániában 2021. február 8-án, hétfőn

Apránként számos, a koronavírus által súlyosan sújtott ország nyit és enyhíti a Covid–19 elleni korlátozó intézkedéseket. Olyan országokban is feloldják a korlátozásokat, ahol a kevésbé súlyosnak ítélt omikron-változat miatt az esetek száma az egekbe szökött.

A genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet szerint a Covid–19 omikron-variánsa az elmúlt tíz hétben kilencvenmillió megbetegedést okozott a világon, többet, mint amennyit a járvány korábbi variánsai 2019 és 2021 között. A WHO ugyanakkor elismeri, hogy egyes országokban indokolt lehet a korlátozások enyhítése az átoltottságtól és az egészségügyi ellátórendszer minőségétől függően.

Fertőzőbb, de kevésbé okoz betegséget

Az omikron a tanulmányok szerint kisebb valószínűséggel okoz súlyos megbetegedést, mint a korábbi delta-változat. Az omikron még más koronavírustörzseknél is könnyebben terjed, és már számos országban dominánssá vált. Könnyebben megfertőzi azokat is, akiket beoltottak vagy akiket korábban a vírus korábbi változatai megfertőztek.

Az ENSZ egészségügyi szervezete azonban óva int az omikron alábecsülésétől. „Aggódunk amiatt, hogy egyes országokban az a narratíva alakult ki, hogy a vakcinák és az omikron magas fertőzőképessége, alacsonyabb súlyossága miatt a vírus terjedésének megakadályozása már nem lehetséges és nem is szükséges” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője kedden a WHO szokásos, a világjárványról szóló tájékoztatóján.

Vészhelyzetekért felelős főnöke, dr. Michael Ryan azt mondta, egyes országok jogosan kezdhetik meg a korlátozások enyhítését, de óva intett a túl korai és túl általános nyitástól. Figyelmeztetett, hogy „politikai nyomásra egyes országokban idő előtt nyithatnak, ami elkerülhető fertőzéseket, súlyos betegségeket és szükségtelen haláleseteket fog eredményezni”.

Angliában szinte teljesen vége a veszélyhelyzetnek

A leggyorsabb újranyitásra eddig a járvány epicentrumának számító Európában, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban volt példa. A múlt héten Angliában szinte minden hazai korlátozást megszüntetettek: nyilvános helyeken már nem kell maszkot viselni, a rendezvényekre való bejutáshoz már nincs szükség oltási igazolványra, csak az aktív Covid-fertőzöttekre vonatkoznak karanténszabályok.

Február 1-jén Norvégia feloldotta a rendezvénytilalmat és az alkoholfogyasztás tilalmát 11 óra után. Emellett a beutazóknak sem kell már Covid–19-tesztet végeztetniük a határ átlépése előtt. Megszűntek továbbá a távolságtartási szabályok az éttermekben és a sporteseményeken. „Itt az ideje, hogy visszavegyük a mindennapi életünket – mondta kedden Ingvild Kjerkol norvég egészségügyi miniszter. – Ma este a legtöbb intézkedést eltöröljük, hogy közelebb kerülhessünk a normális élethez.”

Ázsia nagy részén szigorítanak

Sok ország ezzel szemben épp hogy szigorít az omikron-hullám miatt. Olaszországban februártól a bankokba és postahivatalokba csak 48 órán belül kiállított negatív teszttel vagy oltási igazolással lehet belépni. A csendes-óceáni Tonga állam szerda este általános zárlatot rendelt el, miután koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak két kikötői dolgozót, akik a vulkánkitörés és a szökőár után érkező segélyek szétosztásában segédkeztek. A téli olimpiai játékokra készülő Kína továbbra is ragaszkodik a hivatalos zéró-Covid–19-politikájához, még akkor is, ha a lakosság 85 százaléka teljesen be van oltva. Peking szigorú zárlatokat és karanténokat rendel el, ha bármilyen esetet észlel, és továbbra is megköveteli, hogy az emberek maszkot viseljenek a tömegközlekedési eszközökön. Az üzletekbe, éttermekbe Kínában is csak oltási igazolással lehet belépni.

Thaiföldön, ahol a lakosság 69 százaléka teljesen be van oltva a Világunk az adatokban szerint, szintén marad a kötelező maszkviselés, a távolságtartás és más korlátozások. Szingapúr, amely Ázsia legmagasabb oltottsági arányával büszkélkedhet (a lakosság 87 százaléka legalább két oltást kapott), szintén fenntartja a korlátozásokat, annak ellenére hogy augusztusban a kormány még arról beszélt, jól haladnak a „Covid–19-rezisztens nemzetté válás útján”.

Más a helyzet Japánban, ahol a lakosság közel nyolcvan százaléka teljesen be van oltva. A japán kormány eddig nem vezetett be kötelező korlátozásokat, csak ajánlásokat fogalmazott meg a társadalmi távolságtartásra, a nyilvános helyek zárására. Most továbbra is arra kérik a lakosságot, hogy viseljenek arcmaszkot, az éttermeket pedig arra, hogy rövidítsék le a nyitvatartási idejüket.

XS
SM
MD
LG