Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az omikron rohamára készül a világ, itthon a delta-variáns pusztít, 154 újabb áldozat


Egyéni védőfelszerelést viselő utas érkezik a sydneyi repülőtér nemzetközi termináljára Ausztráliában 2021. november 29-én.
Egyéni védőfelszerelést viselő utas érkezik a sydneyi repülőtér nemzetközi termináljára Ausztráliában 2021. november 29-én.

Már 77 országban van jelen világszerte a koronavírus, új fertőzőbb mutációja. A WHO szerint nem szabad alábecsülni az új variánst. Magyarországon is találtak újabb fertőzésgyanús eseteket, de itt, ahogy Európa nagy részén, egyelőre a delta-variáns az uralkodó. Csütörtök óta 4977 új fertőzöttet igazoltak és 154 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal.

A csütörtök óta igazolt fertőzöttekkel együtt a járvány kezdete óta összesen 1.218.295 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 37.530 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 154.511, kórházban 5856 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 519-en vannak lélegeztetőgépen.

Az újabb oltási akció keretében még péntek délután 14-18 óra között, valamint szombaton 10-18 óra között is időpontfoglalás nélkül lehet oltást beadatni. Zajlik az 5-11 éves gyermekek oltása is, a szülők számára folyamatosan nyitva a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap. Az oltási akcióban csak a 12 év felettieket oltják a kórházi oltópontokon, az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak időpontfoglalással vagy házi gyermekorvosoknál lehetséges.

A kormányzati járványportálon megjegyzik, hogy Magyarországon is jelen van az omikron vírusvariáns, ezért különösen fontos, hogy mindenki oltassa be magát, a korábban oltottak pedig kérjék a harmadik, megerősítő oltást.

Közben a Portfolio a Bloombergre hivatkozva ír arról, hogy a koronavírusos betegek kórházi felvételének aránya 91 százalékkal csökkent Dél-Afrikában az omikron variáns által kiváltott hullám második hetében.

Az új fertőzöttek csupán 1,7 százaléka került kórházba a második héten. A delta-variáns által kiváltott hullámban ez az aránya 19 százalék volt. Az esetszámok ugyanakkor nagyon magasak, napi 20 ezer körül regisztrálnak új fertőzötteket.

Hongkongi kutatók szerint az omikron hetvenszer gyorsabban terjed, mint az eredeti vírustörzs. Az Egészségügyi Világszervezet pedig úgy látja, hogy a jelenlegi koronavírus elleni vakcinák kevésbé hatékonyak az omikronhoz kapcsolódó fertőzések és azok átadása ellen, ez pedig nagyobb kockázatot jelent az újrafertőződésre.

Görögország vasárnaptól szigorít

Vasárnaptól általános tesztelési kötelezettséget vezetnek be a Görögországba utazók számára, függetlenül a koronavírus elleni oltottsági státuszuktól. A 11 milliós országban eddig tíz fertőzött szervezetében mutatták ki az omikron jelenlétét.

XS
SM
MD
LG