Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb két omikronos fertőzöttet valószínűsítenek Magyarországon


Pár héten belül átveheti az irányítást
Pár héten belül átveheti az irányítást

Mintájukat ugyanabban a laboratóriumban azonosították, amelyben az előző két fertőzést is kimutatták. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója közben lehűtötte az enyhe vírusvariánsban reménykedőket, szerinte a mostaninál is keményebb járványhullám jöhet.

Az újabb két pozitivitás megerősítésére még várni, kell, mert ez az eljárás a gyorsan fertőző új variáns esetében bonyolultabb – számolt be az RTL Híradója.

Az újabb valószínűsíthetően pozitív mintákat is ugyanott azonosították, ahol az első kettőt, a Neumann Labs diagnosztikai laborban, ahol naponta mintegy száz mintában mutatják ki a koronavírust.

A beszámolóban elhangzott, hogy az omikronnak annyira bonyolult az összetétele a többi vírusvariánshoz képest, olyan sok mutációja lehetséges, hogy több energiát igényel egy-egy eset megvizsgálása.

December 13-án jelentette be az országos tiszti főorvos, hogy Magyarországon egy házaspár mintáiban mutatták ki az omikront. Egyikük sem járt külföldön, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget. Az akkori bejelentés szerint az egyik fertőzöttnek enyhe tünetei vannak, a másik középsúlyos állapotban van és kórházban ápolják.

Közben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója, Andrea Ammona Die Zeit német hetilapnak adott interjúban arról beszélt, hogy a járványügyi intézkedésektől függ, mikortól lesz több omikronos eset Európában.

A szakember január közepére teszi az omikron terjedésének tetőzését, ami szerinte akár újabb járványhullámot is jelenthet. Mint mondta, az Afrikából származó új mutáció helyett Európában egyelőre még delta-variáns felelős a megbetegedések jelentős részéért, de aggasztónak tartja, hogy sok helyütt már a jelenlegi helyzetet is nehezen kezelik, és erre rá tehet még lapáttal az omikron.

Szerinte az új mutánsról korai még bármit mondani, de azt tudni, hogy az európai fertőzöttek nagy része az utazók közül kerül ki, akik jellemzően oltottak is, és nem feltétlenül idősek, vagy alapbetegségekben szenvedők, tehát óvatosan kell beszélni arról, hogy az omikron kevésbé halálos.

XS
SM
MD
LG