Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az önkormányzat már nem tudja útját állni a Fudannak


Palkovics László
Palkovics László

Kizárólag állami területen épülhet a nagy vitát kiváltó kínai egyetem első európai lerakata. A Fudan létrehozása Magyarországon 1,8 milliárd euróba kerül. Ennek 20 százalékát a magyar költségvetés állja, 1,5 milliárd eurót (mintegy 540 milliárd forintot) pedig kínai hitelből fedez a költségvetés.

„A Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési terület kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”, áll egy ma megjelent kormányrendeletben.

Ez azt jelenti, hogy Palkovics Lászlónak, a projektért felelős innovációs miniszternek mégsem kell egyezkednie sem a fővárossal, sem a Baranyi Krisztina vezette IX. kerületi önkormányzattal.

A rendeletről beszámoló ATV emlékeztet, hogy Baranyi korábban arról beszélt, az önkormányzat nem fogja átadni a Fudanhoz szükséges esetleges területeit az államnak.

Baranyi azt mondta a csatornának, hogy Palkovics korábbi ígérete ellenére nem tett ajánlatot a kerületnek. A friss rendeletre reagálva a polgármester azt mondta, hogy a Fudan a Diákvárosból elvett területeken fog megépülni, vagy hogy a Fudan épületei mellett üres telkek lesznek a kerület tulajdonában lévő területeken. Baranyi szerint ugyanis a IX. kerületnek mintegy 50 kisebb-nagyobb területe van az érintett zónában. A polgármester azt mondta, a rendelettől függetlenül meg fogják tartani a helyi népszavazást a Fudanról.

A rendelet azt is előírja, hogy létre kell hozni egy állami tulajdonú részvénytársaságot 400 millió forintból, aminek feladata a Diákváros előkészítése és megvalósítása lesz. A rendelet arra is kitér, hogy a Diákváros létrehozása során felmentést adnak „a kormányrendelet kormányzati magasépítési beruházások kormányzati döntés-előkészítési eljárásrendjének alkalmazása alól”.

A kínai Fudan Egyetem Magyarországi létrejötte politikai viták tárgya. Az egyetem létrehozása 1,8 milliárd euróba kerül majd. Ennek 20 százalékát a magyar költségvetés állja, 1,5 milliárd eurót (mintegy 540 milliárd forintot) pedig kínai hitelből fedez a költségvetés. Az épületeket egy kínai cég építheti, az egyetem végül pedig egy alapítványhoz kerül majd. Többek szerint nemzetbiztonsági szempontból is problémás lehet a Fudan, de kedden a Fidesz képviselői nem jelentek meg az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülésén, ahol a kínai egyetem lett volna a téma.

XS
SM
MD
LG