Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az örmény miniszterelnök bízik a békemegállapodásban Azerbajdzsánnal


Nikol Pasinján örmény kormányfő a tbiliszi Selyemút fórumon beszél 2023. október 26-án
Nikol Pasinján örmény kormányfő a tbiliszi Selyemút fórumon beszél 2023. október 26-án

Örményország reméli, hogy a következő hónapokban sikerül békemegállapodást kötnie Azerbajdzsánnal, és diplomáciai kapcsolatokat létesíteniük – mondta Nikol Pasinján örmény miniszterelnök csütörtökön.

Baku és Jereván több évtizedes ellenségeskedése után Azerbajdzsán múlt hónapban villámtámadásban visszafoglalta a vitatott Hegyi-Karabah régiót, ami az ottani, százhúszezer örmény nagy részének tömeges kivándorlását idézte elő a szomszédos Örményországba.

Azóta a két dél-kaukázusi ország kinyilvánította hajlandóságát egy békemegállapodás aláírására, ám az előrehaladás nehézkes, és a határon folytatódnak a rendszeres összetűzések.

„Az elkövetkező hónapokban, reméljük, aláírunk egy megállapodást Azerbajdzsánnal a békéről és a diplomáciai kapcsolatok kialakításáról” – mondta Pasinján tolmács segítségével egy tbiliszi fórumon, amelyen Azerbajdzsán és Georgia miniszterelnöke is részt vett.

Ali Aszadov azeri kormányfő a rendezvényen arról beszélt, hogy Baku 2020 óta elkötelezett a béke és a közlekedési kapcsolatok helyreállítása mellett Örményországgal, de a haladás Jereván cselekvési hajlandóságán múlik.

Ehhez kapcsolódóan: Az Európai Parlament etnikai tisztogatással vádolja Azerbajdzsánt Hegyi-Karabahban

A nemzetközileg Azerbajdzsán részének tekintett Karabahot a Szovjetunió 1990-es felbomlása óta egészen a múlt hónapig szakadár örmények irányították.

Pasinján csütörtökön azt is közölte: Örményország reméli, hogy megnyithatja határát Törökországgal, Azerbajdzsán közeli szövetségesével harmadik országok állampolgárai és a diplomata-útlevéllel rendelkezők előtt.

Ez a határ 1993 óta van zárva, amikor Törökország megszakította kapcsolatait Örményországgal, miközben Jereván és Baku között Hegyi-Karabah miatt dúlt a háború. Törökország nem hajlandó a határ újbóli megnyitására mindaddig, amíg nincs békemegállapodás Jereván és Baku között.

Közben a Kreml csütörtökön jelezte: reméli, hogy az örmény hatóságok tisztázzák, amit Pasinján a The Wall Street Journalnak adott interjúban mondott, nevezetesen hogy nem látja előnyét az örményországi orosz katonai bázisok fenntartásának.

Az Armenpress örmény állami hírügynökség által csütörtökön közzétett interjú teljes átirata szerint Pasinján azt is elmondta, hogy Jereván „nem fontolgatja”, hogy felszólítja Oroszországot csapatai kivonására Örményországból.

Oroszországnak számos katonai létesítménye van a keresztény Örményországban, amely továbbra is Moszkva szerződéses szövetségese. A kapcsolatok az elmúlt hónapokban megromlottak, Örményország azzal vádolta Moszkvát, hogy nem támogatja őt a főként muszlim Azerbajdzsán ellen, amellyel Oroszország szintén szövetséges viszonyt ápol.

Moszkva viszont azt vetette Pasinján szemére, hogy mellőzi országa hagyományos szoros kapcsolatát Oroszországgal, és egyre inkább a Nyugat felé fordul.

„Az életüket adták Hegyi-Karabahért, és most nincs Hegyi-Karabah” – örmény honfitársaik várják a kimerült menekülteket a határon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG