Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az „örök vegyi anyagok” betiltására készül az EU


Az Európai Unió kedden megkezdte a széles körben használt PFAS (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil) anyagok – vagy örök vegyi anyagok – betiltását célzó javaslat megvitatását. Ez lehet az unió legnagyobb területre kiterjedő vegyipari szabályozása.

Az anyagokat több tízezer termékben használják, köztük repülőgépekben, autókban, textilekben, orvosi felszerelésekben és szélmalmokban, miután hosszú távon is rendkívül ellenállók a szélsőséges hőmérséklettel és a korrózióval szemben, de a PFAS-t összefüggésbe hozzák környezeti ártalmakkal és olyan egészségügyi kockázatokkal is, mint például a rák, a hormonális diszfunkció és a legyengült immunrendszer.

Az öt ország – Németország, Hollandia, Dánia, Svédország és az EU-n kívüli Norvégia –, amelyek együtt jegyzik a javaslatot, közös nyilatkozatban közölték: ha elfogadják, ez lesz „a vegyi anyagokra valaha vonatkozó egyik legnagyobb tilalom Európában”.

„A PFAS betiltása hosszú távon csökkentené a PFAS mennyiségét a környezetben, ezenkívül biztonságosabbá tenné a termékeket és folyamatokat az emberek számára” – tették hozzá.

Alternatívát találni

A javaslattervezet szerint a vállalatok 18 hónap és 12 év közötti időt kapnak alternatív anyagok bevezetésére az alternatívák alkalmazásától és elérhetőségétől függően.

A PFAS gyártói és felhasználói, a BASF, a 3M, a Bayer, a Solvay, a Merck KGaA és a Synthomer lobbialcsoportot hozott létre az európai vegyipari gyártók szövetsége, a CEFIC égisze alatt.

„Sok esetben még nem létezik alternatíva, és néhány esetben soha nem is fog” – áll az öt ország közleményében, hozzátéve, hogy a vállalatoknak most kell elkezdeniük helyettesítő anyagok keresését.

Az örök vegyi anyagok elnevezés a PFAS azon képességéből ered, hogy felhalmozódik a vízben és a talajban, miután nem bomlik le a szén- és fluoratomok közötti rendkívül erős kötés miatt.

Ehhez kapcsolódóan: A romániai méhészek megszenvedik a még használatban lévő, tiltott növényvédő szereket

Valószínűleg évekbe fog telni, mire a tilalom életbe lép

Az Európai Vegyianyag-ügynökségen (ECHA) belül két tudományos bizottság, a kockázatértékelési (RAC) és a társadalmi-gazdasági elemzési (SEAC) felül fogja vizsgálni, hogy a javaslat megfelel-e a REACH néven ismert, vegyi anyagokra vonatkozó tágabb uniós szabályozásnak, majd ezt a tudományos értékelés és az iparággal folytatott konzultáció követi.

Az ECHA közölte, hogy a két bizottságnak a szokásos 12 hónapnál hosszabb időre lehet szüksége az értékelés elvégzéséhez. Ezt követően az Európai Bizottság és az EU tagállamai döntenek az esetleges korlátozásokról.

Más régiókban szintén vannak a PFAS korlátozására irányuló kezdeményezések. Az amerikai ipari konszern, a 3M Co decemberben 2025-et tűzte ki határidőnek gyártásuk leállítására.

Novemberben a 3M és a DuPont de Nemours Inc ott volt azok között a vállalatok között, melyeket Kalifornia főügyésze beperelt a környezettisztítás költségeinek behajtására.

A részvényesek is a vegyszerek gyártásának leállítását kérték. Az év elején nyolcbillió dolláros vagyont kezelő befektetők 54 vállalatnak írtak levelet, amelyben felszólították őket, hogy hagyjanak fel a PFAS használatával.

Augusztusban az Egyesült Államok kormánya bejelentette, hogy javasolni fogja bizonyos örök vegyi anyagok veszélyes anyagként való megjelölését az amerikai Superfund program keretében.

A DuPont közölte, hogy az „alapvető ipari alkalmazásokra” korlátozza a PFAS használatát, és együttműködik vásárlóival az alternatívák keresésében.

A tervezet szerint 2020-ban 140.000–310.000 tonna PFAS-t adtak el az európai piacokon, a PFAS okozta éves egészségügyi költségeket Európában 52–84 milliárd euróra becsülték.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG