Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz ágyúzás civileket ölt meg Kelet-Ukrajnában, pokollá változtatja a Donyec-medencét


Civilek menekülnek Mariupolból 2022. május 20-án
Civilek menekülnek Mariupolból 2022. május 20-án

Válogatás nélkül bombázták az oroszok Kelet-Ukrajnában a luhanszki területet, ahol az elmúlt 24 órában legkevesebb 13 civil vesztette életét – közölték a helyi hatóságok. Moszkva keleti offenzívája továbbra is óriási károkat és szenvedést okoz.

Egy brit hírszerzési jelentés azt sugallja, hogy Moszkva fokozza támadását a Donyec-medence ellen, miután megszerezte Mariupol kikötővárosát, ahol a héten megadta magát az Azovstal acélműben meghúzódó ukrán védők zöme.

Szerhij Hajdaj, a térség kormányzója május 20-án közölte, hogy tizenkét embert öltek meg Szeverodvinszk városában, ahol sikertelenül támadtak az oroszok. A település és Liszicsanszk városa olyan területen fekszik, ahol az orosz csapatok offenzívát indítottak.

Több mint ezer, ukránokat szállító autót akadályoztak meg abban, hogy átjusson ukrán kézen lévő területre, a délkeleti Zaporizzsja városába – közölte az ottani regionális katonai igazgatás május 20-án.

Zelenszkij: Teljesen elpusztult a Donyec-medence

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében kijelentette, hogy Oroszország teljesen elpusztította Ukrajna Donyec-medencei régióját, és azzal vádolta az orosz erőket, hogy megpróbálnak minél több ukránt megölni és minél nagyobb kárt okozni. Megismételte azt a vádját is, hogy Oroszország népirtást követ el.

„Maga a pokol az, ami ott van, és ez nem túlzás” – fogalmazott Zelenszkij.

„Folyamatosan bombázzák az odesszai régiót, Közép-Ukrajna városait. A Donyec-medence teljesen megsemmisült” – mondta.

A brit katonai hírszerzés május 20-án közölte, hogy vélhetően 1700 katona adta meg magát a mariupoli Azovstal acélgyárban.

Azonban „egy ismeretlen számú ukrán erő a gyárban marad” – állítja a brit hírszerzés a védelmi minisztérium által publikált napi jelentésében.

Moszkva csütörtökön szintén azt közölte, hogy eddig 1730 ukrán harcos adta meg magát az acélgyárból, ebből 771 az elmúlt 24 órában.

A hírek szerint valamennyit, köztük a sebesülteket is az Oroszország által támogatott szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területre szállították át.

Nyugdíjra vagy háborúra? – Mire kellene költeni az ukrán háborús pénzeket az oroszok szerint?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:21 0:00

Hosszú átcsoportosításra számítanak Mariupol után

A brit hírszerzési jelentés úgy véli, hogy Oroszország valószínűleg fokozza műveleteit a Donyec-medence ipari régiójában, miután birtokba vette az azovi-tengeri kikötőt, Mariupolt.

A jelentés szerint azonban az orosz erők átcsoportosítása a Donyec-medencébe hosszú ideig tarthat, mivel fel kell tölteni és újra fel kell szerelni őket az azovi-tengeri kikötőben tapasztalt rendíthetetlen ukrán ellenállás után.

A brit hírszerzés ugyanakkor arra számít, hogy az orosz parancsnokok, akiken egyre nagyobb a nyomás, hogy bizonyítsák, képesek eredményeket elérni, vélhetően megfelelő felkészülés nélkül csoportosítják át haderejüket, amivel további haderőveszteséget kockáztatnak.

A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) korábban közölte, hogy megkezdte a mariupoli Azovstal üzemet elhagyó ukrán harcosok százainak hadifogolyként történő nyilvántartásba vételét, miközben Oroszország folytatta a kelet-ukrajnai területek ágyúzását.

Az ICRC a harcosok nyilvántartásba vételét hadifogolyként döntő fontosságúnak nevezte „annak biztosításához, hogy emberségesen és méltósággal bánjanak velük”. A listázás lehetővé teszi a szervezet számára azt is, hogy nyomon kövesse a foglyok sorsát, és segítse őket a kapcsolattartásban a családjukkal.

Negyedik napja rostokolnak a kocsijukban nők és gyermekek

Délkelet-Ukrajnában a becslések szerint ezer, ukrán civileket szállító jármű nem tudott átjutni az ukrán kézen lévő Zaporizzsjába.

A területi katonai vezetés május 20-án közölte, hogy a távozni próbáló emberekkel teli autók elakadtak egy orosz ellenőrző pontnál Vaszilivka városában.

„Vaszilivkában a megszállók már negyedik napja nem engednek be több mint ezer autót az Ukrajna által ellenőrzött területre” – áll egy Telegram-bejegyzésben, hozzátéve, hogy az autókban nők és gyerekek is vannak, a legtöbbjüknek pedig már nincs pénze élelemre és vízre.

Zelenszkij éjszakai beszédében arról is szólt, hogy a Kijevtől északra fekvő Csernyihiv régióban május 19-én orosz rakéták találták el Deszna falut, és sokan meghaltak. Deszna mintegy hetven kilométerre fekszik a belarusz határtól.

„Oroszország lövi a csernyihivi térséget, különösen Desznára mért szörnyű csapást, most kutatják át a romokat, sok a halott” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök május 19-én beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egy sor témáról, köztük a szétesett ukrán gazdaságot támogató pénzügyi segélyekről, a mezőgazdasági exportról és „hőseink evakuálásáról az Azovstalból”.

Diplomáciai fronton Joe Biden amerikai elnök május 19-én vendégül látta Finnország és Svédország vezetőit, és üdvözölte NATO-csatlakozási kérelmüket.

Biden határozott támogatásáról biztosította Svédország és Finnország kérelmét, nagy demokráciának, nagyon alkalmas partnernek nevezte őket.

Készült a Reuters, az AFP, az AP, a dpa, a BBC, a CNN és a TASZSZ beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG