Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz Állami Duma új törvénye: a techóriások hozzanak létre helyi fióktelepeket


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Az orosz parlament alsó kamarája, az Állami Duma a harmadik és a végső olvasatban jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely előírja, hogy a külföldi informatikai cégeknek helyi fióktelepeket kell létrehozniuk ahhoz, hogy az országban működhessenek. Ha nem így cselekszenek, akkor vagy szankciókkal fogják őket sújtani, vagy betiltják őket.

Moszkva egyre szigorúbban szeretné ellenőrizni az interneten történő információáramlást.

A törvényalkotók által június 17-én jóváhagyott törvényjavaslat előírja, hogy a napi legalább ötszázezer felhasználóval rendelkező külföldi informatikai cégeknek teljes értékű fióktelepeket kell létrehozniuk Oroszországban, amelyek „felelőségre vonhatók lennének az orosz jogszabályok megsértéséért.”

Minden olyan informatikai vállalat, weboldal, információs rendszer és program tulajdonosának fióktelepet kell alapítania Oroszországban, amely orosz nyelven vagy az Orosz Föderáció etnikai csoportjainak nyelvén terjeszt tartalmat, orosz állampolgárokat céloz meg, az Oroszországban élő felhasználók személyes adatait dolgozza fel vagy pénzügyi támogatást kap orosz vállalatoktól és állampolgároktól.

Az új rendelet értelmében és a kölcsönös kommunikáció érdekében ezeknek a cégeknek továbbá kötelező lesz az orosz médiaőr, a Roszkomnadzor honlapján regisztrálniuk.

Mielőtt Vlagyimir Putyin elnök törvénybe iktatja a törvényjavaslatot, a parlament felsőházának, a Föderációs Tanácsnak még jóvá kell hagynia.

Fenyegetőznek a „szuverén internetről” szóló törvény bevezetésével

Oroszországban az internet egyre nagyobb befolyással bír a társadalomra és eszközként szolgál a Kreml narratívájának megtámadására, ezért Vlagyimir Putyin elnök arra kényszerült, hogy jobban odafigyeljen a közösségi médiát üzemeltető cégekre.

Oroszország 2019-ben elfogadott egy „szuverén internetről” szóló törvényt, amely kiszélesíti a tisztviselők hatáskörét az online forgalom korlátozására, hogy egy esetleges nemzeti vészhelyzet idején az országot akár el is zárhassák a határokon átnyúló internetkapcsolattól.

Moszkva többször is figyelmeztetett, hogy készen áll a „szuveréninternet-törvény” használatára, ha a nyugtalanság fokozódik.

Tüntetéseket szerveztek a közösségi médián

Év elején nagy tömegeket mozgattak meg azok a kormányellenes tüntetések, amelyeket az olyan platformokon népszerűsítettek, mint a Facebook, a YouTube és a TikTok.

A TikTok nevű kínai videoalkalmazást előszeretettel használta a börtönben lévő Alekszej Navalnij és az őt támogató ellenzékiek is.

Mindez arra késztette a kormányt, hogy fokozott erőfeszítéseket tegyen az Oroszországban online megjelenő információk finomhangolására.

Készült az Interfax és a TASZSZ tudósításai alapján.

XS
SM
MD
LG