Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megbüntették a TikTok videómegosztót Oroszországban


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Egy bíróság megbüntette a TikTok videómegosztó oldalt Oroszországban, ami a legújabb epizódja a hatóságok és a globális közösségi platformok közötti, állítólag a tüntetésekkel kapcsolatos vitának.

A moszkvai törvényszék kedden megállapította, hogy a népszerű portál nem távolította el az engedély nélküli demonstrációkkal kapcsolatos tartalmakat.

Az orosz kormány bírálói, az ellenzék tagjai főleg az internetes közösségi oldalakat, például a YouTube-ot, a Twittert vagy a TikTokot használják az üzeneteik eljuttatására, a média szigorú állami ellenőrzésének megkerülésére.

Helyi sajtóhírek szerint a TikTokot 2,6 millió rubelre (nagyjából 10 millió forintra) bírságolták az állítólag kiskorúakat tüntetésre buzdító felhívások miatt.

Az orosz hatóságok a jelek szerint egyelőre letettek korábbi fenyegetéseik beváltásáról, amelyek értelmében letiltanák a Twittert. Ugyanakkor lelassították a mikroblog-szolgáltatót május közepéig az utcai tiltakozásokkal kapcsolatos posztok miatt, valamint intézkedéseket jelentettek be más nyugati digitális óriáscégek, a Google és a Facebook ellen.

A TikTok tulajdonosa a kínai ByteDance, jelentések szerint csaknem 700 millió felhasználója van világszerte. Indiában és Pakisztánban korábban elérhetetlenné tették az oldalt bizonyos, politikailag vitatott bejegyzések miatt, és Donald Trump előző amerikai elnök is megpróbálta tavaly letiltatni a portált az Egyesült Államokban, de nem járt sikerrel.

Egyre szigorúbb korlátozások

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus még az év elején amerikai közösségi oldalakon hirdetett meg tüntetéseket, amelyek az utóbbi tíz év legnagyobb kormányellenes megmozdulásai között voltak.

Egy orosz bíróság április 2-án közel 120 ezer dollárra (37 millió forintra) büntette a Twittert, amiért nem törölte a tiltakozással kapcsolatos tartalmakat. Megvádolták emellett a portált azzal is, hogy nem távolított el gyermekpornográfiát, továbbá olyan bejegyzéseket, amelyek droghasználatra és öngyilkosságra bátorítottak kiskorúakat. A Twitter hangsúlyozta, hogy zéró toleranciát alkalmaz az ilyen jellegű tartalmak ügyében.

Oroszországban szakértők szerint a hatóságok már a 2012-es nagyszabású tiltakozások óta azon dolgoznak, hogy szorosabb ellenőrzés alá vonják az internetet és a közösségi oldalakat. Azóta egyre szigorúbb korlátozások vannak érvényben az üzenetküldő alkalmazásokkal, a közösségimédia-platformokkal és az egyéb oldalakkal szemben.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG