Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz ellenzék first ladyje kihívja Putyint


Navalnaja Münchenben
Navalnaja Münchenben

Új ellenfelet kaphat Vlagyimir Putyin. Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja férje halála után egyből Putyinnak üzent, és egyre inkább úgy tűnik, magára vállalja az orosz ellenzék vezető szerepét.

Épphogy eltelt egy óra Alekszej Navalnij halálhíre után, amikor felesége, Julija Navalnaja kisírt szemekkel kiállt a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia látogatói elé. A sajtóteremben csak a fényképezőgépek vakujait lehetett hallani. Érezni lehetett, hogy ezek történelmi pillanatok. A beszédben Navalnaja még nem merte biztosan állítani, hogy meghalt a férje, azt viszont kimondta: ha tényleg nincs többé, akkor Vlagyimir Putyin ölette meg.

Három nappal később sem múlhatott a fájdalom: Julija Navalnaja ismét kisírt szemekkel állt a kamera elé. Szenvedélyes videószózatában a világ felé megismételte, hogy a tettes szerinte Vlagyimir Putyin, az oroszoknak pedig azt üzente, folytatja férje harcát. „Alekszej megölésével Putyin megölte az egyik felemet, a szívem és a lelkem egy részét. De még mindig megvan a másik felem, és ez azt mondatja nekem: nincs jogom feladni” – fogalmazott a nyilatkozata végén.

Inkább háttérszereplő

Julija Navalnaja politikai karrierjének kezdete 2001-re tehető. Férjével ekkor léptek be a szociálliberálisnak mondott Jabloko pártba. Navalnaja – bár a legtöbb kampányeseményen megjelent a férjével együtt – nem igazán vállalt politikai szerepet. Kevés interjújának egyikében, a Harper’s Bazaarnak úgy fogalmazott, hogy „a fő feladatom a család egyben tartása a körülmények ellenére”.

Julija Navalnaja egy 2017-es kampányeseményen
Julija Navalnaja egy 2017-es kampányeseményen

A Navalnij-történetben ő volt a családanya. Míg Vlagyimir Putyinnak a magánélete nem része a politikájának, és a legtöbben Putyin kapcsán alkalmi viszonyokról, eltitkolt gyerekekről hallhattak, ennek a teljes ellentéte volt a harmonikus, kétgyerekes Navalnij család – mutatott rá Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő: „Azt lehet mondani, hogy egy olyan figura volt, aki nagyon jól illeszkedett az orosz ellenzéki politikába, már azzal is egyébként, hogy az orosz politikában nagyon kevés nő van.”

Levél Putyinnak

„A legrosszabb része az volt, amikor beültünk a repülőgépbe. Realizálni, hogy négy óráig el vagy vágva minden információtól, kínzó volt.”

2020 augusztusában Julija Navalnajának úgy kellett felülnie a Moszkva–Omszk járatra, hogy nem tudta, férje életben lesz-e, amikor leszállnak. Aznap mérgezték meg Alekszej Navalnijt Novicsokkal Kelet-Oroszországban.

„Julija mentette meg az életemet” – fogalmazott Alekszej Navalnij, miután felébredt a kómából. Navalnaja a Novicsok-mérgezés után férje mozgalmának élére állt. Sokan úgy vélik, hogy a mérgezés után Julija által kezdett médiakampány miatt engedhette meg Putyin, hogy Navalnijt Németországba szállítsák. Egy nyilvános levélben Vlagyimir Putyint is megszólította. „Azt gondoltam, hogy nem pihenhetek, nem mutathatok gyengeséget. Ha én összeesem, mindenki más is” – fogalmazott később a kórházi napokról.

A rehabilitáción Berlinben 2020-ban
A rehabilitáción Berlinben 2020-ban

Az orosz oknyomozó portál, a Bellingcat nyomozást végzett az ügyben, és kiderült, hogy Navalnaját két hónappal korábban szintén megpróbálták megmérgezni. A család Alekszej Navalnij rehabilitációja alatt fél évig Németországban élt. Ezután Julija – bár Alekszej közel minden megnyilvánulásánál ott volt – nem maradt a színen mint politikai szereplő, ismét családanyaként és feleségként jelent meg a nyilvánosságban. Aztán a Navalnij család meghozta élete legnehezebb döntését: visszarepültek Moszkvába.

Ehhez kapcsolódóan: Átadták Navalnij holttestét az édesanyjának

Berlinből a börtönbe

A Berlin–Moszkva járaton a szokásosnál is nehezebben lehetett elférni a gép folyosóján. A felszállás előtt több tucat újságíró próbálta meginterjúvolni Alekszejt Navalnijt. A felvételeken akkor senki nem figyelte, de férje mögött ott állt Julija is. „Reméljük, célt ér a járatunk. Egészen biztos vagyok abban, hogy minden rendben lesz. Lehetetlen, hogy letartóztassanak. Ártatlan vagyok. (…) Orosznak érzem magam, akinek joga van hazatérni” – válaszolta a kérdésekre Alekszej a berlini Brandenburg repülőtéren.

Berlin és Moszkva között szűk három óra a repülőút. Ezek voltak az utolsó óráik közösen. A leszállás után a világ szeme láttára tartóztatták le Alekszej Navalnijt az orosz rendőrök. A házaspár sok mindent átélt közösen, de láthatóan megijedtek. Egy maszkon át történő csókkal köszöntek el egymástól a Vnukovói reptéren. Úgy tűnt, mintha azt gondolnák, csak pár nap lesz a hercehurca. Ám már csak néhányszor találkozhattak, és akkor is csak a fogdában.

Julija Navalnaja szerepe a börtönévek alatt sem változott jelentősen. Bár közösségi médiás bejegyzéseiben többet politizált, alapvetően 2021 januárja óta is mint aggódó feleség jelentkezett. A legnagyobb publicitást akkor kapta, amikor a férjéről készült dokumentumfilm kapcsán az Oscar-díjátadón ő képviselte a családot.

2024. február 16. 14 óra 17 perc

Ekkor kezdődött Julija Navalnaja nagypolitikai karrierje. A hivatalos iratok szerint ekkor halt meg férje, Alekszej Navalnij a jamal-nyenyecbeli Harp településen található 3. számú javítóintézetben. Julija ezután állt Münchenben a világ elé: „Arra kérek mindenkit, aki itt van, hogy fogjon össze, és segítsen megbüntetni az orosz rezsimet” – fogalmazott a biztonságpolitikai konferencián.

Navalnij lánya és felesége Joe Biden társaságában
Navalnij lánya és felesége Joe Biden társaságában

A nyílt hadüzeneten túl az elmúlt egy hétben Navalnaja találkozott az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereivel, és Joe Biden is fogadta San Franciscóban, ahova Daria lányával érkezett. Pontos politikai nézeteiről nem tudunk sokat egyelőre, de egyes elejtett megjegyzések alapján Tálas Péter is jobban Nyugat-pártinak gondolja Juliját, mint elhunyt férjét: „Navalnij maga is azt mondta, hogy a felesége bizonyos dolgokban radikálisabb, mint ő. Azt mondják, hogy nem annyira nacionalista, mint Navalnij, akit nagyon sokan nacionalizmussal vádoltak.”

Február 24-én reggel ismét Vlagyimir Putyinhoz szólt Julija Navalnaja. Férje holttestének kiadását követelte (ez azóta megtörtént – a szerk.), miközben álszentnek nevezte Putyin vallásosságát. Férje temetését az orosz állam ahhoz kötötte, hogy titkos legyen, és az is kérdés, hogy Julija egyáltalán visszatérhet-e Oroszországba. Márpedig nehéz a távolból megszervezni az ellenállást. „Azt látni kell, hogy borzasztó nehéz külföldről hatni Oroszországra. Azt gondolom, hogy Navalnij is pont azért ment haza, mert azt gondolta, hogy ő még tudna valamilyen módon hatni. Ezek már olyan diktatúrák, ahol borzasztó nehéz külföldről – és tulajdonképpen belföldről is – bizonyos szint fölött politizálni.”

A posztszovjet diktatúrák női ellenzéki politikusai közül részben hasonló úton került elő Szvjatlana Cihanouszkaja, a belorusz ellenzék arca. Ő bebörtönzött férje helyett indult el a 2020-as, elcsalt választáson, azóta pedig külföldről képviseli a belorusz demokratákat. „Most még nem lehet belátni, hogy milyen lehetőségei lesznek – hogy talál-e vagy tud-e kapcsolatot teremteni, és mi lesz az oroszországi visszhangja a fellépésének, vagy lesz-e egyáltalán. Cihanouszkaja száműzetésben él, mondjuk úgy, hogy kevesebb hatása van az eseményekre” – fogalmazott Tálas Péter.

Az évtizedes munka során Alekszej Navalnij kisebb hátországot épített ki. A szűk erőforrások ellenére komoly internetes felületekkel bírnak: több vlogger, sok influenszer és honlap kötődik a Navalnij-csapathoz. Julija is felépített személy: az Instagramon egymillió követője van, és X-en is háromszázezer feletti követőbázist szerzett egy hét alatt. Az viszont biztos, hogy ha akarna sem indulhatna a márciusi orosz elnökválasztáson: a jelöltállítás dátuma januárban lejárt. De Alekszej Navalnij halála után egy héttel úgy néz ki, Vlagyimir Putyin megszabadulhatott tőle, a Navalnij családtól viszont nem.

Razzia, mérgezés, magánzárka – Alekszej Navalnij legnagyobb csatái
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:56 0:00

  • 16x9 Image

    Kuczogi Jakab

    Kuczogi Jakab a Szabad Európa videós újságírója. 2020-ban végzett a Színház- és Filmművészet Egyetem televíziós műsorkészítő szakán, jelenleg pedig az ELTE politikatudományok szakának hallgatója. Az elmúlt években az ATV és az RTL Híradójának riportere volt. 

XS
SM
MD
LG