Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átadták Navalnij holttestét az édesanyjának


Egy férfi Alekszej Navalnij fényképét tartja egy megemlékezésen 2024. február 18-án a berlini orosz nagykövetség előtt, miután a Kreml legjelentősebb kritikusa egy sarkvidéki börtönben meghalt
Egy férfi Alekszej Navalnij fényképét tartja egy megemlékezésen 2024. február 18-án a berlini orosz nagykövetség előtt, miután a Kreml legjelentősebb kritikusa egy sarkvidéki börtönben meghalt

Kiadták a családnak Alekszej Navalnij holttestét. A hírt a Kreml legkeményebb kritikusának szóvivője jelentette be. Azt még nem tudni, hogy Navalnijt mikor és hogyan temetik el.

A távoli sarkvidéki büntetőkolónián február 16-án meghalt Alekszej Navalnij édesanyja a héten megindító üzenetben kérte Putyin elnöktől fia holttestét. Nem ő volt az egyetlen, aki ezt követelte, csaknem hetvenezer orosz állampolgár küldött hivatalos megkeresést az ügyben az orosz Nyomozó Bizottságnak. Közben Oroszországban és a világon egyaránt nőtt a felháborodást amiatt, ahogy a hatóságok kezelték az orosz ellenzék vezetőjének halálát.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij édesanyja videóüzenetben kéri Putyintól fia holttestének kiadását

A hatóságok állítólag ultimátumot adtak Ljudmila Navalnajának: azt mondták neki, hogy vagy vállalja a titkos, vagyis a nyilvánosság kizárásával megrendezett temetést, vagy ott temetik el a fiát, ahol meghalt – a Sarki Farkas börtöntelepen. Erről maga Navalnaja számolt be, miután csütörtökön, hat nappal Navalnij halála után megnézhette a holttestet. Hozzátette, hogy nem volt hajlandó tárgyalni a hatóságokkal.

Ehhez kapcsolódóan: Hodorkovszkij: Putyin attól tart, hogy Navalnij temetése tömegdemonstrációkat robbanthat ki

Navalnij szóvivője, Kira Jarmis az X-en köszönetet mondott mindenkinek, aki követelte a holttest kiadását. Azt írta, hogy a temetés körülményei még nem világosak: „Nem tudjuk, hogy a hatóságok beleavatkoznak-e abba, hogy a család akarata szerint történjen, úgy, ahogy Alekszej megérdemli.”

Ehhez kapcsolódóan: Mitévő lesz most a legfényesebb csillagát elveszítő orosz ellenzék?

Szombaton, még a holttest átadása előtt Navalnij özvegye, Julija azzal vádolta Vlagyimir Putyint, hogy túszként őrzik néhai férje holttestét, és követelte a feltételek nélküli átadását. Ismét hangot adott annak a véleményének, hogy az orosz elnök áll a férje halála mögött. A Kreml tagadta a vádakat, és hisztérikusnak nevezte a Navalnij halálát követő nyugati reakciókat.

Razzia, mérgezés, magánzárka – Alekszej Navalnij legnagyobb csatái
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:56 0:00

A 19 éves börtönbüntetésének letöltése közben elhunyt Navalnij halálának körülményei tisztázatlanok. Halotti anyakönyvi kivonatában az áll, hogy természetes halállal halt meg 47 évesen.

Térfigyelő kamerák rögzítették a rabomobilt, amely Navalnij holttestét szállíthatta
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:02 0:00
Készült a dpa és a BBC tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG