Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz elnök azt állítja kínai látogatására készülve, hogy kész Ukrajnáról tárgyalni


Az orosz és a kínai elnök Pekingben 2023. október 18-án
Az orosz és a kínai elnök Pekingben 2023. október 18-án

Vlagyimir Putyin azt nyilatkozta a kínai médiának, hogy országa kész tárgyalni az ukrán válság megoldásáról, a folyamat során azonban minden érintett fél érdekeit számításba kell venni.

Az orosz elnök csütörtökön indul kétnapos látogatásra Kínába, miközben Ukrajnában az orosz hadsereg újabb offenzívát indított az északkeleti Harkivban.

„Nyitottak vagyunk a párbeszédre Ukrajnáról, de az ilyesféle tárgyalások során a konfliktusban érintett országok mindegyikének érdekeit figyelembe kell venni, a mieinket is” – mondta a Hszinhua kínai állami hírügynökségnek.

Ehhez kapcsolódóan: Kína tovább kívánja erősíteni stratégiai együttműködését Oroszországgal

A szakértők szerint a háború kritikus szakaszba lépett a jelentős fegyver- és lőszerhiánnyal küzdő ukrán védelmi erők számára, miközben hamarosan elkezdenek érkezni az újabb szállítmányok Nyugatról.

„Mi soha nem utasítottuk el a tárgyalásokat. A konfliktus átfogó, fenntartható és igazságos rendezését szeretnénk elérni békés úton” – hangoztatta Vlagyimir Putyin.

Ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij korábban kiemelte, hogy akkor lehetséges bármilyen diplomáciai rendezés, ha annak célja országa területi integritásának helyreállítása, a megszálló erők teljes kivonása, a hadifoglyok szabadon bocsátása és a felelősök bíróság elé állítása.

Ehhez kapcsolódóan: Krekó Péter: Kína tanult az orosz háborús tapasztalatokból

Kína magát semleges szereplőként kívánja feltüntetni a konfliktusban, azonban Oroszország narratíváit ismételgeti, illetve különböző formákban segítséget nyújt az agresszor hadigépezetének működéséhez.

A Kreml tájékoztatása szerint az orosz és a kínai elnök a két ország közti átfogó partnerség és stratégiai együttműködés területeiről fog egyeztetni, új irányokat szabva a közös munkának.

Ehhez kapcsolódóan: Dezinformációs háború: Kína és Oroszország nagyon együttműködik a propagandában

Moszkva és Peking együtt dolgozik a korábbi, nyugati dominanciájú világrend megbontásán. Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov előző nap arról beszélt, hogy fenn kívánják tartani erőfeszítéseiket egy „tisztességesebb és demokratikusabb” nemzetközi rendszer megteremtése érdekében, és ebben szavai szerint a két ország nincs egyedül, mások is érdekeltek a multipolaritásban.

Az orosz diplomácia vezetője úgy fogalmazott: „Moszkva és Peking duettje fontos kiegyensúlyozó szerepet játszik a globális ügyekben”, az elnök látogatása pedig még inkább meg fogja erősíteni a közös munkát.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG