Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz elnök bejelentette a négy megszállt ukrajnai régió annektálását


Vlagyimir Putyin a négy régió Moszkva-barát vezetőjével a Kremlben 2022. szeptember 30-án
Vlagyimir Putyin a négy régió Moszkva-barát vezetőjével a Kremlben 2022. szeptember 30-án

Vlagyimir Putyin ünnepélyes ceremónia keretében aláírta a szerződést Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja Oroszországhoz csatolásáról, s beszédében a Nyugatot okolta az ukrajnai fegyveres konfliktusért. Ukrajna pedi beadta gyorsított eljárásban a NATO-csatlakozási kérelmét.

Az eseményre az orosz elit több száz tagjának jelenlétében került sor pénteken a Kreml György termében. Az elnök évszázadokra visszamenőleg sorolta a nyugati országok bűneit a rabszolgatartástól és a gyarmatosítástól kezdve az atomfegyverek bevetéséig, ezzel próbálva indokolni a nemzetközi közösség szinte egésze által illegálisnak tartott annektálást.

„A Luhanszkban, Donyeckben, Zaporizzsjában és Herszonban élő emberek most Oroszország állampolgáraivá válnak” – szögezte le.

„Meghozták a döntésüket, és Oroszország nem fogja elárulni őket. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel meg fogjuk védeni a földünket. Ez nemzetünk nagy felszabadító küldetése” – hangsúlyozta, a harci cselekmények azonnali beszüntetésére és tárgyalásokra szólítva fel Kijevet.

Eközben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra figyelmeztetett, hogy Oroszország agressziónak fogja tekinteni az "új területeire" mért ukrán katonai csapásokat.

A megállapodást a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és herszoni régió nevében az Oroszországi Föderáció jogalanyává válásáról Gyenyisz Pusilin, Leonyind Paszecsnyik, Jevgenyij Balickij és Vlagyimir Szaldo Moszkva-barát vezető írta alá.

A Vörös téren ezt követően popkoncertet tartanak, óriáskivetítőket állítottak fel a helyszínen, valamint plakátok hirdetik, hogy „Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja, Herszon – Oroszország!”

Minderre három nappal azt követően került sor, hogy kihirdették az orosz erők részleges uralma alatt álló négy régióban rendezett álreferendumok eredményét, miszerint az elcsatolás támogatottsága 93–99 százalékos. A „népszavazásokat” Oroszországon kívül egyetlen más állam sem ismerte el legitimnek.

Putyin péntek reggel rendeletben ismerte el Herszon és Zaporizzsja függetlenségét, ahogy korábban, az invázió megindítását megelőző napokban tette Donyeck és Luhanszk esetében.

A négy ukrajnai megye kulcsfontosságú a szárazföldi folyosó megteremtéséhez Oroszország és a még 2014-ben törvénytelenül bekebelezett, nemzetközi jogilag ugyancsak Ukrajnához tartozó Krím félsziget között.

A szóban forgó öt régió együttesen Ukrajna területének mintegy húsz százalékát teszi ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök határozott válaszlépéseket helyezett kilátásba, és rendkívüli ülésre hívta össze az ország biztonsági és védelmi vezetőit.

Joe Biden amerikai elnök leszögezte, hogy Washington soha nem fogja elismerni az ukrajnai területeket Oroszország részeként, külügyminisztere, Antony Blinken pedig kijelentette, hogy a törvénytelen és illegitim „népszavazásokkal” csupán a területszerzési szándékokat szeretnék leplezni, eredményük nem tükrözi az emberek akaratát.

A történtekre tekintettel az Egyesült Államokhoz hasonlóan az Európai Unió is újabb szankciókat tervez Oroszországgal szemben.

Az ENSZ szerdán élesen elítélte Oroszország terveit. António Guterres főtitkár rámutatott, hogy az annektálás „veszélyes eszkalációt” jelentene, ami még inkább ellehetetlenítené a békekötést, így elnyújtaná a negatív világgazdasági hatásokat, különösen a fejlődő országokban. Majd hozzátette, hogy az elcsatolásról szóló döntésnek semmilyen jogalapja nem lenne.

FRISSÍTÉS
Ukrajna gyorsított eljárásban nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét – mondta Volodimir Zelenszkij elnök szeptember 30-i beszédében.
A bejelentésre Ukrajna legfelsőbb katonai és biztonsági tanácsainak ülése után került sor, valamint azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá négy, Moszkva által részben megszállt ukrán terület hivatalos elfoglalásáról.
Putyin kijelentéseit kommentálva, hogy Ukrajna megszállt vagy részben megszállt régiói „csatlakoznak Oroszországhoz”, Zelenszkij azt mondta, Oroszország „megpróbálja ellopni azt, ami nem tartozik hozzá”.
"Van megoldásunk. Először is: csak Ukrajna megerősítése és területéről a megszállók kiűzése tudja helyreállítani a békét. Ezen az úton fogunk haladni" - mondta.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG