Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz elnök kemény választ ígért a további ukrán támadásokra


Vlagyimir Putyin az orosz Biztonsági Tanács szentpétervári ülésén 2022. október 10-én
Vlagyimir Putyin az orosz Biztonsági Tanács szentpétervári ülésén 2022. október 10-én

Vlagyimir Putyin ukrán terrorcselekménynek minősítette az elcsatolt Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd hétvégi felrobbantását, és kemény választ ígért a hasonló, jövőbeli támadásokra.

Az orosz elnök a Biztonsági Tanács ülésének nyitóbeszédében arról számolt be, hogy megtorlásként a hadsereg rakétatámadásokat intézett hétfőn az ukrajnai energetikai, katonai és kommunikációs infrastruktúra ellen.

„Nyilvánvaló, hogy az ukrán különleges erők rendelték el, szervezték meg és hajtották végre a terrortámadást, amely a kritikus fontosságú orosz polgári infrastruktúra lerombolását célozta” – mondta.

„A kijevi rezsim cselekedeteivel hasonlatossá vált a leggyűlöletesebb nemzetközi terrorszervezetekhez. Egyszerűen nem hagyhatjuk az ilyen bűncselekményeket válasz nélkül” – hangsúlyozta.

Az ukrán vezetés nem ismerte el a felelősséget a 2014-ben Oroszország által illegálisan annektált Krím félszigeten lévő Kercset a krasznodari határövezettel összekötő, 18 kilométeres híd felrobbantásáért, de üdvözölte az akciót.

Ukrajna-szerte számos település áram és víz nélkül maradt, miután több mint egytucatnyi városban csapódtak be rakéták reggel.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter leszögezte: „Putyin terrorista, aki rakéták útján tárgyal.”

A legsötétebb reggelre virradt a háború kezdete óta Kijev és több más ukrán település
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:01 0:00

A televízió által is közvetített beszédében az orosz elnök határozott válaszlépéseket helyezett kilátásba újabb ukrán támadások esetére. „Oroszország válaszai kemények lesznek, az országra néző fenyegetés szintjének megfelelően, amennyiben továbbra is terrortámadások végrehajtásával fognak próbálkozni a területünkön. Efelől senkinek ne legyen szemernyi kétsége sem” – figyelmeztetett.

Putyin emellett azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy támadást kísérelt meg egy oroszországi atomerőmű és a Török Áramlat földgázvezeték ellen is.

Mindenfajta bizonyíték bemutatása nélkül megismételte korábbi állítását, miszerint Ukrajna és NATO-szövetségesei robbantották fel az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéket a Balti-tenger alatt.

A hétvégi hídrobbantás és a hétfői orosz rakétatámadások további eszkalációval fenyegetnek az immár csaknem nyolc hónapja tartó háborúban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz haderő szándékosan a hétfő reggeli csúcsforgalomra időzítette kijevi csapásait, hogy a lehető legtöbb, munkába igyekvő emberrel végezzen.

Újabb német fegyverek érkeznek

A történtekre reagálva Németország bejelentette, hogy a napokban leszállítják Ukrajnának az első négy IRIS-T SLM légvédelmi rendszert.

„A kiújult rakétatámadások Kijevben és számos más városban világossá teszik, hogy milyen fontos a légvédelmi rendszerek gyors leszállítása Ukrajnának” – mondta Christine Lambrecht védelmi miniszter.

„Oroszország drón- és rakétacsapásai elsősorban a polgári lakosság megfélemlítését célozzák. Ezért támogatjuk most őket kifejezetten légvédelmi fegyverekkel” – tette hozzá.

Az ukrán fővárosban azt az épületet is találat érte hétfőn, amelyben a német nagykövetség vízumokkal foglalkozó osztálya található.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG