Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Énekelnek a pincében a gyerekekkel, hogy ne féljenek” – Újra lövik Kijevet, egy szemtanúval beszéltünk


Autók lángolnak Kijev, az ukrán főváros központjában az orosz rakétatámadás után, 2022. október 10-én
Autók lángolnak Kijev, az ukrán főváros központjában az orosz rakétatámadás után, 2022. október 10-én

A reggeli forgalomban, magyar idő szerint pár perccel 7 óra után csapódtak be az első rakéták Kijev központjába. Az ukrán fővárost márciusban lőtték utoljára az orosz erők, és akkor is inkább az infrastruktúrát támadták. Most azonban a belvárosban csapódtak be a lövedékek.

Amikor Tompa Tiborral, a Magyarok Kijevi Egyesületének alelnökével beszéltünk, még nem fújták le a légiriadót, de már vagy 15 perce alább hagyott a támadás. Ő 10-12 percre lakik Kijev központjától tömegközlekedéssel. A márciusi támadásokban nem sérült meg komolyabban a lakása, de a szomszéd épület, amelyben egy posta és egy étterem működött, találatot kapott. Most, amikor elérte a Szabad Európa, épp az óvóhelyre tartott, azt mondja, az otthonától pár kilométerre, a központi vasútállomás mellett csapódott be egy rakéta.

Mint mondja, mindenkit kitereltek a lakásokból, hogy menjenek biztonságosabb helyre. Tompa Tibor épp munkába indul tanárnő feleségével, 7 óra körül lehetett, amikor megszólaltak a szirénák, majd két robbanás következett.

„Az óvóhelyre megyek, ahol a feleségem van 350 gyerekkel, ennyien voltak az iskolában, amikor elkezdődött a támadás. Most énekelnek a pincében, hogy ne féljenek. Egyébként mindenki jól van.”

Tompa Tibor azt mondta, hogy a közlekedés leállt, csak mentőket látni, hallani az utcán. A város egy részében nincs áram.

„Amerre nézek, több száz méteres körben egy lélek sincs az utcán.”

Tompa Tibor szerint valószínű, hogy a Krími híd hétvégi felrobbantására volt válasz az orosz rakétatámadás. A helyiek úgy tudják, összesen 47 rakétát lőttek ki az orosz csapatok, és más városokat, így Lemberget (Lviv) és a Kijevtől 139 kilométerre lévő Zsitomirt is támadták.

A legsötétebb reggelre virradt a háború kezdete óta Kijev és több más ukrán település
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:01 0:00

Kijevben március óta nem voltak robbanások, és Tompa Tibor emlékei szerint akkor is elsősorban az infrastruktúrát támadták az orosz erők, a városközpontot nem. Most azonban oda csapódtak be a rakéták. A férfi, akivel korábban már készítettünk interjút az ukrajnai helyzetről, most küldött a Szabad Európának egy videót a friss orosz támadásról. A mobiltelefonjával vette fel, lángoló járművek láthatók rajta, az egyikben értesülése szerint nyolcan vesztek oda.

Sok a sebesült, mindenfelől hallani a mentőket, egyébként üresek az utcák – mondja a férfi. Amikor arról kérdezzük, visszamegy-e a lakásába később, azt mondja, igen. Márciusban is ott vészelték át a támadásokat.

„Betartjuk a két fal szabályt”

„A fürdőszobában aludtunk hetekig, most is így lesz. Annak nincs ablaka. A lakásban levettük a belső ajtókat, mert azok veszélyesek, főként ha üveg van bennük. És betartjuk a két fal szabályt.”

Mint mondja, ez utóbbi azt jelenti, hogy mindig legyen az ember és az épület külső fala között még egy, egy belső fal.

A város ellátása eddig jó volt, az üzletek működtek, volt élelem. Mint mondja, a vezetékes vízzel lehetnek gondok, vannak kimaradások, de sok töltőhelyet kialakítottak a városban, ő maga is arra figyel, hogy műanyag kannáiban mindig legyen víz.

A fővárosból szerinte sokan, az ott élők mintegy fele elmehetett, akik maradtak, azok a tapasztalatai szerint nagyon higgadtak, fegyelmezettek.

„Pániknak semmi nyoma, tartják egymásban a lelket. Ami nagyon meglepett, hogy korábban a közlekedésben problémák voltak, most mindenki nagyon udvarias, szabályosan mennek.”

A családnak Makarivban van egy háza, az kisebb sérülésekkel megúszta a támadásokat, de sok szomszédjának romba dőlt az otthona. Épp a hétvégén terveztek ismét odamenni. Azt mondja, ott is a segítőkészség, a szolidaritás érezhető, kérdezgetik egymást az emberek, miben segíthetnek.

Kijevben működnek a városi Telegram-csatornák, arra kérik az embereket, hogy menjenek az óvóhelyre vagy a metróba.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG