Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadsereg állítólag lövi a Wagner csapatait a Moszkvába vezető úton


A Wagner zsoldosai körbevesznek egy megállított járművet a Moszkvába vezető M4-es autópályán
A Wagner zsoldosai körbevesznek egy megállított járművet a Moszkvába vezető M4-es autópályán

Az orosz hadsereg állítólag lőtte a Moszkvába vezető autópályán előrenyomuló Wagner-csapatokat. A Jevgenyij Prigozsin vezette magánzsoldoscsoport bejutott a délnyugat-oroszországi Rosztov városába.

A Reuters tudósítója arról számolt be, hogy látta, amint az orosz hadsereg helikopterei tüzet nyitottak egy felfegyverzett Wagner-menetoszlopra június 24-én, néhány órával azután, hogy Prigozsin bejelentette: csapatai elfoglalták Rosztov egyes részeit. A Don menti város katonai logisztikai központ, és Oroszország Ukrajna elleni háborújának felvonulási terepe.

A Wagner-menetoszlopot állítólag akkor érte támadás, amikor elhagyta Voronyezs városát, csaknem hatszáz kilométerre északra Rosztovtól, több mint félúton az orosz főváros felé. A Reuters szerint a menetoszlopban csapatszállító járművek vannak, és legalább egy tank is egy teherautó platóján.

Prigozsin kora reggel jelentette be, hogy a Wagner átvette az irányítást a katonai és polgári létesítmények felett a több mint egymilliós Rosztovban. Ez az elmúlt évek legkomolyabb kihívása az orosz állammal szemben.

A Wagner fegyveresei őrizetbe vesznek egy embert Rosztovban 2023. június 24-én
A Wagner fegyveresei őrizetbe vesznek egy embert Rosztovban 2023. június 24-én
FRISSÍTÉS
Prigozsin megálljt parancsolt a zendülésnek

A lázadó orosz zsoldosvezér szombat este arra utasította harcosait, hogy forduljanak vissza, ne próbáljanak behatolni Moszkvába, hogy „elkerüljék a vérontást”.
Jevgenyij Prigozsin parancsba adta embereinek – akik állítása szerint már csak kétszáz kilométerre voltak a fővárostól –, hogy térjenek vissza bázisukra. Előzőleg, a déli Rosztov-na-Donu város elfoglalása után szinte ellenállás nélkül száguldottak Moszkva felé a Wagner-egységek.
Prigozsin döntése hátterében szombat esti jelentések szerint az áll, hogy Lukasenka belarusz vezető közvetítésével beleegyezett a helyzet deeszkalációjába
Aljakszandr Lukasenka elnök hivatala szerint „alkut kötött” a lázadó orosz zsoldosvezérrel.
A TASZSZ orosz hírügynökség ehhez azt tette hozzá, hogy a belaruszok szerint „előnyös és elfogadható megoldást találtak a helyzet megoldására és a Wagner-harcosok biztonságának garantálására”. Lukasenka hivatala hozzátette, hogy egész nap tárgyalt Prigozsinnal.
„Megértve a felelősséget, hogy mindkét oldalon orosz vér fog folyni, megfordítjuk hadoszlopainkat, és a terveknek megfelelően visszatérünk a táborokba” – mondta Prigozsin egy Telegramra kiposztolt audioüzenetben.


A második csecsen háború óta először

A Wagner zendülése – amely Prigozsin június 23-i felhívását követte az „igazság menetére”, vagyis az orosz katonai vezetés megdöntésére azután, hogy állítása szerint orosz csapatok lőtték Ukrajnában harcoló zsoldosait – az első fegyveres felkelés Oroszországban az 1999–2009-es második csecsen háború óta.

A fejlemények arra késztették Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy televíziós beszédet mondjon, amelyben közölte, hogy „mindent megtesz az ország védelmében”, és nemzeti egységre szólított fel, mert Oroszország „legsúlyosabb harcát vívja a jövőjéért”.

Putyin „fegyveres lázadásnak” nevezte, hogy a Wagner elfoglalta Rosztovot, és közölte, hogy „határozott lépéseket” fognak tenni a délnyugat-oroszországi helyzet stabilizálása érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: Kicsoda a Putyin séfjeként is emlegetett Jevgenyij Prigozsin?

Árulók vs. hazafiak

Putyin azt mondta, hogy Prigozsin „személyes ambícióit követve” elárulta a hazáját.

Prigozsin azon nyomban válaszolt Putyin árulással kapcsolatos vádjaira. A beszéd után Telegramon közzétett hangüzenetében közölte: az orosz elnök „mélységesen téved”, ő és csapatai „a hazafiak”.

Putyin a nemzethez intézett beszédében megfogadta, hogy megbünteti az összes „árulót”, aki részt vesz a Wagner akciójában, amely szerinte „hátba szúrással” ér fel az orosz szuverenitást fenyegető nyugati veszély idején.

„Ez csapás Oroszországra, a népünkre. Fellépésünk a haza védelmében a fenyegetéssel szemben kemény lesz – mondta Putyin. – Mindazok, akik szándékosan az árulás útjára léptek, fegyveres felkelést készítettek elő, a zsarolás és a terrorista módszerek útját választották, elkerülhetetlenül büntetést fognak kapni, felelni fognak a törvény és a nép előtt is.”

Putyin hozzátette, hogy „a Nyugat teljes katonai, gazdasági és információs gépezete”, amely Ukrajnát támogatja Oroszország 2022. februári inváziója óta, „ténylegesen ellenünk irányul”.

Kadirov is megszólalt

Magas rangú orosz tisztviselők és személyiségek, köztük Dmitrij Medvegyev volt elnök, Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője és Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma vezetője megismételte Putyin felhívását arra, hogy az orosz állampolgárok gyülekezzenek, a Wagner csapatai pedig álljanak le a felkeléssel.

Ramzan Kadirov csecsen vezető, Putyin közeli szövetségese, aki 2007 óta áll az oroszországi észak-kaukázusi térségben lévő köztársaság élén, azt mondta, hogy csecsen csapatokat vet be „Oroszország egységének megőrzése és államiságának védelme érdekében”.

A Wagner egyik támogatója zászlóval a Rosztelekom épületénél, Rosztovban 2023. június 24-én
A Wagner egyik támogatója zászlóval a Rosztelekom épületénél, Rosztovban 2023. június 24-én

Hajnal Rosztovban

Prigozsin június 24-én Telegramon közölte, hogy csapatai átvették az irányítást az orosz hadsereg rosztovi főhadiszállásán, más létesítményeiben és repülőterén.

„Bent vagyunk a katonai parancsnokságon. Reggel 7:30 van – közölte Prigozsin egy videóban. – A rosztovi katonai létesítmények, köztük egy repülőtér, az ellenőrzésünk alatt áll.” Prigozsin hozzátette, hogy az Ukrajna elleni háborúban részt vevő orosz repülőgépek „rendesen felszállnak”, fegyveresei azért vették be a repteret, „hogy a támadó gépek ne bennünket vegyenek célba, hanem az ukránokat”.

Prigozsin azt mondta, hogy csapatai Ukrajnából jöttek át, ahol a Wagner magánhadsereg nagy szerepet vállalt a harcokban az ukránok ellen. Miközben átkeltek Oroszországba, nem tapasztaltak ellenállást azoknak az orosz katonáknak a részéről, akikkel találkoztak – tette hozzá.

Prigozsin kijelentette: a Wagner „nem harcol gyerekek ellen”, de „el fog pusztítani mindenkit, aki az utunkba áll”.

A közösségi médiában közzétett videókon katonai járművek, köztük tankok láthatók Rosztov utcáin, valamint olyan jelenetek, amelyek állítólag a Wagner tagjait mutatják, amint szemtől szemben tárgyalnak orosz katonai tisztviselőkkel a városban.

Úton Moszkvába – mi van Voronyezsben?

A brit védelmi minisztérium június 24-én közzétett hírszerzési jelentésében közölte, hogy „további Wagner-egységek haladnak észak felé a Voronyezsi területen keresztül, szinte biztosan Moszkvába akarnak eljutni”, és megjegyezte, hogy „a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti harcokról nagyon korlátozott számú bizonyíték áll rendelkezésre”, néhány orosz biztonsági erő valószínűleg passzív marad, és „megegyezésre törekszik a Wagnerrel”.

A Reuters hírügynökség egy orosz biztonsági forrásra hivatkozva június 24-én azt mondta, hogy a Wagner-harcosok átvették az irányítást Voronyezs város katonai létesítményei felett is. A Reuters és a Szabad Európa független forrásból nem tudta megerősíteni az állítást.

Alekszandr Guszev, a Voronyezsi terület vezetője – aki először hamis információnak minősítette a Wagner-menetoszlopok mozgásáról szóló jelentéseket – később közölte, hogy az orosz hadsereg megteszi „a szükséges katonai intézkedéseket”, és tűzoltók oltják a lángokat egy üzemanyagraktárban a térségben.

Moszkva felé tart a Wagner teherautója az M4-es autópályán 2023. június 24-én
Moszkva felé tart a Wagner teherautója az M4-es autópályán 2023. június 24-én

Prigozsin: Orosz katonák is támogatnak

Rosztov Oroszország ukrajnai hadműveleteinek fő logisztikai bázisa. Prigozsin június 24-én azt mondta: azzal, hogy oda vonultak, nem akadályozzák az orosz háborús erőfeszítéseket Ukrajnában, ahol az ukrán erők a közelmúltban jelentős ellentámadást indítottak az Oroszország által megszállt területek visszafoglalására.

Előzőleg, június 22-én Prigozsin közölte, hogy fegyveres konvojt indított az „igazság meneteként” Moszkva felé, azzal a valószínűtlen küldetéssel, hogy megdöntsék az orosz katonai vezetést.

Prigozsin elmondta, hogy 25 ezer harcos támogatja, köztük orosz katonák, céljuk az orosz védelmi minisztérium vezetése, Szergej Sojgu miniszter és az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, Valerij Geraszimov leváltása.

Oroszországi helyi tisztviselők június 24-én közölték, hogy katonai konvoj haladt az Oroszország Ukrajnával szomszédos délnyugati területeit Moszkvával összekötő autópályán, és arra figyelmeztették a lakosságot, hogy maradjon távol tőle.

A TASZSZ szerint Szentpéterváron bezárták a Wagner-csoport főhadiszállását.

Putyin telefonál, a Nyugat figyel

A Kreml azt is bejelentette, hogy Putyin felhívta Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetőt, aki támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és lehetővé tette, hogy az orosz katonai műveletek kiindulási pontjaként használják országát. Az orosz államfő beszélt telefonon Üzbegisztán és Kazahsztán elnökével is a helyzetről.

Ukrajna és nyugati partnerei mérlegelik a helyzetet. A NATO közölte, hogy „figyeli a fejleményeket”, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig azt mondta, hogy „Oroszország gyengesége nyilvánvaló”.

„Minél tovább tartja Oroszország csapatait és zsoldosait a földünkön, annál több káoszt, fájdalmat és gondot lesz kénytelen elszenvedni később” – tette hozzá Zelenszkij Telegram-üzenetében.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezető tanácsadója olyan terrorellenes műveletnek nevezte Prigozsin akcióit, amelyek szerinte egyértelművé teszik az orosz vezetésen belüli ellentéteket és zavart.

„A megosztottság az eliten belül túlságosan is nyilvánvaló. Az egyetértés és annak színlelése, hogy minden rendben van, nem fog működni – írta Podoljak egy tweetben június 24-én. – Valakinek mindenképpen veszítenie kell: vagy Prigozsinnak (…) vagy a Prigozsin-ellenes kollektívának.”

„Mindez még csak a kezdet Oroszországban” – tette hozzá.

Június 23-án este az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozást indított, szerinte ugyanis Prigozsin „felhívást tett közzé fegyveres lázadásra”. Közben egy magas rangú orosz tábornok arra szólította fel a Wagner-csoport harcosait, hogy hagyjanak fel a szembenállással a hadsereggel.

Üzemanyagtartály ég Voronyezsben 2023. június 24-én
Üzemanyagtartály ég Voronyezsben 2023. június 24-én

Prigozsin: Nem katonai puccs, az igazság helyreállítása

Ami az elmúlt hetekben a Kreml vezetői és a hadsereg elleni egyre nyíltabb szembenállással kezdődött, az a Wagner Oroszországban folyó katonai akciójává fajult, miután Prigozsin június 23-án azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy tüzérségi és támadóhelikopterek bevetésével rakétatámadásokat indított félkatonai egysége táborai ellen.

Prigozsin saját Telegram-csatornáján egy sor hangüzenetet tett közzé arról, hogy sokan meghaltak zsoldoscsoportjából, de arra nem tért ki, hogy pontosan hol voltak a légicsapások.

„Megbüntetjük azokat, akik elpusztították a legényeinket, akik sok tízezer orosz katona életét tették tönkre. Kérem, hogy senki ne tanúsítson ellenállást” – mondta Prigozsin. Az egykor Putyin közeli szövetségesének tekintett Wagner-vezér hozzátette, hogy „nem katonai puccsról”, hanem „az igazság helyreállításáról” van szó.

Prigozsin, aki az elmúlt hetekben nyílt kihívást intézett az orosz katonai vezetés ellen, miközben Ukrajnában heves harcok folytak, azt is kijelentette, hogy Oroszország 2022 februári ukrajnai invázióját „hazugságokkal” indokolták.

„A háborúra azért volt szükség (…) hogy Sojgu tábornagy lehessen (…) hogy megkaphassa a második Oroszország hőse-érmét – mondta Prigozsin. – A háborúra nem azért volt szükség, hogy Ukrajnát demilitarizálják vagy nácitlanítsák” – utalt Putyin gyakran hangoztatott érveire.

A védelmi minisztérium válaszában azt állította, hogy a kijelentések „nem felelnek meg a valóságnak”, és „provokációnak” nevezte őket.

Készült a Szabad Európa orosz szerkesztősége, a Current Time, az AP, az AFP, a dpa, a Reuters, az Interfax és a TASZSZ tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG