Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadsereg egyre közelebb kerül Liszicsanszk elfoglalásához


Lebombázott épületek Liszicsanszkban 2022. június 22-én
Lebombázott épületek Liszicsanszkban 2022. június 22-én

Az orosz inváziós erők átvették az ellenőrzést két település felett a kulcsfontosságú, kelet-ukrajnai Liszicsanszktól délre, miközben folytatódott az offenzíva az utolsó Luhanszk megyei ellenállási zseb teljes elvágása érdekében.

A brit védelmi minisztérium friss értékelése szerint a közelmúltbeli csapaterősítések és a fokozott tüzérségi támadások számlájára írható, hogy a korábbiakhoz képest hatékonyabbnak látszik az orosz haderő Liszicsanszk és a Sziverszkij Donyec folyó túloldalán lévő, vele csaknem egybeépült, mára szinte teljesen elfoglalt Szeverodonyeck térségében.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk régió katonai kormányzója arról számolt be, hogy a két testvérvárostól délre fekvő Loszkutyivka és Raj-Olekszandrivka mostanra orosz kézre került, az ukrán védelmi erők azonban továbbra is kitartanak Szeverodonyeckben, illetve a közeli Zolotéban és Vovcsojrovkában, továbbá azt is kiemelte, hogy Liszicsanszkot szünet nélkül ágyúzzák.

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó kijelentette, hogy a két városért zajló küzdelem „egyfajta félelemmel teli csúcsponthoz közelít”.

Oroszország offenzívájának célja a fontos iparvidéknek számító Donyec-medencét alkotó Donyeck és Luhanszk régió elfoglalása.

Pavlo Kirilenko, Donyeck régió katonai kormányzója tudatta, hogy mára a terület kevesebb mint fele áll ukrán ellenőrzés alatt, és az itt található települések közül több mint százban nincs gáz és áram. A régió orosz kézen lévő 55 százalékát szavai szerint „teljesen lerombolták”.

Terrorbombázás, figyelemelterelés

Ugyanakkor a brit hírszerzés azt írta csütörtöki nyilvános jelentésében, hogy az oroszok szélesebb körű donyecki bekerítő hadművelete továbbra sem halad előre.

Aresztovics közölte, hogy Moszkva az utóbbi hetek legintenzívebb légicsapásait mérte az ország második legnagyobb városának számító Harkivra, hozzátéve, hogy a terrorbombázás célja a lakosság megfélemlítése és a figyelem elterelése a fő hadszíntérről. A támadásokban két nap alatt legkevesebb tíz ember életét vesztette.

Boris Johnson brit kormányfő egy friss lapinterjúban elmondta, hogy a katonai titkosszolgálat úgy véli, a következő néhány hónapban lassulni fog az orosz előrenyomulás, mivel a hadsereg kezd kifogyni a készleteiből. Rámutatott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök erői súlyos pusztítást végeznek a Donyec-medence keleti részén, de eközben hatalmas veszteségeket szenvednek mind emberéletek, mind fegyverek és egyéb eszközök tekintetében.

Hangsúlyozta: amikor kimerülnek az oroszok forrásai, akkor kell minden lehetséges módon segíteni az ukránokat a „dinamika megfordítása” érdekében.

„Ha az ukránok olyan helyzetbe kerülnek, hogy ellentámadást indíthatnak, azt támogatni kell. Olyan fegyverekkel, amilyeneket kérnek tőlünk” – szögezte le, kiemelve, hogy ezt az álláspontot fogja képviselni a hét legfejlettebb ipari gazdaságot tömörítő országcsoport (G7) hétvégi csúcstalálkozóján is.

Készült az AFP, a BBC, a CNN, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG