Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az orosz hadsereg elkezdte visszavonni a csapatait Kijev környékéről


Ukrán katona egy szétlőtt vonat mellett Trosztyanecben 2022. március 29-én
Ukrán katona egy szétlőtt vonat mellett Trosztyanecben 2022. március 29-én

Az orosz csapatok elkezdtek visszavonulni, de Ukrajna nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit. Hétköznapi magyarok mondták el, hogy kire szavaznak vasárnap. A hatalomnak tudomásul kell vennie, hogy nem bújhat el a nyilvánosság elől. A legfontosabb híreinkből válogattunk.

Megerősítették az ukránok, hogy egyes orosz alakulatokat elkezdtek visszavonni Kijev és Csernyihiv megyéből Belaruszba. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij eközben arról beszélt, hogy Ukrajna nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit. Ma Kínában tárgyal az orosz külügyminiszter. A franciák szerint jelenleg lehetetlen a humanitárius akció az orosz erők által körbezárt Mariupolban.

Médiahelyzet Magyarországon

„A kormány annyira leuralta a médiát, hogy nem maradt tere annak, hogy megvitassuk a közös ügyeinket” – mondta Polyák Gábor a Szabad Európának. Márki-Zay Péter tanácsadója szerint ugyanakkor a magyar társadalom megosztottsága felülről indult, ezért egy másmilyen politikai vezetés fel is tudja számolni.

Ők biztosan elmennek szavazni

Orbán tizenkét éve van hatalmon, és sokak szerint kemény próba elé néz az április 3-i szavazáson. Hatpárti szövetség fogott össze a szélsőjobbtól a baloldalig Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mögött, akit konzervatív, de Orbánnál Európa-barátabb figurának tartanak. Nyolc magyarországi választópolgár beszélt nyíltan nekünk a számukra legfontosabb kérdésekről az Orbán Viktor miniszterelnök és jobboldali kormánya sorsát meghatározó parlamenti választások előtt.

Napi kampány: Ki lépte túl a hibahatárt?

Egyre súlyosabbak Orbán Viktor unortodox külpolitikájának következményei: a Direkt36 cikke szerint Putyin hekkerei tíz éve mindent látnak a magyar külügy számítógépein. Javuló ellenzéki számok a közvélemény-kutatásokban – napi kampány-összefoglaló.

Egyre több az új fertőzött

Magyarországon kedd óta 2906 új fertőzöttet igazoltak, ez a szám egy nappal korábban még 1730 volt. Százezer alá csökkent az aktív fertőzöttek száma, lélegeztetőgépen 55-en vannak. Elhunyt negyven beteg, velük a halálos áldozatok száma 45.430 főre emelkedett.

Szép napot kívánok!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG