Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadsereg folytatta a mariupoli acélüzem ostromát


Orosz légicsapás az acélmű ellen Mariupolban 2022. május 5-én
Orosz légicsapás az acélmű ellen Mariupolban 2022. május 5-én

Mintegy kétezer ukrán katona és több száz civil lehet még az Azovstal gyárának területén, amely az ellenállás utolsó bástyája a két hónapos ostrom után mára szinte porig rombolt Mariupolban.

Az orosz hadsereg több légicsapást is mért a hatalmas kiterjedésű, alagutakkal átszőtt létesítményre, amelynek falain az inváziós erők a héten egyszer már betörtek.

„Sok a sebesült, de nem adják meg magukat. Tartják az állásaikat” – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök éjszaka.

Oroszország eközben folytatta offenzíváját a keleti Donyec-medencében, ami továbbra is lassan és nagyobb áttörések nélkül halad, miután az ukrán védelmi erők sikeresen feltartóztatták több helyen is az előrenyomulást, sőt vissza is foglaltak több települést.

Elemzők úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mindenképp szeretne valami fajsúlyos eredményt felmutatni a május 9-i katonai díszszemlén a második világháborús győzelem 77. évfordulóján.

„Az Azovstal-gyár átvételére és Mariupol teljes elfoglalására irányuló megújult orosz erőfeszítések valószínűleg kapcsolatba hozhatók a közelgő győzelem napi megemlékezésekkel és azzal, hogy Putyin szeretne valamilyen szimbolikus sikert elérni Ukrajnában” – írta friss értékelésében a brit védelmi minisztérium.

„Ennek személyi, felszerelésbeli és lőszerbeli költségei is vannak Oroszország számára. Miközben az ukrán ellenállás folytatódik az acélüzemben, az orosz veszteségek tovább nőnek, bezavarva a donyec-medencei műveleti tervekbe” – mutattak rá a tárca szakértői.

Újabb civileket menekítenek ki, ha minden jól megy

Mariupol végleges elvesztése megfosztaná Ukrajnát egy stratégiai fontosságú kikötőtől az Azovi-tenger partján, illetve lehetővé tenné Oroszország számára, hogy szárazföldi folyosót hozzon létre a már 2014-ben annektált Krím félsziget felé, és átvezényelhesse máshova az ott állomásozó erői egy részét.

Az acélüzemben rekedt ellenállók közül többen is felvételeket töltöttek fel az internetre, így próbálva megszólítani a nemzetközi közösséget.

Szvjatoszlav Palamar, az Azov-zászlóalj parancsnokhelyettese videoüzenetében hangsúlyozta, hogy sok a haldokló az orvosi ellátás hiánya miatt, ezért a civilek és a sebesült katonák mielőbbi kimenekítését sürgette.

Az ENSZ arról számolt be csütörtök este, hogy újabb evakuációs akciót szerveznek. „Folyamatban van egy harmadik művelet, de nem szoktunk részleteket közölni, mielőtt le nem zárulnak, hogy elkerüljük az esetleges siker megakadályozását” – mondta António Guterres, a világszervezet főtitkára.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes ezzel szemben elárulta, hogy péntekre tervezik az újabb civilek kimenekítését.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG