Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadsereg folytatta az ukrajnai energiahálózat pusztítását


Orosz dróntámadásban megrongálódott épület 2024. március 13-án Szumiban
Orosz dróntámadásban megrongálódott épület 2024. március 13-án Szumiban

A megszállók hétfőre virradóra is nagy erőkkel támadták az energetikai infrastruktúrát Ukrajnában, több régióban is megszakadt az áramellátás.

Többek között a déli Mikolajiv várost is pilóta nélküli repülőgépekkel vették célba éjjel. A polgármester, Olekszandr Szjenkevics arról számolt be, hogy legalább tizenegy civil megsebesült, és több lakóházban is károk keletkeztek a lezuhanó roncsok következtében.

Vitalij Kim, a regionális katonai adminisztráció vezetője közölte, hogy egy iráni gyártású drón miatt tűz ütött ki egy energetikai létesítményben.

Kilenc másik terület – köztük Herszon, Mikolajiv, Odessza és Dnyipropetrovszk – mellett a légoltalmi szirénák a fővárosban, Kijevben is megszólaltak, ahonnan több nagy robbanásról érkeztek hírek.

A Fekete-tenger partján fekvő Odesszában is áramkimaradások voltak a támadás után.

„Az ellenség drónokkal mért csapást Odesszára – írta Telegramon Oleh Kiper kormányzó. – Megsérült az energetikai infrastruktúra. Nincs áramellátás Odessza egy részében. Minden segélynyújtó szolgálat dolgozik” – tette hozzá.

Oroszország az utóbbi napokban fokozta az ukrajnai energiahálózatot célzó támadásait. Március 23-án több mint egymillió ember maradt áram nélkül az országban.

Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo hálózatüzemeltető vezetője elmondta, hogy a veszteségek pótlására megnövelték az európai energiaimportot.

„Több régióban is eléggé jelentős és nagymértékű károk keletkeztek az energetikai infrastruktúrában” – emelte ki.

A Harkivi területen nagyjából kétszázezer ember maradt áram nélkül a jelentések szerint, egyebek mellett a közlekedésben is zavarok keletkeztek.

Eközben az orosz védelmi minisztérium tudatta, hogy tizenegy ukrán drónt semmisítettek meg a Rosztovi terület felett.

Vaszilij Golubev kormányzó azt írta Telegramon, hogy tűz ütött ki egy erőműben, miután robbanások hallatszottak a környéken. Áldozatok nincsenek, az ügyben vizsgálat indult.

XS
SM
MD
LG