Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadsereg újabb légicsapásokat mért Ukrajnára


Lebombázott épületek a donyecki Kramatorszkban 2023. június 14-én
Lebombázott épületek a donyecki Kramatorszkban 2023. június 14-én

Csütörtökre virradóra ismét rakétákkal és pilóta nélküli repülőgépekkel támadták az inváziós erők a civil infrastruktúrát, miközben heves harcok folynak a keleti Donyeckben.

A kijevi vezérkar arról számolt be, hogy a légvédelem mind a hat drónt leszedte, de a csapássorozat így is több polgári áldozatot követelt, továbbá kisebb anyagi károkról érkeztek hírek az Odesszai területről. A tájékoztatás szerint több mint negyven rakétát is kilőttek az oroszok, valamint rakéta-sorozatvetőket is bevetettek.

Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó tudatta, hogy a Horvlika közelében lévő Csasziv Jarban egy polgári személy életét vesztette, hat másik pedig megsebesült a tüzérségi támadásokban.

Ágyúztak emellett több területet Krivij Rih, Dnyipropetrovszk, Herszon és Harkiv régiójában is.

Május eleje óta a Kreml jelentősen fokozta légitámadásait Ukrajna-szerte, aminek következtében sok ember meghalt, és tovább rongálódott az ország energetikai és közlekedési infrastruktúrája.

Ehhez kapcsolódóan: Megállapodás született az Európai Unió tizenegyedik szankciós csomagjáról

Az ukrán hadvezetés friss jelentése szerint intenzív összecsapások folynak Donyeckben, ahol a védelmi erők mintegy negyven orosz előretörési kísérletet vertek vissza Limannál, Bahmutnál, Avgyijivkánál és Marjinkánál.

A déli Zaporizzsjában és Herszonban folytatódott az ukrán ellenoffenzíva, ennek állásáról azonban nem tudni részleteket.

Előző nap a hadsereg egyik szóvivője bejelentette, hogy bizonyos előrehaladást tudtak elérni Melitopol és Bergyanszk térségében.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán hírszerzés a fogolyátadásról: A magyar fél kereste meg Putyinékat, az ukrán megkeresésekre viszont mindent letagadtak

Volodimir Zelenszkij a BBC-nek adott friss interjúban elismerte, hogy az ellentámadás „a kívántnál lassabban megy előre”, ugyanakkor leszögezte, hogy csak a várakozások miatt nem fogják felgyorsítani a műveleteket.

„Egyesek azt hiszik, hogy ez egy hollywoodi film, és azonnali eredményeket akarnak. Nos, nem az, itt emberéletek forognak kockán” – fogalmazott.

Eközben károk keletkeztek az Oroszország által már 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigetet a dél-ukrajnai Herszoni terület megszállt részével összekötő hidak egyikében, miután az ukrán hadsereg brit–francia Storm Shadow rakétákkal célba vette – közölte a Moszkva által kinevezett herszoni kormányzó.

Vlagyimir Szaldo arról beszélt, hogy sebesültek nincsenek, és noha az út megrongálódott, sikerült kiváltani.

Az Egyesült Királyság májusban jelentette be a nagy hatótávolságú Storm Shadow rakéták szállítását.

Ehhez kapcsolódóan: A Nyugat milliárdokat ígér Ukrajna újjáépítésére a londoni konferencián

Denisz Smihal ukrán kormányfő az országa újjáépítése céljából szervezett londoni donorkonferencián kijelentette: abban bízik, hogy csaknem hétmilliárd dollár felajánlást sikerül összegyűjteni. Hozzátette, hogy a második világháború vége óta ez lesz a legnagyobb újjáépítési projekt Európában, mindössze a következő tizenkét hónap során több mint hatmilliárd dollárt emészthet fel.

„A legfőbb cél a források mozgósítása a gyors helyreállítás finanszírozására” – mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az EU ötvenmilliárd eurót bocsát e célból Ukrajna rendelkezésére 2024–2027 között, Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig 1,3 milliárd dollár további támogatásról számolt be.

A házigazda brit kormányfő, Rishi Sunak egyebek mellett hárommilliárd dollár értékű garanciáról tett bejelentést a Világbank hitelének folyósításához.

Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül megköszönte a felajánlásokat, azonban hangsúlyozta, hogy olyan konkrét javaslatokra lenne szükség, amelyek nem csupán segítik a rekonstrukciót a pusztító fegyveres konfliktus után, hanem egyben előmozdítják azt is, hogy Ukrajna erős tagja legyen a nyugati országok közösségének.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG