Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadvezetés erősítést küld a dél-ukrajnai Herszon védelmére


Ukrán páncélos orosz állásokat lő Dél-Ukrajnában 2022. október 8-án
Ukrán páncélos orosz állásokat lő Dél-Ukrajnában 2022. október 8-án

Az inváziós erők egyre több egységet vezényelnek a Dnyeper folyó nyugati partjára, ami azt jelezheti, hogy a szemben álló felek fontos összecsapásra készülhetnek Herszon városáért.

Az ukrán hadsereg vezérkara arról számolt be pénteken, hogy Moszkva akár ezer, újonnan besorozott katonát is átcsoportosíthatott a térségbe, hogy így kompenzálja a szeptemberben megindított, sikeres ellenoffenzíva veszteségeit.

„Az orosz megszálló erők parancsnoksága a pánik megelőzése érdekében mindent megpróbál annak érdekében, hogy elfedje a valódi veszteségeket. Erősödik az ellenség az ideiglenesen elfoglalt Herszon régió területének nyugati felén” – húzták alá a kiadott közleményben.

Mint írták, az oroszok civilek ezreit szállítják el Herszon városból a Dnyeper folyó másik oldalára, ahol szilárdabb a katonai jelenlét.

A nemrég illegálisan elcsatolt régió oroszok által beiktatott új vezetése közölte, hogy már több mint hetvenezer embert evakuáltak a városból.

A korábban 250 ezres lakosságú Herszon város visszafoglalása elemzők szerint stratégiai fontosságú győzelem lenne a szeptember elején eredményes ellentámadást indító ukrán hadsereg számára, mielőtt beáll a tél, és várhatóan befagynak a frontvonalak.

Az ukrán erők az utóbbi hetekben jelentős területekről kiszorították az oroszokat a Dnyeper nyugati partján, a rossz időjárás és a nehéz terepviszonyok miatt azonban mostanra lelassult az előrenyomulás. A jelek szerint a megszállók abban reménykednek, hogy a széles folyó egyféle természetes határként feltartóztathatja majd a közeledő egységeket.

Korábbi cikkünk a témában: Putyin eddig csak veszített Ukrajnában, de magának így is megnyerheti a háborút

Pénteki kijevi tájékoztatás szerint az utóbbi 24 órában negyvennégy orosz katonával végeztek, illetve megsemmisítettek egy lőszerraktárat és egy felszerelésekkel teli hangárt.

Ramzan Kadirov csecsen vezető tudatta, hogy ezen a héten huszonhárom katonája vesztette életét, ötvennyolc pedig megsebesült Herszonban. Meglehetősen ritka beismerése ez a veszteségeknek orosz oldalról.

Ezzel párhuzamosan Pavlo Kirilenko, Donyeck régió ukrán kormányzója jelentést tett négy civil lakos haláláról.

Helyi illetékesek szerint az orosz rakéta-, drón- és tüzérségi csapások miatt súlyos károkat szenvedett az ország energetikai infrastruktúrája, aminek következtében még mindig nincs áram sok helyen.

Olekszij Kuleba, Kijev megye kormányzója közölte, hogy pilóta nélküli repülőgép csapódott egy fontos létesítménybe a fővárosban, és súlyos károk keletkeztek.

Fotógaléria az ukrán infrastruktúra elleni orosz támadásról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leszögezte: nem fognak visszarettenni az effajta támadásoktól. „Nem fog megtörni minket az ágyúzás – ijesztőbb az ellenség himnuszát hallani a földünkön, mint az ellenség rakétáit az egünkön” – jelentette ki.

Névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők arról tájékoztattak, hogy folyamatban van egy újabb, 275 millió dollár értékű katonai segítségnyújtási csomag előkészítése Ukrajna számára, de ebben nincsenek jelentősebb új fegyverek, elsősorban lőszereket és rakétákat tartalmaz a meglévő eszközökhöz.

John Kirby, a Pentagon szóvivője nem árult el részleteket a CNN-nek adott interjúban, mindössze azt mondta, hogy hamarosan meglesz a hivatalos bejelentés.

Készült az AFP, a BBC, a Reuters és a The Guardian tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG