Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hatóságok blokkolták Navalnij honlapját


A Navalnij.com honlap 2021. július 26-án, amelynek elérését blokkolták Oroszországban
A Navalnij.com honlap 2021. július 26-án, amelynek elérését blokkolták Oroszországban

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) blokkolta Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus, illetve többtucatnyi, vele kapcsolatban álló szervezet és személy honlapját.

A Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) arról számolt be a Twitteren hétfőn, hogy az illetékes szervek a kormánypárt politikai egyeduralmának megtörésére létrehozott, úgynevezett „okos szavazási rendszer” weboldalának elérését is korlátozhatják még a szeptember 19-i parlamenti választás előtt. Ennek lényege, hogy a szavazók egy alkalmazásban megadják a címüket, amely ezután – pártállástól függetlenül – felsorolja azokat a jelölteket, akiknek a legnagyobb az esélyük az Egységes Oroszország helyi jelöltjének legyőzésére.

A Roszkomnadzor adatai szerint a www.navalny.com-ot július 15-én blokkolták a főügyészi hivatal kérésére, mondván, az oldal „a közrend megzavarására, szélsőséges tevékenységre, tömegrendezvényeken való részvételre buzdít a hatályban lévő korlátozások megszegésével”.

„Honlapjaink blokkolása közvetlenül bizonyítja az állami cenzúra létezését. Ahelyett hogy fellépne a korrupció ellen, az állam a korrupcióellenes vizsgálatokat végzők ellen harcol. Ideje leváltani ezt a hatalmat” – írta közleményében Navalnij csapata.

Egy bíróság júniusban szélsőségesnek nyilvánította az ellenzéki politikussal kapcsolatban álló szervezeteket, ezzel gyakorlatilag betiltotta őket.

Közeledik a választás

Friss közvélemény-kutatások szerint az utóbbi időben csökkent az Egységes Oroszország párt támogatottsága, elemzők szerint ez is magyarázza, hogy a hatóságok a választások közeledtével tovább szigorítják fellépésüket a független sajtó és a civil szervezetek ellen.

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A Navalnij melletti januári szimpátiatüntetések során az orosz rendőrség – néha brutális módon fellépve – több mint tízezer tiltakozót vett őrizetbe országszerte.

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat rendelt el az ügy miatt.

XS
SM
MD
LG