Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hatóságok megerősítették Prigozsin halálát


Rögtönzött emlékművel gyászolják Jevgenyij Prigozsin a Wagner-csoport egykori szentpétervári székháza közelében 2023. augusztus 24-én
Rögtönzött emlékművel gyászolják Jevgenyij Prigozsin a Wagner-csoport egykori szentpétervári székháza közelében 2023. augusztus 24-én

Az orosz nyomozóbizottság megerősítette, hogy a Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin életét vesztette az augusztus 23-án Moszkvától északra történt repülőgép-szerencsétlenségben.

A bizottság augusztus 27-én azt közölte, hogy a genetikai vizsgálatok megerősítették: az augusztus 23-i magánrepülőgép-baleset mind a 10 áldozatát azonosították, és a személyük „megfelel az utaslistának”.

Az orosz hatóságok már korábban közölték, hogy Prigozsin és a Wagner operatív parancsnoka, Dmitrij Utkin szerepelt a Moszkvából Szentpétervárra tartó járat utaslistáján.

A baleset okát még nem állapították meg.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője augusztus 25-én azt mondta, hogy a zuhanás „tragikus volt”, és „teljes mértékben hazugságnak” nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint szándékosság állt a hátterében.

Ehhez kapcsolódóan: A brit hírszerzés szerint „nagyon valószínű”, hogy Prigozsin meghalt, bár a megerősítés várat magára

A 62 éves Prigozsin rövid fegyveres lázadást vezetett az orosz katonai vezetők ellen június 23-24-én. Harcosai egy időre átvették az irányítást a Don menti Rosztovban, és Moszkva felé vonultak, miközben Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök leváltását követelték.

A lázadást több mint egy hónapon át tartó nyilvános belharcok előzték meg az orosz katonai vezetéssel az ukrajnai háborús stratégia és a zsoldoscsoport lőszerszállításának elégtelensége miatt.

A rövid felkelés jelentette a legkomolyabb kihívást Vlagyimir Putyin elnök számára több mint két évtizedes hatalomgyakorlása alatt.

A Wagner-vezér hollétét a lázadás óta nagyrészt rejtély övezte. Feltételezések szerint Oroszország és Belarusz között ingázott, ahol a Wagner katonái táborokat állítottak fel a belarusz fegyveres erők kiképzésére a felkelés beszüntetését elősegítő megállapodás részeként. Július 28-án a szentpétervári Afrika-Oroszország csúcstalálkozó idején fényképezték le, amint kezet fogott a Közép-afrikai Köztársaság elnökének egyik tanácsadójával.

Putyin a felkelés után árulással, „hátba szúrással” vádolta meg a Wagnert, és megerősítette, hogy az orosz kormány az előző évben több mint 1 milliárd dolláros támogatást biztosított a zsoldoscsoportnak.

XS
SM
MD
LG