Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz milliárdos fiának kalandjai a bolgár labdarúgásban


Anton Zingarevics a a Reading stadionjában, 2013-ban
Anton Zingarevics a a Reading stadionjában, 2013-ban

A bulgáriai Plovdivban összefogott a kormány, az önkormányzat és a helyi üzleti világ, hogy egy rejtélyes orosz milliárdos bevonásával felvirágoztassák a csőd szélén álló futballklubot.

Mi keltheti fel egy orosz milliárdos érdeklődését egy csőd szélén álló bolgár fociklub iránt? Különösen, ha a tulajdonon a drukkerek és egy csőd felé tartó cég osztozik?

Minden bizonnyal ez a kérdés felmerült a Botev nevű plovdivi csapat szurkolóinak a fejében is. A Botev már a túlélés több fázisán ment át azóta, hogy volt többségi tulajdonosa, Cvetan Vaszilev 2014-ben Szerbiába szökött.

Bár a klub gyakorlatilag már csődben van, a drukkerek még mindig reménykednek. Először is azért, mert újraindult a Hriszto Botev stadion felújítása. Másodszor pedig azért, mert megjelent Bulgáriában Anton Zingarevics orosz milliárdos és decemberben tárgyalásokat kezdett a csapat megvásárlásáról.

Egyelőre nem világos, mi motiválja Zingarevicset és miért érdeklődik a Botev iránt, de bizonyosan szerepet játszott ebben, hogy állami pénzből hirtelen nekiláttak a stadion rekonstrukciójának. A pálya az önkormányzathoz tartozik, amely vállalta, hogy a felújítás után használatba lehet helyezni, és így ez lesz a csapathoz kötődő egyetlen, érdeklődésre számottevő vagyontárgy.

Kicsoda Anton Zingarevics?

Az üzletember 39 éves és a bolgár médiában „orosz milliárdosként” aposztrofálja magát. Arról, hogy mivel is foglalkozik, valójában egymásnak ellentmondó és hiányos információk láttak napvilágot. Annyi bizonyos, hogy apja és nagybátyja is milliárdosok.

Az apa Borisz Zingarevics, aki a Forbes magazin orosz kiadása szerint tavaly 1,2 milliárd dolláros vagyont tudhatott magáénak, és ezzel a 78. leggazdagabb orosz állampolgár volt. Borisz ikertestvérével, Mihaillal tart fenn közös vállalkozást. Mindketten Szentpéterváron tanultak és kezdtek karrierbe.

Az „aranytojást tojó tyúk” számukra a cellulóz-feldolgozásban és a papíriparban érdekelt Ilim-csoport lett. A 90-es években jogi tanácsadójuk a későbbi miniszterelnök, államelnök, majd ismét miniszterelnök Dmitrij Medvegyev volt.

Anton közben nem annyira üzleti sikerei, hanem az apja és nagybátyja számára okozott problémák miatt lett ismert. Két korábbi próbálkozása kudarccal zárult. Az egyik az angol Reading futballklub, a másik a Energosztrojinveszt Holding (ESIH) kivásárlása volt.

A Reading-ügylet többmillió dolláros adóssággal zárult, a második esetben a sikkasztással vádolt Antonnak el kellett menekülnie a hatóságok elől.

Az ESIH-ügy

2012-ben az ifjabb Zingarevics váratlanul megvásárolta az ESIH nevű holdingot, amelynek cégei egy sor állami megrendelést láttak el az energetikai ágazatban. Az orosz média szerint az ügylet 70 millió dollárjába került.

2016-ban azonban azzal vádolták meg, hogy 2,5 milliárd rubelt (közel 100 millió dollárt) sikkasztott el az MTSZ és Globex bankokból. Zingarevics energiacégei kölcsönökért folyamodtak, de a vád szerint hamis dokumentációt nyújtottak be, a pénzt máshová irányították át, és az ESIH csődöt jelentett.

A per során az ügyészek azt állították, hogy Konsztantyin Siskin, az ESIH vezérigazgatója és Anton Zingarevics tulajdonos külföldre vitték a pénzt, egy részéből pedig megvették a moszkvai Atlant jégkorong-csapatot. Siskint négy évre ítélték, Zingarevics ellen körözést adtak ki. 2019-ben azonban váratlanul ejtették a vádat és lezárták az ügyet.

Kalandok Albionban

Anton 2012-ben töltötte be a 30-at, és azzal lepte meg a brit médiát, hogy a Reading futballklub új tulajdonosaként mutatkozott be. Ő szerezte meg 51%-os tulajdonrésszel a Londonhoz közeli városi csapatnak kontrollpakettjét. Ez akkoriban nagy hírnek számított, mert a Reading abban az időben a Premier League-ben játszott. Az ügylet – a hivatalos papírok szerint – 25 millió angol fontba került.

Anton és Kátyja Zingarevics 2012-ben, a Reading FC lelátóján.
Anton és Kátyja Zingarevics 2012-ben, a Reading FC lelátóján.

Zingarevics gyakran fordult meg a stadionban feleségével, Jekatyerina Domanykovával, a Victoria’s Secret belarusz származású volt modellje társaságában. A vállalkozó otthon érezte magát Angliában, mivel ott járt középiskolába és egyetemre is.

Az év végére azonban a Reading kiesett a Premier League-ből, Zingarevicsnél pedig pénzügyi gondok merültek fel. 2014-ben jelképes összegért, 1 angol fontért eladta részesedését egy indiai milliárdosnak, aki átvállalta magára a 38 millió fontos adósságát. A brit média szerint az apa, Borisz is beszállt az adósság visszafizetésébe.

Ki az eladó?

A fentiek ismeretében talányos, hogy miért került a katasztrofális állapotban lévő plovdivi Botev futballklub a magát többször megégető Anton Zingarevics látóterébe.

A szurkolók klubjának októberi jelentése szerint a csapat 26 millió levával (4,7 milliárd forinttal) tartozik a tönkrement Korporatív Kereskedelmi Banknak (CCB), aminek nyomán a vagyonkezelők több pert indítottak.

Cvetan Vaszilev
Cvetan Vaszilev

Különböző tranzakciók után 2015-ben 60%-os tulajdonrészt szerzett a klubban Georgij Szamulov, az Insa Oil üzemanyag cég főnöke, aki 2020-ban viszont visszaadta a részvényeket a drukkereknek. Január 7-én jött a hír, hogy a részvénycsomagot egy eddig meg nem nevezett orosz cégnek adják át. Közben 39%-ot Cvetan Vaszilev, a TC-NAME nevű, csődbe ment cég tulajdonosa birtokol, aki többször is sikertelenül próbált megszabadulni pakettjétől.

Nem sikerült arra sem választ kapni, hogy Bojko Boriszov bolgár miniszterelnöknek köze volt-e a klub jövőjéről folyó tárgyalásokhoz. Ugyanakkor a kormányfő hagyta jóvá, hogy 37 milliárd leva állami pénzből végezzék el a két plovdivi stadion felújítását.

Profittermelő vállalkozássá akarják formálni a futballklubot

Mindez arra utalhat, hogy az állam és az önkormányzat számára prioritás az építkezés befejezése. A stadion kereskedelmi egységei biztosítják majd az egyik legkiszámíthatóbb bevételt az új klubtulajdonos számára, aki később a játékosok adásvételéből növelheti a csapat – és saját – vagyonát.

Érdekes módon az első hír arról, hogy Anton Zingarevics érdeklődik a csapat iránt, épp akkor látott napvilágot, amikor kiírták a stadion újjáépítéséről szóló közbeszerzési pályázatot. Ennek győztesét rekordidő – 4 hónap alatt – hirdették ki, ami eddig nem volt jellemző a plovdivi önkormányzat közbeszerzéseire.

A helyi hatóságok azt mondták a Szabad Európának, hogy koncessziós alapon, vagy bérleti szerződéssel, vagy versenytárgyalás után adják át a Botev klubnak az újjáépített stadion használati jogát.

Az orosz vállalkozó egyelőre nem jelezte, hogyan szeretné felhasználni az objektumot, viszont decemberben annak otthonában találkozott a helyi polgármesterrel.

Zingarevics (j) látogatást tesz Plovdivban
Zingarevics (j) látogatást tesz Plovdivban

Nem szereti a nyilvánosságot a potenciális tulajdonos

Zingarevics közben feltételül szabta, hogy a helyi vállalkozások is segítsenek pénzelni a klubot – havi 300 ezer leva (55 millió forint) hozzájárulással – míg ő további 600 ezret biztosít, mondta el a Szabad Európának a Botev vezetéséből egy neve elhallgatását kérő forrás.

Erre több vállalkozás hajlik is, de a klub jövőjéről továbbra is teljes titokban folynak a tárgyalások. A tulajdonrészt birtokló szurkolók képviselői szerint Zingarevicsék nagyon kényesek a szivárogtatásokra, és ha emiatt kudarccal zárulnak a tárgyalások, akkor a drukkereket hibáztatják majd.

A Szabad Európa további kérdésekkel kereste magát Zingarevicset is – például arról, hogy hozzá kerül-e a szurkolók vagyonrésze – de nem sikerült kapcsolatba lépni vele. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a bolgár kormány, a helyi önkormányzat és a helyi vállalkozók is közvetlenül vagy közvetve érintettek az orosz milliárdossal várható üzletben.

Borisz Mitov és Nyikolaj Lavcsijev írása

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG