Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz parlament elfogadta a transzneműek nemváltoztatását és örökbefogadását tiltó törvényt


Szivárványos zászlókkal tüntetnek egy szentpétervári felvonuláson 2017. augusztus 12-én
Szivárványos zászlókkal tüntetnek egy szentpétervári felvonuláson 2017. augusztus 12-én

Az orosz Állami Duma második olvasatban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely tiltja a nemváltoztató műtéteket és a nemi megjelölés megváltoztatását az okmányokban. A módosítással érvénytelenítik a korábban megkötött házasságokat, ha az egyik házastárs nemet vált.

Az Állami Duma által elfogadott törvényjavaslat megtiltja a nemváltoztató sebészeti beavatkozásokat; kivételt képeznek a gyermekek veleszületett nemi fiziológiai rendellenességeinek kezelésével kapcsolatos műtétek. A törvénytervezet azt is megtiltja, hogy transzneműek gyermeket fogadjanak örökbe, vagy gyámságot gyakoroljanak kiskorúak felett.

A módosítások érvénytelenítik a korábban megkötött házasságokat, ha az egyik házastárs nemet vált. Ugyanakkor a szabályozás nem vonatkozik azokra, akik a törvény hatálybalépése előtt változtattak nemet.

Korábbi cikkünk a témában: „A homofóbia legalizálása”: Oroszország LMBT-közössége az államilag támogatott diszkrimináció új hullámára készül

Jelenleg akkor lehetséges nemváltó műtét Oroszországban, ha a páciens olyan pszichiátriai szakvéleménnyel rendelkezik, amely transzszexualitás diagnózisát állapítja meg. Az okmányokban szereplő nem cseréjéhez szexológus, orvospszichológus és pszichiáter vizsgálatán kell átesni. A diagnózis alapján kiállítják a nemváltoztatási igazolást, amely egy évig érvényes, és amely alapján megváltoztatják a hivatalos iratokat.

Az orosz belügyminisztérium adatai alapján, a Mediazona becslése szerint 2022-ben 936 útlevélben változtattak nemet, ami az elmúlt évek rekordja.

XS
SM
MD
LG