Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A homofóbia legalizálása”: Oroszország LMBT-közössége az államilag támogatott diszkrimináció új hullámára készül


LMBT-gyűlés Szentpétervárott (archív fotó)
LMBT-gyűlés Szentpétervárott (archív fotó)

Vlagyimir Putyin orosz elnök és más tisztségviselők nemzetbiztonsági kérdéssé tették Oroszország úgynevezett „hagyományos értékeit”. Közben a Duma véglegesen jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi az azonos neműek kapcsolatainak és a transzneműek kérdésének említését. Az LMBT-polgárok és aktivisták riadót fújnak.

„Veszélybe kerül a lehetőség, hogy egyszerűen csak kimenjünk az utcára, de egyben a biztonságunk is – mondta Anna Koszvinceva webdesigner a dél-oroszországi Asztrahán városában, amikor az időközben, egészen pontosan november 24-én elfogadott törvényről kérdezték. – Végeredményben nem várhatunk segítséget sehonnan és senkitől”– tette hozzá.

Sok aktivista és az orosz LMBT-közösséghez tartozó ember összekapcsolja a drákói törvényhozást a szomszédos Ukrajna elleni agressziós háborúval és a kormány azon törekvésével, hogy széles körű támogatást szerezzen azzal, hogy állítása szerint az ország „hagyományos értékeit” támadják a „sátánisták” mind otthon, mind külföldön.

„A háború nem halad jól – mondta Vszevolod Galkin fotós, rendező, aki korábban a moszkvai Kvir LMBT-magazinnak dolgozott. – Ezért megpróbálják a közbeszédet valamiféle botrányra vagy megosztottságra terelni. Nem ez az első eset, hogy ilyen történik. Körülbelül hétévente tapasztalunk ilyet.”

„Ez a törvény teljes képtelenség, amelyet a kormány csontként dob a konzervatív gondolkodású polgároknak, hogy elterelje a figyelmüket a katonai mozgósításról és a gazdasági problémákról – fejtette ki Dina Nurm feminista aktivista Kazanyból, a tatárföldi régió fővárosából. – Ez egy új eszköze a feljelentéseknek.”

A törvény elfogadásáról ebben a cikkben számoltunk be: Az orosz Duma jóváhagyta az „LMBTQ-propagandáról” szóló törvény szigorítását

„Egy háborúzó ország erkölcse”

Vlagyimir Putyin elnök 2013-ban írta alá a törvényt, amely tiltja „a nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálását kiskorúak számára”. Emellett az elmúlt években számos LMBT-aktivista került célkeresztbe az úgynevezett külföldi ügynökökről szóló orosz törvények alapján. A törvény 2013-as elfogadása óta Oroszországban drámaian megugrott a homofób önbíráskodó erőszak.

Az új jogszabály radikálisan kiterjeszti a homoszexuális és transznemű kapcsolatok „propagandájának” tilalmát minden célközönségre. Tilos olyan információk terjesztése, amelyek „elősegíthetik a kiskorúakban nemük megváltoztatásának vágyát”. Betiltja a reklámokat, filmeket, könyveket, művészeti és egyéb anyagokat, amelyek „nem hagyományos szexuális kapcsolatot vagy vágyakat propagálnak”. A szabálysértésekért kiszabható bírságokat jelentősen, akár négyszázezer rubelre emeli(6700 dollárra).

„Vannak hagyományaink, lelkiismeretünk és fogalmunk arról, hogyan kell gondolkodnunk a gyerekekről, a családról, az országról, és hogyan kell megőrizni, amit a szüleink átadtak nekünk” – mondta Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke még októberben, közvetlenül az új törvény első szavazása előtt. Már akkor jelezte, hogy a második olvasat előtt még több korlátozást is bevezethetnek a törvényjavaslatba.

A „normális életen” kívül minden, tette hozzá Vologyin, „bűn, szodómia és sötétség, országunk harcolni fog ellene”.

Ezen kívül minden „bűn, szodómia és sötétség, országunk harcolni fog ellene”.
– Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke

Az orosz ortodox egyház képviselője az ülésen elmondta: „Egy háborúban álló ország erkölcsisége a mi jövőbeli győzelmünk kérdése. Megvan a saját fejlődési utunk, nincs szükségünk Európa nem hagyományos kapcsolataira.”

November 9-én Putyin aláírta Az orosz hagyományos szellemi és erkölcsi értékek megőrzésére és megerősítésére irányuló állami politika alapjai című dokumentumot. A szöveg tartalmazza, hogy „ez egy stratégiai tervezési dokumentum az Orosz Föderáció nemzetbiztonságának területén”.

„Az Orosz Föderáció úgy tekinti, hogy a hagyományos értékek az orosz társadalom alapját képezik, lehetővé teszik Oroszország szuverenitásának védelmét és erősítését” – olvasható a dokumentumban.

„Továbbra is fel fogom emelni a szavam”

A 35 éves Jelena a szibériai Novoszibirszk városában él a feleségével – három évvel ezelőtt Portugáliában kötöttek házasságot –, és önkéntesként dolgozik egy olyan szervezetnél, amely LMBT embereknek segít. A cikkhez való adatgyűjtés idején megkérdezettek közül sokakhoz hasonlóan ő is azt kérte, hogy biztonsági okokból kezeljük bizalmasan a személyazonosságát. Szerinte a kormány szándékosan táplálja a homofóbiát.

„A legtöbb orosz nem homofób, de az utóbbi években politikai szinten olyan hisztériát keltettek a »más« emberek körül, hogy az már tényleg kezd ijesztő lenni – mondta Jelena. – Bármelyik pillanatban elkezdődhet a boszorkányüldözés, és senki sem fog megvédeni. Ezért az emberek már most is igyekeznek a lehető legkevésbé észrevehetően élni.”

„A törvényjavaslat a feljelentések új eszköze” – mondja Dina Nurm, a Tatárföld fővárosában, Kazanyban élő feminista aktivista
„A törvényjavaslat a feljelentések új eszköze” – mondja Dina Nurm, a Tatárföld fővárosában, Kazanyban élő feminista aktivista

Mihail aktivista a Volga folyó menti Szamara városában, ahol önkéntesként dolgozik több olyan civil szervezetnél, amely az LMBT-orientációjú embereknek segít. Egyetért azzal, hogy még vidéken is sok orosz toleráns a melegekkel szemben, akár mint szomszéddal vagy a közösségük tagjával.

„Azonban az új törvény célja, hogy megakadályozza a melegeket és leszbikusokat abban, hogy nyíltan éljenek, és megmutassák, hogy nem jelentenek veszélyt – mondta Mihail. – Ennek eredményeként a heteroszexuálisok kevesebbet fognak érintkezni a melegekkel, vagy nem tudnak majd az orientációjukról. Idővel még azok számára is, akik esetleg nyitottak lennének a toleranciára, az LMBT-közösség ellenséggé fog válni.”

Alla Csikinda, az Ural-vidéki Jekatyerinburg városának LMBT-aktivistája hasonlóan vélekedett.

„Akik eddig többé-kevésbé nyíltan éltek, azok elzárkóznak, akik pedig még nem vállalták fel magukat, azok nem fogják – mondta. – Azok az emberek, akik támogatják az LMBT-közösséget, és adakoznak szervezeteknek, vagy részt vesznek közös projektekben, vagy egyszerűen csak nyíltan kinyilvánítják támogatásukat, abba fogják hagyni. Ez a törvény támasztotta fő veszély.”

„Nem tudom, hogy folytassam”

Julija Aljosina, egy, a szibériai Altaj régióban élő nő, aki Oroszország első nyíltan transznemű politikusa volt, a 2021-es régiós fővárosi tanácsi választásokon már nem szerepelhetett a szavazólapon. Egy nappal azután, hogy a Duma a törvény elfogadásához szükséges három szavazás közül az elsőn támogatta az új törvényjavaslatot, bejelentette, hogy visszavonul a politikától.

„Fogalmam sincs, hogy folytathatnám a nyilvános politikai tevékenységet nyíltan transzneműként” – mondta, hozzátéve, hogy az LMBT-közösség „még komolyabb ellenségeskedésre” számíthat a diszkriminatív új törvény elfogadásával.

Alekszej Szergejev aktivista a homofóbia elleni tüntetésen Szentpétervárott: „Sok televíziós talk show és film volt, amely egyenlőségjelet tett a melegek és a pedofilok közé”
Alekszej Szergejev aktivista a homofóbia elleni tüntetésen Szentpétervárott: „Sok televíziós talk show és film volt, amely egyenlőségjelet tett a melegek és a pedofilok közé”

Az LMBT polgárok azt mondják, hogy már most is fokozott ellenségességet tapasztalnak az interneten és a való életben. Alekszej Szergejev szentpétervári LMBT-aktivista elmondta, hogy miután az egyik helyi LMBT-szervezetet megakadályozták abban, hogy egy közösségi házban tartsa meg összejöveteleit, egy közparkba helyezték át találkozóikat.

Alekszandra Krasznodarból
Alekszandra Krasznodarból

„Fiatal nacionalisták támadtak rájuk, egyikük fejsérülést szenvedett – mondta Szergejev. – Sok televíziós talk show és film volt, amelyben egyenlőségjelet tettek a melegek és a pedofilok közé.”

Alekszandra, egy húszéves leszbikus a déli Krasznodar városából azt mondta, hogy az új törvény „legalizálja a homofóbiát”.

„A melegek ellenséggé és bűnözővé váltak a saját országukban – mondta. – De én továbbra is fel fogok szólalni a homofóbia ellen, nem fogom eltitkolni az orientációmat. Az vagyok, aki vagyok.”

Szöveg: Robert Coalson, a Szabad Európa riportere a Szabad Európa orosz szolgálata regionális szerkesztőségei anyagainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG