Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz parlament felsőháza ratifikálta a négy ukrán régió annektálását


A választási bizottság tagjai szavazókra várnak a referendum idején az úgynevezett Donyecki Népköztársaságban. Donyeck, 2022. szeptember 27.
A választási bizottság tagjai szavazókra várnak a referendum idején az úgynevezett Donyecki Népköztársaságban. Donyeck, 2022. szeptember 27.

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács ratifikálta azokat a megállapodásokat, amelyek Ukrajna négy régióját Oroszország részévé teszik. Ez újabb lépés a területek formális annektálása felé, amit a Nyugat elítélt.

Az október 4-i ülésen jelen lévő 153 képviselő mindegyike az ukrajnai Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Luhanszk megye egyes részeinek Oroszországhoz csatolására szavazott. Ezek együttesen Ukrajna mintegy 18 százalékát teszik ki.

Egy nappal korábban a parlament alsóháza, az Állami Duma már jóváhagyta ugyanezt. A folyamat utolsó lépése az, hogy Vlagyimir Putyin elnök aláírja a dokumentumokat.

Oroszország folytatja az annektálást az Ukrajna megszállt területein tartott népszavazás után. A nyugati kormányok és Kijev csalásnak nevezte a szavazásokat, azt mondták, hogy megsértették a nemzetközi jogot, kényszerítő jellegűek és nem reprezentatívak.

A Putyin, illetve a négy régió Moszkva által támogatott tisztségviselői által a múlt héten aláírt megállapodások értelmében 2026. január 1-jéig tart az annektált területek teljes beolvadásának átmeneti időszaka. A helyi választásokat 2023. szeptember 10-re tervezik.

Oroszország nem ellenőrzi teljes mértékben a négy régió egyikét sem, és a Kremlnek még hivatalosan ki kell jelölnie az új határokat, mivel a terület nagy része továbbra is az ukrán erők ellenőrzése alatt áll.

A dokumentumokban ugyanakkor az áll, hogy Donyeck és Luhanszk megyét Donyecki Népköztársaságként és Luhanszki Népköztársaságként fogja magába olvasztani Oroszország. A határokat 2014-ben határozták meg, amikor a két megye egyes részeit erőszakkal az ellenőrzésük alá vonták az Oroszország által támogatott szakadárok.

A dokumentumok szerint az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt álló ukrajnai Mikolajiv megye egy részét Herszon megye részeként csatolják Oroszországhoz.

Az elcsatolt területeken élő ukránok orosz állampolgárnak minősülnek, hacsak nem tájékoztatják a helyi hatóságokat arról, hogy ezt nem szeretnék. A megállapodás alapján egy hónapjuk van a választásra.

A Nyugat a nemzetközi jog megsértésének nevezte az annexiókat, Joe Biden amerikai elnök szerint Washington „soha nem ismer el ukrán területet másnak, mint Ukrajna részének”.

XS
SM
MD
LG