Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz parlament háborús gazdasági szigorításokat fogadott el


„Vele vagyunk Oroszország szuverenitásáért! És ti?” – olvasható a Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló plakáton az orosz Állami Duma épülete előtt Moszkvában 2022. február 24-én
„Vele vagyunk Oroszország szuverenitásáért! És ti?” – olvasható a Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló plakáton az orosz Állami Duma épülete előtt Moszkvában 2022. február 24-én

Az orosz parlament szerdán elfogadott két törvényjavaslatot, amelyek szigorú szabályokat vezetnek be a gazdaságban, előírva például, hogy a vállalkozásoknak árut kell szállítaniuk a hadseregnek, és bizonyos cégek dolgozóit túlórára kötelezik.

Miután Vlagyimir Putyin elnök aláírta a törvényeket, azok lehetővé teszik a kormánynak, hogy „különleges gazdasági intézkedéseket” vezessen be az Ukrajnában zajló, a Kreml által „különleges katonai műveletnek” nevezett háború idejére.

„Az Oroszországi Föderáció fegyveres erői által Oroszországon kívül, például Ukrajnában végrehajtott műveletekhez szükség van a fegyverek és katonai felszerelések utánpótlására, valamint a fegyveres erők ellátására anyagi és technikai eszközökkel” – olvasható az egyik törvényjavaslat indoklásában.

A törvényjavaslatokat a Kreml múlt csütörtökön nyújtotta be az alsóházi Állami Dumának. Miután első olvasatban elfogadták, Vjacseszlav Volodin, a Duma elnöke közölte, hogy a további vitát nemzetbiztonsági okokból zárt ajtók mögött tartják.

Az egyik tervezet szerint az állam a katonai műveletek végrehajtásához szükséges árukat és szolgáltatásokat egyetlen beszállítótól vásárolhatja majd meg, pályázat és verseny nélkül.

A vállalkozásoknak a törvény előírja, hogy kötelesek a „különleges katonai művelet” végrehajtásához szükséges árukat és szolgáltatásokat szállítani a fegyveres erőknek.

A második törvényjavaslat arra kötelezi a kormányt, hogy az orosz hadsereg számára szükséges árukat és szolgáltatásokat előállító bizonyos vállalatok dolgozóit túlórára kötelezze.

A kormány arra is kötelezhet egyes alkalmazottakat, hogy megemelt bérért cserébe éjszaka, hétvégén vagy ünnepnapokon dolgozzanak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG