Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz politikusok dicsérték és bírálták Gorbacsov örökségét


Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő részt vesz a győzelem napi katonai ünnepségen a moszkvai Vörös téren 2017. május 9-én
Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő részt vesz a győzelem napi katonai ünnepségen a moszkvai Vörös téren 2017. május 9-én

Orosz tisztviselők és törvényhozók óvatosan fogalmaztak Mihail Gorbacsov halálára reagálva, dicsérve őt a hidegháború befejezésében játszott szerepéért, de bírálták azért, hogy nem sikerült megakadályoznia a Szovjetunió összeomlását.

Ezt az álláspontot tükrözték az állami televízió adásai, amelyek Gorbacsovot mint történelmi személyt méltatták, de reformjait rosszul megtervezettnek minősítették, és őt tették felelőssé azért, hogy nem tudta megvédeni az ország érdekeit a Nyugattal folytatott tárgyalásokon.

A bírálatok Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi értékeléseit idézték, aki a Szovjetunió összeomlását „a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájaként” említette.

A Kreml által kiadott részvéttáviratban Putyin olyan emberként méltatta Gorbacsovot, aki óriási hatást gyakorolt a világtörténelem menetére.

„Nehéz és drámai változások mellett, nagyszabású külpolitikai, gazdasági és társadalmi kihívások közepette vezette az országot – mondta Putyin. – Határozottan felismerte, hogy reformokra van szükség, és igyekezett megoldást kínálni az akut problémákra” – tette hozzá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője rendkívüli államférfinak nevezte Gorbacsovot, aki örökre megmarad az ország történelmében.

„Gorbacsov lendületet adott a hidegháború befejezésének, őszintén akarta hinni, hogy vége lesz, és egy új, romantikus időszak kezdődik a megújult Szovjetunió és a Nyugat között – mondta Peszkov. – Ezek a romantikus várakozások nem valósultak meg. Fény derült ellenfeleink vérszomjas természetére, és jó, hogy ezt időben felismertük” – tette hozzá.

Putyin kerülte Gorbacsov személyes bírálatát, korábban azonban többször is őt hibáztatta, hogy nem sikerült olyan írásos megállapodásokat kötnie a Nyugattal, amelyek kizárják a NATO keleti terjeszkedését – ez a kérdés évtizedek óta az orosz–nyugati kapcsolatok egyik fő nehézsége, amely olyan feszültségeket szított, amely felrobbant, amikor Putyin megtámadta Ukrajnát.

Az orosz parlamenti képviselők hasonló utat követtek, méltatták Gorbacsov történelmi szerepét, de panaszkodtak a szovjet összeomlás miatt.

Leonyid Szluckij, az alsóház, az Állami Duma külügyi bizottságának vezetője korának legjelentősebb politikusának nevezte Gorbacsovot, de ellentmondásos szereplőnek is, akinek reformjai „azoknak a kezére játszottak, akik le akarták törölni a Szovjetuniót a térképről”.

Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt vezetője a TASZSZ állami hírügynökségnek azt mondta, hogy Gorbacsov olyan volt, „mint a friss levegő, megtestesítette a kolosszális változásokhoz fűzött reményeket”, de hozzátette, hogy politikája „egy nagyszerű ország bukásához vezetett és orosz nemzedékek tragédiájává vált”.

Néhányan sokkal kevésbé voltak udvariasak.

Oleg Morozov, a Putyin alapította Egységes Oroszország képviselője azt mondta, hogy Gorbacsovnak „meg kellett volna bánnia” az Oroszország érdekeit sértő hibáit.

„Misztikus egybeesés, hogy Gorbacsov éppen akkor hunyt el, amikor Ukrajnában zajlik a különleges katonai művelet – idézte Morozovot a RIA Novosztyi állami hírügynökség. – Akarva vagy akaratlanul társszerzője volt annak a tisztességtelen világrendnek, amellyel katonáink most a harctéren küzdenek” – tette hozzá.

"Gorbacsov részéről nagy volt a nyomás" - megszólal a Magyarországot utolsónak elhagyó szovjet katona
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:10 0:00

Nyikolaj Kolomajcev, a Duma kommunista frakciójának helyettes vezetője még ennél is továbbment, és Gorbacsovot árulónak nevezte, aki tönkretette az országot.

Gorbacsov alapítványa közölte, hogy a volt elnököt a moszkvai Novogyevicsi temetőben temetik el, felesége mellé. Az időpontot még nem tűzték ki, és egyelőre még nincs döntés arról sem, hogy lesz-e állami temetés.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG