Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz titkosszolgálatokról nyomozó újságírónál razziázott a rendőrség


Roman Dobrokotov, az Insider főszerkesztője
Roman Dobrokotov, az Insider főszerkesztője

Az egyik legjelentősebb orosz oknyomozó portál, az Insider főszerkesztőjének lakásán razziázott a rendőrség pár nappal azután, hogy a szerkesztőséget „külföldi ügynökszervezetként” listázták.

Roman Dobrokotov, az Insider orosz oknyomozó lap főszerkesztőjénél Twitter-posztja alapján hétfő hajnalban tartott házkutatást a rendőrség. A hatósági jogsértéseket monitorozó OVD-Info csoport megerősítette az akciót. Elmondásuk szerint Dobrokotov felesége a házkutatás alatt felhívta a szervezet segélyvonalát, majd váratlanul „szétkapcsolódott” a hívás, de az OVD-Info egyik ügyvédje mégis el tudott jutni a lakáshoz.

A szülők lakását is átkutatták

A Baza hírportát szerint a rendőrség nemcsak a házaspár lakásán, de Dobrokotov szüleinél is házkutatást tartott: az oldal Telegram-csatornájára felkerült videón látszik, amint civil ruhás emberek az újságíró szüleinek magyarázzák, hogy egy bűnügyi nyomozás miatt kell átkutatniuk a lakásukat.

A razziákról egyelőre a hatóságok semmilyen közleményt nem adtak ki. A Baza szerint a házkutatásokat egy holland újságíró, Max van der Werff feljelentése alapján végezhetik. Van der Werffről nemrég tényfeltáró cikk jelent meg az Insiderben, amely szerint a holland újságíró kapcsolatban áll a GRU-val, az orosz katonai hírszerzéssel.

Holland–orosz szál

Van der Werff korábban azzal várt ismertté, hogy cikkeiben azt állította, a Malajziai Légitársaság repülőgépét valójában nem az oroszpárti felkelők lőtték le Kelet-Ukrajna felett, és a tragédiát vizsgáló nemzetközi nyomozás konklúziója tévedés volt. Van der Werff később rágalmazási pert indított az Insider ellen a GRU-s kapcsolatról szóló cikk miatt.

Dobrokotov egyik kollégája, Szergej Jezsov a Twitteren azt írta: a főszerkesztő éppen a házkutatás napján készült külföldre utazni. Az oroszországi sajtószabadságot korlátozó törvények miatt az Insidert Litvániában jegyezték be. Az oknyomozó oldal kapcsolatot tart fent a brit Bellingcat tényfeltáró portállal, amely a közelmúltban többször beszámolt az orosz titkosszolgálatok külföldi tevékenységéről, például az Alekszej Navalnij elleni merénylet hátteréről is.

Nem tette ki az ügynökszervezet címkét

Oroszországban 2012-ben fogadták el az úgynevezett ügynöktörvényt, amely alapján minden olyan civil szervezetnek, amelyet külföldről is támogatnak, „külföldi ügynökségként” kell feltüntetnie magát a nyilvánosságban. A törvény alapján eddig kifejezetten az orosz kormánnyal kritikus csoportokat és médiát igyekeztek szankcionálni, többek között a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) oroszországi szolgálataira a „külföldi ügynökökről” szóló törvény keretében szabtak ki pénzbüntetést.

Dobrokotov más újságírókhoz hasonlóan elutasítja az ügynöktörvényt, és nem volt hajlandó az ügynökszervezet címkét az Insider oldalain feltüntetni.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG