Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oroszok fokozzák a nyomást Bahmutnál, Stoltenberg hosszú háborúra figyelmeztet


Rzsicsivben kollégiumot ért találat 2023. március 22-én
Rzsicsivben kollégiumot ért találat 2023. március 22-én

Az ukrán erők szerdán egész sor újabb támadást vertek vissza a front mentén Kelet-Ukrajnában – közölte az ukrán hadsereg. Közben a NATO főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a Kijevet támogató nyugati országoknak elhúzódó háborúra kell készülniük.

Miközben keleten dúltak a harcok, március 22-én az ukrán városok ellen végrehajtott orosz légicsapások legalább kilenc embert öltek meg, közülük legalább nyolcat akkor, amikor két kollégiumi hálótermet találtak el a Kijevtől délre fekvő Rzsicsiv egyik iskolájában.

A délkeleti Zaporizzsja város egyik társasházát érő rakétacsapás egy emberrel végzett, 29 másikat pedig kórházba kellett szállítani.

Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta: Moszkvának a polgári lakosság elleni, válogatás nélküli támadásai azt mutatják, hogy Oroszország nem érdekelt a békében, és azzal vádolta Moszkvát, hogy „vadállati kegyetlenséggel” lő civilekre.

Az ukrán védők az elmúlt 24 órában 83 orosz támadást hárítottak el, ezek többsége Bahmut ellen irányult, a donyecki város Moszkva keleti offenzívájának epicentruma – közölte március 23-i reggeli jelentésében az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Az oroszok továbbra is nyomás alatt tartják a Donyecki terület más településeit, így Limant, Avdijivkát, Marinkát és Sahtarszkot is – jelentette a katonaság, hozzátéve, hogy „az ellenség jelentős mennyiségű embert, fegyvert és katonai felszerelést veszít”.

Az állításokat független módon nem lehet ellenőrizni.

Helyzet Bahmutnál és a fronton máshol

Mindazonáltal a brit katonai hírszerzés azt állítja, hogy a moszkvai nyomás a mára jórészt rommá vált Bahmutra veszteni kezdett lendületéből a kitartó ukrán védelemnek köszönhetően, jóllehet mindkét fél súlyos veszteségeket szenved el.

Zelenszkij, aki március 22-én ellátogatott Bahmut térségébe, kitüntetéseket adott át az ukrán védőknek, és tájékozódott a hadműveleti helyzetről a frontvonalon – közölte a sajtószolgálata.

A brit katonai hírszerzés csütörtökön arról számolt be, hogy Oroszország részben visszanyerte az ellenőrzést a kelet-ukrajnai Kreminna városába vezető útvonalak felett, miután csapatait az év elején kiszorították a térségből.

„Oroszország helyenként akár több kilométernyi területet is visszafoglalt” – áll a katonai hírszerzés legújabb jelentésében, hozzátéve, hogy az orosz parancsnokok vélhetően a biztonsági zónát próbálják kiterjeszteni, és igyekeznek visszafoglalni a Harkivi területen fekvő logisztikai központot, Kupjanszkot is.

Ehhez kapcsolódóan: Washington felgyorsítja az Abramsok szállítását Ukrajnába

Felőrlő háború

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár eközben arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt a jelek szerint nem érdekli az azonnali béke, és felőrlő háborút folytat.

A The Guardiannek adott interjúban a NATO-főtitkár azt mondta, hogy Putyin „az olyan tekintélyelvű rezsimekhez fordul, mint Irán vagy Észak-Korea és mások, hogy megpróbáljon több fegyverhez jutni”.

Arról beszélt, hogy Oroszország növeli hadiiparának termelését, és arra figyelmeztetett: Ukrajna nyugati szövetségeseinek fel kell készülniük arra, hogy hosszú ideig ellássák Kijevet fegyverekkel, lőszerrel és katonai felszerelésekkel.

„Putyin elnök nem békét, hanem újabb háborút tervez” – mondta Stoltenberg.

Minden letartóztatási kísérlet hadüzenet Oroszország ellen

Bármilyen kísérlet Vlagyimir Putyin elnök letartóztatására a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa alapján hadüzenetnek minősülne Oroszország ellen – mondta csütörtökön Putyin szövetségese, Dmitrij Medvegyev.

Az ICC pénteken adott ki elfogatóparancsot, miután Putyint több száz gyermek illegális elhurcolásával vádolja Ukrajnából. Szerinte észszerű alapja van annak a feltételezésnek, hogy Putyint egyéni büntetőjogi felelősség terheli.

Dmitrij Medvegyev volt elnök azt mondta az orosz médiának, hogy az ICC, amelyet több ország, így Oroszország, Kína és az Egyesült Államok sem ismer el, „jogilag jelentéktelen”, soha nem tett semmi jelentőset.

Bármilyen kísérlet Putyin őrizetbe vételére hadüzenetet jelentene – mondta Medvegyev, aki Putyin nagy hatalmú biztonsági tanácsának alelnöke.

„Képzeljük el – nyilván ez a helyzet soha nem fog megvalósulni –, de mégis képzeljük el, hogy megvalósul: egy atomhatalom jelenlegi vezetője elmegy valahova, mondjuk Németországba, és letartóztatják” – mondta Medvegyev.

„Mi lenne ez? Hadüzenet az Orosz Föderációnak – folytatta a Telegramon közzétett videóban. – Ebben az esetben minden eszközünk – minden rakétánk és így tovább – a Bundestagra, a kancellári hivatalra repülne.”

A Kreml szerint az ICC elfogatóparancsa felháborítóan elfogult határozat, de Oroszországot illetően semmit nem jelent. Orosz tisztviselők tagadják, hogy háborús bűnöket követtek volna el Ukrajnában, és azt mondják, hogy a Nyugat figyelmen kívül hagyja Ukrajna háborús bűneit.

Készült a Reuters, az AFP, a dpa és a guardian.co.uk tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG