Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington felgyorsítja az Abramsok szállítását Ukrajnába


Abrams tank egy amerikai vezetésű közös hadgyakorlaton Georgiában 2016. május 18-án
Abrams tank egy amerikai vezetésű közös hadgyakorlaton Georgiában 2016. május 18-án

A Pentagon felgyorsítja az Abrams tankok szállítását Ukrajnának. Úgy döntött, hogy egy felújított, régebbi modellt küld, amely gyorsabban állhat készen az útra, így a hetventonnás harcjárművek nyolc-tíz hónapon belül a háborús övezetbe kerülhetnek – közölték amerikai tisztviselők az AP-vel.

Az eredeti terv az volt, hogy 31 darabot küldenek Ukrajnába az újabb M1A2 Abramsból, amelyek megépítése és szállítása egy-két évig is eltarthatott volna. Azonban tisztviselők most közölték, hogy eldőlt: a régebbi M1A1-es verziót küldik, amelyet a hadsereg készleteiből átvehetnek, és az ukrán erők könnyebben megtanulhatják a használatát és a karbantartását, miközben harcolnak az orosz támadások ellen.

A tisztviselők kedden névtelenséget kérve nyilatkoztak, mivel a tervet még nem hozták nyilvánosságra. A Pentagon illetékesei várhatóan kedden teszik meg a bejelentést.

A Biden-adminisztráció januárban jelentette be, hogy Ukrajnába küldi a harckocsikat – miután hónapokig kitartott amellett, hogy ezek túl bonyolultak, túl nehéz karbantartani és javítani őket. A döntés egy szélesebb körű politikai manőver része volt, amely megnyitotta az ajtót azelőtt, hogy Németország bejelentse: Leopard 2 tankokat küld Ukrajnába, és megengedi, hogy Lengyelország és más szövetségesei is így tegyenek.

Egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok milyen gyorsan kezdi meg az ukrán erők kiképzését a harckocsik használatára, karbantartására és javítására. Ez befolyásolhatja a tankok harctéri megjelenésének időpontját is. A Pentagonnak azt is biztosítania kell, hogy az ukrán erők megfelelő ellátási lánccal rendelkezzenek a harckocsik üzemben tartásához szükséges összes alkatrész esetében.

A tankok szállítására valószínűleg nem kerül sor a tavaszi hónapokban, amikor Oroszország és Ukrajna is intenzívebb offenzívákat indít. A két fél nagyrészt patthelyzetbe került, a tél folyamán kisebb földterületek kerültek az egyik kezéről a másikéra.

Ehhez kapcsolódóan: Jutalmat ajánl egy orosz cég azoknak, akik megsemmisítik a nyugati tankokat Ukrajnában

A leghevesebb csaták a kelet-donyecki régióban zajlottak, ahol Oroszország a kitartó ukrán védelemmel szemben küzd Bahmut bekerítéséért. Petro Kirilenko helyi kormányzó kedden az ukrán tévében azt mondta, hogy az előző napi orosz lövöldözésben egy civil meghalt, egy másik pedig megsebesült.

A limai tankgyárban (Ohio) tett látogatása során Christine Wormuth, az Egyesült Államok hadseregéért felelős államtitkár hosszasan tárgyalt az ottani tisztviselőkkel arról, hogyan juttathatnák el a legoptimálisabban a harckocsikat Ukrajnába.

„Ennek része, hogy kitaláljuk: a különböző lehetőségek közül melyik a legmegfelelőbb, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a lehető leggyorsabban szert tegyünk az ukrán tankokra”, anélkül hogy megzavarnánk a külföldi katonai értékesítést – mondta akkor Wormuth.

A hadsereg tulajdonában lévő és a virginiai restoni General Dynamics által üzemeltetett üzem tisztviselői elmondták, hogy a teljes termelés a szerződéses igényektől függően változhat. Bár jelenleg havi 15-20 páncélozott járművet építenek, beleértve a harckocsikat is, ezt könnyedén havi 33-ra tudják növelni, és szükség esetén újabb műszakot iktathatnak be a dolgozóknak, így még több tankot gyárthatnak.

Az Ukrajnának szánt tankok gyártását a jelenlegi külföldi értékesítési szerződések közé kellene beszorítani – ezek 250 legújabb típusú harckocsiról szólnak Lengyelországnak és mintegy 75-ről Ausztráliának. Amikor Wormuth a gyárba látogatott, a munkások a jármű korszerűsített változatának gyártására készültek Lengyelország számára.

Az ukrán vezetők kitartóan szorgalmazták az Abramsok szállítását. Ezeket a harckocsikat először 1991-ben vetették be háborúban, és vastag páncélzattal, 120 mm-es főágyúval, páncéltörő képességekkel és fejlett célzórendszerekkel rendelkeznek. Vastag lánctalpas kerekeken futnak, 1500 lóerős turbinás motorral, amelynek végsebessége körülbelül 68 kilométer/óra.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG