Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oroszok Harkivot, az ukránok Moszkvát lőtték drónokkal


Mentők dolgoznak az orosz dróntámadásban megsérült épületnél Harkivban 2023. augusztus 1-jén
Mentők dolgoznak az orosz dróntámadásban megsérült épületnél Harkivban 2023. augusztus 1-jén

Orosz dróntámadás ért egy főiskolai kollégiumot Harkivban – jelentették a helyi hatóságok augusztus 1-jén. Szergej Szobjanin moszkvai polgármester arról számolt be, hogy kivédtek egy ukrán dróntámadást, ám egy irodatorony megsérült, az egyik moszkvai repülőteret pedig kis időre bezárták.

Legalább egy ember megsebesült a Harkiv elleni támadásban, amelyet Ihor Terehov polgármester szerint a város sűrűn lakott külvárosai ellen hajtott végre minimum három drón.

„Az egyik drón megrongálta az egyik kollégium két emeletét. Tűz ütött ki, az Állami Sürgősségi Szolgálat egységei teszik a dolgukat” – mondta Terehov.

Volodimir Timosko regionális rendőrfőnök arról beszélt az országos televíziónak, hogy egy ember megsebesült. Az orosz határhoz közel fekvő Harkiv gyakran szerepel az orosz légicsapások célpontjai között.

Moszkvában Szergej Szobjanin polgármester augusztus 1-jén reggel közölte, hogy a város légvédelme éjjel több drónt is hatástalanított.

„Több drónt lelőttek a légvédelmi rendszerek, amikor megpróbálták elérni Moszkvát. Az egyik ugyanabba a toronyba csapódott be, amelyik már korábban megrongálódott” – írta Szobjanyin Telegramon, arra az épületre utalva, amelyben egy korábbi dróntámadás már okozott károkat hétvégén.

Ehhez kapcsolódóan: Tárgyalások indulnak a biztonsági garanciákról, miközben lépésről lépésre haladnak előre délen az ukrán erők

Az orosz védelmi minisztérium Telegramon arról számolt be, hogy két drónt lőttek le a belvárostól nyugatra fekvő külvárosokban.

„Egy másikat rádióelektronikai berendezések hatástalanítottak, és miután kikerült az irányítás alól, lezuhant a Moszkva City irodaépület-együttes területén” – közölte a minisztérium.

A támadás után rövid időre bezárták Moszkvában a Vnukovói nemzetközi repülőteret, az orosz főváros három nagy légikikötőjének egyikét – jelentette a TASZSZ állami hírügynökség.

Civil áldozatok

Kelet-Ukrajnában, a Donyecki területen az elmúlt 24 órában két civil vesztette életét orosz lövedékektől – közölte Pavlo Kirilenko kormányzó augusztus 1-jén Telegramon.

Előző nap hat ember, köztük egy tízéves gyerek meghalt, huszonketten megsebesültek délen, Krivij Rih városában egy sokemeletes lakóházat érő rakétatalálatban. Herszonban is meghalt egy ember.

Az északkelet-ukrajnai Szumi városában két civil életét követelték orosz rakéták, és legalább tizenheten megsebesültek.

Fronthelyzet

A hadszíntéren az ukrán erők a teljes arcvonal mentén heves harcokat vívtak, az elmúlt nap során több mint negyven közelharcra került sor – áll az ukrán hadsereg vezérkarának augusztus 1-jei napi jelentésében.

A brit védelmi minisztérium napi hírszerzési közleményében „intenzív harcokról” számolt be Ukrajna déli részén.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán légvédelem egy német Gepard légelhárító fegyverrel gyakorlatozik

Az orosz védelmi minisztérium augusztus 1-jén azt közölte, hogy Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke meglátogatta az orosz csapatokat Ukrajna déli részén, Zaporizzsjában.

Egy nappal korábban Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes sikerekről számolt be a zaporizzsjai ukrán ellentámadásban.

„Fokozatosan, de biztosan haladunk előre Bergyanszk és Melitopol irányába – közölte Maljar Telegramon, hozzátéve: – Az ellentámadás minden irányban folytatódik.”

Maljar arról számolt be, hogy májusi ellentámadásuk kezdete óta az ukrán erők csaknem 205 négyzetkilométert szabadítottak fel – ebből mintegy 13 négyzetkilométert az elmúlt héten foglaltak vissza.

A jelentést független forrásból nem lehet ellenőrizni.


Készült a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG