Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tárgyalások indulnak a biztonsági garanciákról, miközben lépésről lépésre haladnak előre délen az ukrán erők


A Moszkva City irodaház Moszkvában az újabb ukrán dróntámadás után, 2023. július 30-án
A Moszkva City irodaház Moszkvában az újabb ukrán dróntámadás után, 2023. július 30-án

Az ukrán erők heves harcokat vívnak a teljes frontvonalon, orosz támadásokat vertek vissza északkeleten, és fokozatosan haladnak előre – közölték ukrán tisztviselők. Közben Kijev és Washington tárgyalásokra készül az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciáról.

Az ukrán csapatok több mint húsz helyen vívtak közelharcot az elmúlt 24 órában – közölte a hadsereg vezérkara július 31-i reggeli jelentésében, hozzátéve, hogy az orosz légicsapások és ágyúzások továbbra is követelnek civil áldozatokat, és rongálják az infrastruktúrát.

Az ukrán erők tisztviselők állítása szerint fokozatosan nyomulnak előre délen az Egyesült Államokkal folytatandó biztonsági tárgyalások előtt.

„Az orosz támadások következtében sajnos a polgári lakosság körében is vannak halottak és sebesültek, és lakóépületek is megsemmisültek” – közölte a hadsereg.

A kelet-ukrajnai Donyecki területen egy civil meghalt az orosz ágyúzásban – tette közzé Pavlo Kirilenko kormányzó július 31-én.

Az északkelet-ukrajnai Szumi város hatóságai július 30-án arról számoltak be, hogy két civil életét vesztette és legalább 17-en megsérültek egy előző esti orosz rakétatámadásban.

Ehhez kapcsolódóan: „Egyszerűen középkori”: gödrökben és pincékben tartottak orosz katonákat, mert megtagadták a harcot Ukrajnában

Jó nap, kemény nap a fronton

Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes eközben az ukrán ellentámadás előrehaladásáról számolt be délen, a Zaporizzsjai területen.

„Fokozatosan, de biztosan haladunk előre Bergyanszk és Melitopol felé – közölte Maljar Telegramon, hozzátéve: – Az ellentámadás minden irányban folytatódik.”

Északkeleten az orosz erők folytatták támadásaikat az ukrán kézen lévő Kupjanszk és Liman ellen, „de kudarcot vallottak és veszteségeket szenvedtek el” – mondta Maljar.

Az ukrán és az orosz tüzérség tovább lőtte egymást Donyeckben, Bahmut térségében, ahol hónapok óta heves harcok dúlnak. Maljar szerint Moszkva további csapatokat küld a térségbe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóbeszédében azt mondta, július 30-a „jó nap, kemény nap” volt a fronton.

Biztonsági garanciák a NATO-tagságig

Zelenszkij vezérkari főnöke, Andrij Jermak közölte, hogy Ukrajna a következő napokban tárgyalásokat kezd Washingtonnal a Kijevnek adandó szilárd biztonsági garanciákról, amelyek biztosítanák az ország önvédelmi képességét a NATO-tagságig.

„Ukrajna jövő héten megkezdi a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákat tartalmazó kétoldalú megállapodásról” – írta Jermak július 30-án Telegramon.

„Ezek a garanciák mindaddig érvényesek lesznek, amíg Ukrajna meg nem szerzi a NATO-tagságot, ami a biztonság legmegbízhatóbb garanciája. Amíg hazánkban háború van, és nem tudunk belépni a NATO-ba, államunknak megbízható garanciákat kell szereznie az átmeneti időszakra” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Húszmilliárd eurós hosszú távú ukrajnai katonai segélyről tárgyalnak az EU külügyminiszterei

Jermak beszámolt arról is, hogy Ukrajna hamarosan tető alá hoz egy találkozót Szaúd-Arábiában, amelyen Zelenszkij béketervét vitatják meg. Ennek alapja az összes orosz katona távozása Ukrajna területéről.

Zelenszkij: A háború átterjed Oroszországra is

Zelenszkij július 30-án arra figyelmeztetett: elkerülhetetlen, hogy a háború átterjedjen Oroszországra, miután az ottani hatóságok kénytelenek voltak ideiglenesen bezárni egy forgalmas moszkvai repülőteret a fővárost érő éjszakai dróntámadás után.

„A háború fokozatosan visszatér Oroszország területére – szimbolikus központjaira és katonai bázisaira. Ez elkerülhetetlen, természetes és abszolút igazságos folyamat” – mondta Zelenszkij július 30-án, Ivano-Frankivszkban tett látogatásán. A várost, jóllehet Nyugat-Ukrajnában van, korábban orosz rakétatalálat érte.

Orosz tisztviselők arról számoltak be, hogy július 30-án három ukrán drón támadta meg Moszkvát, megsebesítettek egy biztonsági őrt, és kikényszerítették a forgalom ideiglenes felfüggesztését a Vnukovói repülőtéren, amely a fővárost kiszolgáló négy nagy ilyen létesítmény egyike.

Az orosz védelmi minisztérium „terrortámadás-kísérletnek” nevezte a történteket, és azt állította, hogy egy drónt lelőttek, két másikat pedig megakasztottak, így azok becsapódtak Moszkva nagynevű üzleti komplexumába, a Moszkva Citybe.

Ehhez kapcsolódóan: „Sok embert temetünk el itt” – Hogyan ürített ki egy szibériai falut az ukrajnai invázió?

Helyi orosz Telegram-csatornák július 30-án este arról számoltak be, hogy dróntámadás érte a délnyugat-oroszországi Taganrog városát, tűz ütött ki, de senki sem sérült meg. A jelentéseket nem sikerült megerősíteni.

Az ukrán hadsereg július 30-án közölte, hogy a Krím félszigetet és a megszállt Dél-Herszont összekötő csonhari híd megsérült egy előző napi támadásban. A herszoni orosz megszálló hatóságok is ukrán rakétacsapásokról számoltak be a terület vasúti utánpótlási vonalai ellen, de azt állították, hogy a támadásokat visszaverték.

Készült a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG