Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oroszok Kelet-Ukrajna kulcsfontosságú városai felé vonulnak, halálos csapdába esnek a civilek


Két férfi kitakarítja megrongálódott lakását egy sztrájk után a kelet-ukrán Donbász régióban lévő Kramatorszkban 2022. május 25-én
Két férfi kitakarítja megrongálódott lakását egy sztrájk után a kelet-ukrán Donbász régióban lévő Kramatorszkban 2022. május 25-én

Több tucat várost vettek tűz alá a Donyec-medencében az orosz erők, amelyek egyre közelebb kerülnek a régió két kulcsfontosságú városának bekerítéséhez. Civilek ezreit fenyegeti a veszély, hogy olyan csapdába esnek, ahonnét nincs kiút – közölte az ukrán hadsereg.

Volodimir Zelenszkij elnök közben dühösen reagált arra a javaslatra, hogy Ukrajna tegyen területi engedményeket Oroszországnak a háború befejezése érdekében. Az ötletet ahhoz hasonlította, ahogy a Nyugat a náci Németországot próbálta lekenyerezni 1938-ban.

Az orosz erők negyven várost lőttek a még Kijev kezén lévő terület legkeletibb szegletében, a Donyec-medencében – jelentette május 26-án az ukrán katonaság.

Az oroszok előretörtek a Sziverszkij-Donyec folyó partján egymással szemben fekvő két kulcsfontosságú város, Szeverodonyeck és Liszicsanszk irányába, a harcok elérték Szeverodonyeck határát.

Karnyújtásnyira az egész luhanszki terület elfoglalása

„Az orosz csapatok eléggé előrehaladtak ahhoz, hogy már aknavetőkkel is lőhessék a várost” – közölte Szerhij Hajdaj, a luhanszki terület kormányzója a közösségi médiában.

A két város elestével az egész luhanszki terület orosz ellenőrzés alá kerülne, ami a Kreml egyik deklarált háborús célja.

A liszicsanszki rendőrség összegyűjti a meggyilkolt emberek holttestét, hogy tömegsírokba temesse őket – mondta Hajdaj. Mintegy 150 embert temettek el egy tömegsírban az egyik liszicsanszki körzetben – tette hozzá.

A TASZSZ orosz hírügynökség által idézett, Moszkva támogatását élvező szakadárok május 26-án azt állították, hogy körülbelül nyolcezer ukrán hadifoglyot tartanak fogva, de az állítást nem lehet ellenőrizni.

Előretörés súlyos működési zavarokkal

Zelenszkij egyik tanácsadója, Olekszij Aresztovics szerint „az orosz hadsereg némi taktikai sikert ért el, ami azzal fenyeget, hogy hadműveleti sikerré fejlődhet Liszicsanszknál és Szeverodonyecknél”.

Jelenlegi lendülete ellenére az orosz offenzíva súlyos működési zavarokról árulkodik – sugallja a brit hírszerzés május 26-i összefoglalójában, kifejezetten az orosz elit légideszant-haderő (VDV) bevetésére célozva.

A VDV-t olyan küldetésekre alkalmazták, amelyekben sikeresebb lehetett volna a nehézpáncélos gyalogság, és súlyos veszteségeket szenvedett a hadjárat során” – áll a brit védelmi minisztérium közleményében.

„Vegyes teljesítménye valószínűleg azt tükrözi, hogy stratégiailag helytelenül kezelik a képességeit, és hogy Oroszország nem tudja biztosítani a légi fölényét.”

Nagyobb léptékben a VDV helytelen alkalmazása az ukrajnai támadás során az értékelés szerint „rávilágít arra, hogy Putyin orosz elnök jelentős befektetése a fegyveres erőkbe az elmúlt 15 évben az összhaderő kiegyensúlyozatlanságát eredményezte”.

Zelenszkij kikelt Kissinger és a New York Times ellen

Zelenszkij éjszakai beszédében újabb sürgős nyugati segítséget kért. „Szükségünk van partnereink segítségére – mindenekelőtt fegyverekre Ukrajna számára. Teljes segítségre, kivételek nélkül, korlátok nélkül, olyanra, ami elegendő a győzelemhez” – mondta.

Bírált néhány szereplőt is a Nyugaton, amiért túlzottan figyelnek Oroszország érdekeire. Külön megnevezte Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert és a The New York Timest.

A 98 éves Kissinger a héten azt mondta a davosi Világgazdasági Fórumon, hogy jó volna visszatérni az Oroszország február 24-i inváziója előtti status quóhoz. Ez azt jelentené, hogy Ukrajna elveszítené az Oroszország által 2014-ben illegálisan annektált Krímet és a szeparatisták ellenőrzése alatt álló keleti régiókat.

„Úgy tűnik, Kissinger úr naptára nem 2022-t, hanem 1938-at mutat” – mondta Zelenszkij, összehasonlítva a javaslatot azzal a megállapodással, amely több mint nyolcvan évvel ezelőtt Csehszlovákia egy részét átengedte a náci Németországnak.

A New York Times szerkesztősége május 19-én azt írta, hogy egy tárgyalások útján elért béke megkövetelhet bizonyos engedményeket Kijevtől, tekintettel arra, hogy nincs realitása egy döntő ukrán katonai győzelemnek.

„A The New York Times talán 1938-ban is írt valami hasonlót. De hadd emlékeztessem önöket arra, hogy most 2022 van” – mondta Zelenszkij.

Végezzenek az orosz exporttal

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter május 25-én arra buzdította a kormányokat és vállalatokat, hogy „végezzenek az orosz exporttal”, és ezzel kényszerítsék Moszkvát befejezni az Ukrajna elleni háborút.

„Az üzenetem nagyon egyszerű. Semmisítsétek meg az orosz exportot” – mondta Kuleba Svájcban, a davosi Világgazdasági Fórumon.

„Amíg Oroszország pénzhez jut az olaj- és gázeladásból, a zsebe meglehetősen tele van” – tette hozzá.

Az Európai Unió most egy olyan javaslaton dolgozik, amely betiltaná az orosz olaj- és gázimportot a 27 tagú közösségben, de több ország, különösen Magyarország azt mondta, hogy segítségre és átállási időszakra lesz szüksége, ha aláírja az intézkedést.

Az ENSZ közben sürgette az orosz hatóságokat, hogy engedjék útjára az ukrán kikötőkben rekedt gabonát, hogy elkerülhető legyen a globális élelmiszerhiány.

A háború és az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt megugrott a gabona, az étolaj, a műtrágya és az energia ára.

Készült a Reuters, az AP, az AFP, a CNN és a BBC tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG