Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oroszok újabb fontos várost támadnak Donyeckben, miután a Luhanszki régiót elfoglalták


Szlovjanszk városa a Donyecki régióban, 2022. június 27-én
Szlovjanszk városa a Donyecki régióban, 2022. június 27-én

Az orosz erők vasárnap fokozták az ukrán Donyecki régió elleni támadásokat, és a kulcsfontosságú Szlovjanszk városát lőtték, miután korábban bejelentették, hogy a szomszédos Luhanszki régió teljes egészét elfoglalták a Donbászban.

Szlovjanszk polgármestere, Vadim Ljah a Facebookon arról számolt be, hogy városát „több rakétatalálat érte (...) hosszú idő óta a legsúlyosabb”.

„Tizenöt helyen keletkezett tűz, sok a halott és a sebesült” - tette hozzá.

Később azt mondta, hogy legalább 6 halott van, köztük egy gyermek és 15 sebesült.

Miután az oroszoknak a háború kezdeti szakaszában nem sikerült bevenniük a fővárost, Kijevet, módosították a katonai célokat és Ukrajna keleti részére összepontosították erejüket, hogy elfoglalják a Luhanszki és a Donyecki régiókból álló Donbászt, amelynek egy része már 2014 óta az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt állt.

Szlovjanszk, amelynek a háború előtt mintegy 107 ezer lakosa volt, már régóta Moszkva egyik fő célpontja a Donyecki területen. Az Oroszország által támogatott szakadárok 2014 áprilisában foglalták el a várost, de az ukrán erők három hónappal később visszafoglalták.

Vasárnap kora reggel Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt jelentette Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Ukrajna keleti, Luhanszki régiójának teljes területét - közölte az orosz védelmi minisztérium a TASZSZ szerint.

Szintén vasárnap az ukrajnai Harkivhoz közel, a határ túloldalán, orosz területen, Belgorod városában legalább három ember meghalt és számos épület megrongálódott – közölte Belgorodi régió kormányzója. Egy magas rangú orosz képviselő „Ukrajna által elkövetett közvetlen agressziónak” nevezte a történteket.

Vjacseszlav Gladkov kormányzó vasárnap a Telegramon számos robbanásról számolt be a négyszázezer lakosú Belgorodból, amely az ukrán határtól mintegy negyven kilométerre északra fekszik. Közlése szerint legalább 11 társasház és 39 családi ház sérült vagy semmisült meg az éjszakai incidensben.

Legalább négy ember, köztük egy tízéves gyermek megsebesült Gladkov állítása szerint.

Andrej Klicsasz, az Orosz Föderációs Tanács képviselője Ukrajnát tette felelőssé az állítólagos incidensért.

„A civilek halála és a polgári infrastruktúra lerombolása Belgorodban egy közvetlen agresszió Ukrajna részéről, amely a legsúlyosabb - beleértve a katonai - választ teszi szükségessé” - írta Klicsasz.

Az orosz tisztviselők állításait nem lehet független forrásból ellenőrizni, Ukrajna pedig eddig reagált az ügyben. A közösségi médiában közzétett videók állítólagos


Ugyanezen a napon az Ukrajnával szintén határos, orosz Kurszki régió kormányzója azt írta a Telegramon, hogy „légvédelmünk lelőtt két ukrán Strizh drónt” az éjszaka, hozzátéve, hogy az incidensnek nincsenek áldozatai. A közösségi médiában közzétett, nem ellenőrizhető videón nagy füstfelhő látható Kurszk városának közelében.

Az Ukrajna elleni februári orosz invázió óta számos tűzesetről és robbanásról számoltak be Belgorodban és más orosz régiókban, de Kijev egyikért sem vállalta a felelősséget.

A belgorodi incidensről a jelentés akkor érkezett, amikor az orosz hadsereg fokozta rakétatámadásait Ukrajna több pontján. A háború kezdete óta ukrán civilek ezrei haltak meg és milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, az orosz tisztviselők ugyanakkor tagadják, hogy civileket céloztak volna.

Ukrajna vasárnap azt állította, hogy több tucat rakétával támadott egy orosz katonai támaszpontot a megszállt déli Melitopol városában. Ivan Fedorov, a város polgármestere ukrán ellenőrzés alatt álló területről azt írta a Telegramon, hogy a támaszpontot „működésképtelenné tették”.

Hozzátette, hogy szombaton Melitopol külterületén egy partizánakcióban kisiklattak egy lőszert szállító orosz katonai vonatot.

Az orosz média a Moszkva által kinevezett helyi tisztviselőt idézte, aki szerint az éjszaka két rakétacsapás érte a várost, amelyben senki sem sérült meg.

Készült a Reuters, az AP, a TASZSZ és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG