Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feladták az ukrán katonák Liszicsanszkot, orosz kézre került Luhanszk régió


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A védelmi erők liszicsanszki kivonását követően Oroszország bejelentette, hogy teljesen ellenőrzése alá vonta a kelet-ukrajnai Luhanszk régiót, amelynek ugyanakkor Vololdimir Zelenszkij azonnal ígéretet tett a visszafoglalására.

„Ha hadseregünk parancsnokai embereket vonnak vissza a front azon pontjairól, ahol a legnagyobb az ellenség fölénye tűzerőben, és ez Liszicsanszkra is vonatkozik, akkor az csakis egy dolgot jelent – azt, hogy taktikánknak és a korszerű fegyverek fokozott szállításának köszönhetően vissza fogunk térni” – jelentette ki az ukrán elnök vasárnap éjjeli videoüzenetében.

Miután az orosz inváziós erőknek a váratlanul kemény ellenállás miatt nem sikerült elfoglalniuk Kijevet, a Kreml Ukrajna keleti részére összpontosította „különleges katonai műveletét”, s a jórészt Luhanszk és Donyeck régióból álló Donyec-medence elfoglalását tűzte ki célul.

Sci-fibe illő puskákkal szedik le az ukránok az orosz drónokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:58 0:00

Vasárnap ennek megfelelően Luhanszk után Donyeckben is fokozódtak a harcok, az orosz tüzérség így a kulcsfontosságú Szlovjanszkot is folyamatosan ágyúzza. A tüzérségi támadásokban legkevesebb hat ember, köztük egy gyerek vesztette életét.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter helyi híradások szerint arról tájékoztatta előző napon Vlagyimir Putyin elnököt, hogy a hadsereg immár ellenőrzése alá vonta Luhanszk régió egészét.

Az ukrán vezérkar elismerte, hogy kivonultak Liszicsanszkból, kiemelve, hogy ezzel sok katona életét megmentették.

Készült az AP, a dpa, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG