Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orvosok a minisztertől kérdezik, hogy kell érteni a róluk szóló törvényt


Kásler Miklós miniszter beszélget 2020 tavaszán Kovács Gáborral, az Országos Pulmonológiai Intézet vezetőjével.
Kásler Miklós miniszter beszélget 2020 tavaszán Kovács Gáborral, az Országos Pulmonológiai Intézet vezetőjével.

Sok kérdés nem világos az orvosok helyzetét lényegesen átrendező új törvény kapcsán, a kamara ezért most Kásler minisztertől vár felvilágosítást. Kompromisszumos javaslatokkal is előálltak.

Vasárnap este új javaslatokkal állt elő a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az orvosok jogait és bérezését komolyan átalakító közelmúltbeli törvénnyel kapcsolatban.

Az új törvényt még október 3-án jelentette be Orbán Viktor, október 6-án pedig már el is fogadta a parlament. Noha Orbán Viktor azt jelentette be, hogy elfogadták a MOK kéréseit, a MOK-ot meglepte, hogy a törvény végleges szövegébe szerintük mégsem az került bele, amin előtte a belügyminisztériummal közösen hónapokat dolgoztak.

Kemény feltételeket támasztana ugyanis az állam az orvosok felé. Egyebek közt például nem csak újra betiltanák a hálapénzt, de emellett vállalniuk kell, hogy kétszer egy évre kirendelhetik őket másik, akár a lakóhelyüktől távol eső, állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi intézménybe, valamint feltételekhez kötik a másodállás vállalását is. A törvény azonban sok helyen nem egyértelmű, a pontos értelmezéséhez további döntésekre lehet szükség.

A kamara ezért is jött elő az új javaslatokkal. Javasolják egyebek között, hogy

  • legyen élesen szétválasztva az, amikre járványhelyzetben utasíthatják az orvosokat, és amikre bármikor.
  • legyenek védettebb csoportok, például a kisgyermekes szülők a vagy gyermeküket egyedül nevelők, akiket nem lehet a beleegyezésük nélkül hosszú időre kirendelni más településre.
  • évente legfeljebb 100 munkanap legyen járványhelyzet alatt a szerződéstől eltérő foglalkoztatás lehetősége.
  • adjanak érdemi plusz juttatást annak, akit kirendelnek hosszabb időre egy másik városba dolgozni.
  • átlátható és automatikus szabályozást akarnak az összeférhetetlenségi szabályozás kapcsán. Ez leegyszerűsítve arra vonatkozik, hogy mikor vállalhat egy orvos másodállást.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterét hétfőn egy kérdéscsokorral kereste meg a MOK. A kamara 68 kérdésben szedte össze, hogy az új szabályozás kapcsán mi az, ami nem világos a törvényből vagy ahhoz kapcsolódóan.

Tisztázni szeretnék, kire vonatkozik, vagy hogyan kell értelmezni a bértáblát. Arra is választ várnak, mennyire fognak számítani a tudományos fokozatok vagy választaniuk kell-e az állami és a magánegészségügyi munka között. Itt olvashatja a kérdéseiket (pdf formátumban).

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG