Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ügyészség 28 év börtönt kért a Kreml-párti blogger meggyilkolásával vádolt nőre


Darja Trepova a bíróságon Szentpéterváron január 18-án
Darja Trepova a bíróságon Szentpéterváron január 18-án

Terrorizmus és okirat-hamisítás vádjával 28 év börtönbüntetést indítványozott Darja Trepovával szemben az ügyészség a szentpétervári katonai bíróságon pénteken. A nőt azzal vádolják, hogy köze volt Vlagyimir Tatarszkij ismert Kreml-párti blogger meggyilkolásához.

Az ügyészség az ügy másik vádlottjára, Dmitrij Kaszincevre 22 hónap börtönbüntetést kért. Őt azzal vádolják, hogy gyanúsítottakat bújtatott. A vádlottaknak fejenként nyolcszázezer rubel (3,5 millió forint) pénzbüntetést is kell fizetniük.

Trepovát, aki a terrorizmus vádjában ártatlannak, az okirat-hamisítás ügyében pedig bűnösnek vallotta magát, azt követően tartóztatták le, hogy 2023. április 2-án egy szentpétervári étteremben egy robbantás megölte Tatarszkijt, akinek a valódi neve Makszim Fomin volt. A támadásban ötvenkét ember sebesült meg.

Az orosz média szerint Tatarszkijnak éppen találkozója volt az étteremben, amikor Trepova átadott neki egy dobozt, amelyben egy róla készült kis mellszobor volt, amely felrobbant.

Trepova a tárgyaláson azt mondta: nem tudta, hogy a mellszoborban robbanószer van.

Korábbi cikkünk a témában: Ezt a fiatal nőt gyanúsítják a szentpétervári robbantással

Kaszincev, akit azzal vádolnak, hogy a robbantás után szállást adott Trepovának, bűnösnek vallotta magát abban, hogy elmulasztott feljelentést tenni a bűncselekmény ügyében, de tagadta, hogy félre akarta vezetni a hatóságokat.

A 26 éves Trepovát „csoportosan elkövetett, szándékosan halált okozó terrorcselekménnyel” vádolják.

Májusban az orosz belügyminisztérium elfogatóparancsot adott ki Jurij Deniszov ukrán állampolgár ellen, akit a halálos támadás megszervezésével vádolnak.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) akkor azt állította, hogy Deniszov és Trepova döntött a Tatarszkij elleni merényletről. Az FSZB a gyilkosságot Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus társaival is megpróbálta összekapcsolni.

Az FSZB nem mutatott bizonyítékot az állítások alátámasztására, Navalnij segítői pedig azt állították, hogy a hatóságok azért próbálták a robbantással kapcsolatba hozni a korrupcióellenes ellenzéki politikust, hogy újabb vádakat emelhessenek ellene.

Az ukrán származású Tatarszkij arról volt ismert, hogy támogatta Oroszország ukrajnai invázióját és az oroszok által támogatott szakadárokat a Donbász régióban.

XS
SM
MD
LG