Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vádat emeltek a szentpétervári robbantás gyanúsítottja ellen terrorizmus miatt


Darja Trepovát bírósági tárgyalásra kísérik Moszkvában 2023. április 4-én
Darja Trepovát bírósági tárgyalásra kísérik Moszkvában 2023. április 4-én

Az orosz nyomozó hatóság hivatalosan vádat emelt terrorcselekmények miatt Darja Trepova ellen, amiért állítólag szerepet játszott az ismert orosz háborús blogger meggyilkolásában egy szentpétervári kávézóban.

Az ország legfelsőbb állami bűnüldöző ügynöksége április 4-én közölte, hogy a 26 éves Trepovát „szándékos, halált okozó terrorcselekménnyel” vádolta meg, amelyet „egy szervezett csoport” hajtott végre, és amely végzett a Vladlen Tatarszkij néven publikáló ismert bloggerrel, Makszim Fominnal. Tatarszkij híres volt arról, hogy támogatta az ukrajnai orosz inváziót és a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szakadárokat.

Az ügynökség szerint Trepova olyan emberek utasításai alapján cselekedett, akik Ukrajnát képviselték. Az országot Moszkva 2022 februárjában szállta meg, és ezzel sok ezer ember halálát okozó háborút robbantott ki.

Trepovát, akit Moszkvába vittek, ahol a bíróság várhatóan elrendeli legalább két hónapos előzetes letartóztatását, az orosz média orosz állampolgárként és szentpétervári lakosként írta le, akit már korábban is őrizetbe vettek, mert háborúellenes gyűléseken vett részt. A belügyminisztérium április 3-án nevezte meg gyanúsítottként Tatarszkij meggyilkolásának ügyében, és felvette a körözési toplistájára.

Őrizetbe vételét követően a belügyminisztérium közzétett egy videót Trepováról, aki valószínűleg kényszer hatása alatt azt mondta egy kihallgatónak, hogy ő „vitte oda azt a szobrocskát, amely felrobbant”. A kérdésre, hogy kitől kapta a mellszobrot, azt válaszolta, hogy később fogja elmondani.

Tatarszkijt egy robbanás ölte meg a Néva partján álló kávézóban, ahol szerzői estet tartott.

Az orosz média közölte, hogy Tatarszkij éppen a résztvevők kérdéseire válaszolt, amikor egy nő egy dobozt adott át neki egy kisebb mellszoborral, amely aztán felrobbant. Egy szemtanú a Fontanka nevű helyi oldalon közzétett videóbejegyzésében arról számolt be, hogy egy magát Násztyának mondó nő az esemény során kérdéseket tett fel Tatarszkijnak, és szót is váltott vele.

A szemtanú szerint Násztya azt mondta Tatarszkijnak, hogy mellszobrot készített a bloggerről, de a biztonsági őrök azt kérték, hogy hagyja az ajtóban, mert azt gyanították, hogy bomba van benne. Násztya ezután az ajtóhoz ment, magához vette a szobrot, és átadta Tatarszkijnak. Ő a mellszobrot az asztalra helyezte, akkor történt a robbanás – állítja a szemtanú.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint a robbanószerkezet több mint 200 gramm TNT-t tartalmazott.

Trepova állítólag ezután elmenekült a helyszínről.

A Baza híroldal közölte, hogy Trepova férjét, akit Dmitrij Rilovként azonosítottak, szintén keresik. Rilovról azt feltételezik, hogy a Libertárius Párt tagja, a párt szerint azonban külföldön tartózkodott, és semmi köze az esethez.

Tatarszkij a közösségi média jól ismert alakja volt, és Oroszország Ukrajna elleni háborújának támogatója. Blogjának körülbelül ötszázezer követője volt, személyes megjelenése április 2-án mintegy száz embert vonzott a No.1 Street Food Bárba. Tatarszkij a kelet-ukrajnai Donyecki területről származik, és 2014-et, az orosz inváziót és a Krím bekebelezését követően részt is vett az oroszpárti szakadár erők harcaiban.

Tatarszkijt az ukrán média a Kreml propagandistájaként tartja számon, a Kreml-barát média pedig Ukrajnát vádolja a halálával. Egyetlen csoport vagy egyén sem jelentkezett a robbantás elkövetőjeként.

Míg az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova Tatarszkij halálára reagálva azt mondta, hogy a blogger tevékenysége „kivívta a kijevi rezsim gyűlöletét”, Prigozsin, az Ukrajnában is harcoló Wagner magánhadsereg alapítója kétségbe vonja, hogy a támadáshoz köze van az ukrán kormánynak, szerinte „egy radikális csoport” volt az elkövető.

XS
SM
MD
LG