Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új holland vezetők fegyvereket és sziklaszilárd támogatást ígértek ukrajnai látogatásukon


Caspar Veldkamp holland külügyminiszter ukrajnai látogatásán felkereste az ország elesett védőinek emlékfalát is 2024. július 6-án
Caspar Veldkamp holland külügyminiszter ukrajnai látogatásán felkereste az ország elesett védőinek emlékfalát is 2024. július 6-án

Néhány nappal hivatalba lépésük után az új szélsőjobboldali holland kormány vezetői igyekeztek eloszlatni az aggodalmat, hogy Moszkva felé fordulhatnak. Kijevi látogatásukon sziklaszilárd támogatást ígértek, és közölték, hogy úton vannak a korszerű harci repülőgépek és légvédelmi rendszerek.

Caspar Veldkamp külügyminiszter és Ruben Brekelmans, a védelmi tárca vezetője – akiknek első hivatalos külföldi útjuk Kijevbe vezetett – a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseken, illetve egy sajtótájékoztatón jelentette be ezt.

A két holland tisztviselő július 6-án érkezett Kijevbe, de látogatásukat biztonsági okokból csak július 7-én hozták nyilvánosságra.

Július 2-án tette le hivatali esküjét Hollandia első szélsőjobboldali kormánya, miközben az ultrakonzervatívok több országban elért sikerei sokakat sokkoltak Európa-szerte, és aggodalmat keltettek Ukrajna további támogatását illetően az Oroszországgal folytatott háborúban.

Brekelmans azonban a Reutersnek Kijevben adott interjújában azt mondta: „Hangsúlyozni szerettem volna, hogy Ukrajnának nyújtott támogatásunk sziklaszilárd. Ukrajnának nyújtott támogatásunkban senki nem kételkedhet.”

„Az ukrán kormány minden tisztviselőjének üzenem, hogy Hollandia kiáll Ukrajna mellett, és továbbra is támogatja Ukrajnát politikai, katonai, pénzügyi és erkölcsi értelemben is” – mondta Veldkamp a Reutersnek.

Veldkamp a kijevi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Hollandia „késlekedés nélkül” megkezdi F–16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába küldését, miután múlt héten véglegesítették az exportengedélyeket. Konkrét dátumot azonban nem közölt az ígért 24 harci repülőgép érkezésére.

Hollandia, Belgium, Dánia és Norvégia együtt több mint hatvan darab F–16-ost ígért Ukrajnának, amióta Washington vonakodva bár, de jóváhagyta, hogy szövetségesei szállíthatnak az amerikai tervezésű repülőgépekből.

A szállítás késlekedett, az egyes országoknak ugyanis protokollt kellett kidolgozniuk az F–16-osaik exportálására, Ukrajna pedig nem volt teljesen felkészülve a karbantartásukra vagy a vezetésükre, bár folyamatos az ukrán pilóták képzése Nyugaton.

Kijev közölte: nagy szüksége van a kifinomult repülőgépekre ahhoz, hogy légi fölényt szerezhessen az orosz támadókkal szemben a saját területe felett.

A két holland vezető arról is beszélt, hogy országuk egy amerikai gyártású Patriot légvédelmi rendszerrel is ellátja Kijevet, csatlakozva több más uniós országhoz, amelyek ígéretet tettek Ukrajnának ilyen fegyverzetre.

Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta: sürgősen szükségük van Patriot rendszerekre, hogy megvédjék az ukránokat és az ország infrastruktúráját a folyamatos orosz bombázásoktól.

„Ma megbeszéltük, hogyan váltják valóra ezt a kezdeményezést, és várhatóan mikor érkezik Ukrajnába a rendszer” – mondta Kuleba a Patriotról.

Készült a Reuters, az AFP és a The New York Times tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG