Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új ukrán főparancsnok változtatna „a hadviselés módszerein”


Olekszandr Szirszkij február 8. óta az ukrán fegyveres erők főparancsnoka
Olekszandr Szirszkij február 8. óta az ukrán fegyveres erők főparancsnoka

Ukrajnának változtatnia és javítania kell hadviselési módszerein, ha le akarja győzni a megszálló orosz erőket – közölte kinevezése óta tett első nyilatkozatában Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Szirszkij, akit február 8-án kért fel Volodimir Zelenszkij elnök arra, hogy vegye át a fegyveres erők vezetését Valerij Zaluzsnijtól, Telegramon azt írta: „Minden katonai igazgatási szerv tevékenységét világosan és részletesen meg kell tervezni.” Mint mondta, foglalkozni kell azzal is, hogy Ukrajnának milyen modern fegyverekre van szüksége nyugati partnereitől.

„Csakis a hadviselés eszközeinek és módszereinek megváltoztatása és folyamatos fejlesztése teszi lehetővé, hogy sikereket érjünk el ezen az úton” – írta február 9-i bejegyzésében, hozzátéve, hogy új műszaki megoldásokra, köztük a drónrendszerek és a rádióelektronikai hadviselés eszközeinek bővítésére van szükség.

Zelenszkij pénteken egy kijevi ünnepségen Ukrajna hőse címmel tüntette ki Zaluzsnijt. Szirszkij már korábban, 2023 szeptemberében megkapta ezt, amiért sikeresen vezette az ukrán főváros védelmét a háború elején.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök megerősítette, hogy a vezérkari főnök menesztését fontolgatja

Döntő pillanatban történt változás a fegyveres erők vezetésében Ukrajnában. Az országnak 2022 vége óta nem sikerült jelentős területeket visszafoglalnia Oroszországtól, most pedig azzal kell szembenéznie, hogy elapadhatnak a katonai segélyek legnagyobb támogatójától, az Egyesült Államoktól. Washingtonban a republikánus törvényhozók gátolják egy hatvanmilliárd dolláros segélycsomag elfogadását az Egyesült Államok határpolitikájának mélyreható megváltoztatására irányuló követelések miatt.

Az orosz erők támadásba lendültek a frontvonalon, és fokozatosan teret nyernek a kelet-ukrajnai Avgyijivka városában, amelyet hónapok óta próbálnak elfoglalni, ezért az ukrán hadseregnek újraindításra van szüksége – mondta februárban Zelenszkij.

Az 58 éves Szirszkij egyike azoknak a jelentős parancsnokoknak, akik az ukrán fegyveres erőket vezették az Oroszország támogatását élvező szakadárok offenzívája ellen, amely 2014-ben kezdődött, röviddel azután, hogy Oroszország annektálta a Krímet.

Miután Moszkva 2022 februárjában megkezdte Ukrajna ellen ma is tartó invázióját, Szirszkij vezette az ukrán fegyveres erők sikeres ellentámadását a Harkivi területen az év szeptemberében.

A közvélemény-kutatások korábban azt mutatták, hogy Zaluzsnij népszerűsége ugyanolyan nagy, ha nem nagyobb, mint Zelenszkijé. Egyes szakértők arra utaltak, hogy Zaluzsnij eltávolítása demoralizálhatja az ukrán katonák egy részét és alááshatja a nemzeti egységet.

Ékszerész volt, most katonai drónokat épít az ukrán nő
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:38 0:00
XS
SM
MD
LG