Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök megerősítette, hogy a vezérkari főnök menesztését fontolgatja


Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij az ukrajnai Dnyipróban 2023. július 27-én
Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij az ukrajnai Dnyipróban 2023. július 27-én

Volodimir Zelenszkij egy friss televíziós interjúban kijelentette, hogy nem pusztán Valerij Zaluzsnijről van szó, a lépés része lenne több magas rangú tisztségviselő leváltásának, ugyanis „új kezdetre” van szükség.

Az ukrán államfő a RAI olasz állami tévének nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az esetleges változások, amelyekről hetek óta találgat a nemzetközi sajtó, túlmutatnak egyetlen személy leváltásán.

„Gondolkozom a váltásról, de azt nem mondhatjuk, hogy egyetlen személyről van szó, hanem az ország vezetésének irányáról” – mondta.

„Amikor erről beszélünk, akkor állami vezetők sorának leváltását értem, nem csupán egyetlen szektort, mint például a hadsereget. Ha nyerni akarunk, akkor mindannyiunknak azonos irányba kell húznunk a győzelem biztos tudatában, nem bizonytalanodhatunk el, nem engedhetjük le a kezünket, helyes irányú és pozitív energiára van szükségünk” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: „Kényes ügy” – az ukrajnai mozgósítási törvény éket ver az elnök és a fegyveres erők közé

Zelenszkij most erősítette meg először, hogy valóban az ukrán lakosság körében kimagaslóan népszerű Zaluzsnij menesztését fontolgatja, aminek pusztán a lehetősége is már nagy felháborodást váltott ki az országban.

Helyi médiajelentések szerint az elnök múlt héten lemondásra szólította fel a vezérkari főnököt, aki ezt visszautasította. Az értesüléseket egyik fél sem igazolta eddig.

A feszültség a tavaly nyári ukrán ellenoffenzíva kudarca óta fokozódik a két vezető között, miközben a harctéri helyzet egyre nehezebb az akadozó szövetségesi támogatás miatt. Nem volt egyetértés azt a javaslatot illetően sem, amelynek alapján félmillió embert mozgósítanának, az államfő nem támogatta a hadsereg vezetésének kérését.

A konfliktus azután került igazából a nyilvánosság elé, hogy Zaluzsnij novemberben arról beszélt a The Economistnak adott interjúban, hogy patthelyzet alakult ki a csatatéren, ami élesen ellentmond az elnöki hivatal által hangoztatott, derűlátóbb álláspontnak. Zelenszkij azonnal visszautasította a nyilatkozatot, az adminisztráció pedig óva intette a hadsereget a hasonló nyilvános állásfoglalásoktól.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG