Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrajnai helyreállításról tartanak konferenciát Németországban a hétvégi svájci csúcs előtt


Olaf Scholz német kancellár Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt üdvözli az ukrán helyreállítási konferencián, Berlinben 2024. június 11-én
Olaf Scholz német kancellár Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt üdvözli az ukrán helyreállítási konferencián, Berlinben 2024. június 11-én

Németország kedden egy konferenciának ad otthont, ahol támogatást gyűjtenek Ukrajna újjáépítéséhez az orosz háborús pusztítás után. A rendezvény a szolidaritás újabb jele Kijevvel egy intenzív diplomáciai hét kezdetén.

A kétnapos berlini ukrajnai újjáépítési konferencia egy évvel követi a londoni összejövetelt, és megelőzi Ukrajna vezető nyugati szövetségeseinek olaszországi G7-es csúcstalálkozóját, illetve a hétvégi svájci globális békecsúcsot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki múlt héten részt vett a D-nap, a normandiai partraszállás nyolcvanadik évfordulóján tartott megemlékezéseken, ott van az összejövetelen, amelyre a német házigazdák szerint kétezer embert hívtak meg a politika, az üzleti élet és egyéb területek képviseletében.

„Ukrajnának még a jelenlegi háborús időkben is folyamatosan újjá kell építenie lakóházakat, vízvezetékeket, kórházakat és elektromos hálózatokat – mondta Svenja Schulze német fejlesztési miniszter. – Az emberek továbbra is élni szeretnének az országban, ehhez pedig áramra, vízre van szükségük, és tetőre a fejük felett.”

Az ukrán helyreállítás támogatása rövid és hosszú távon „túl nagy feladat ahhoz, hogy a kormányok egyedül megbirkózzanak vele; kifejezetten ezért hívtunk meg cégeket, civil szervezeteket és önkormányzatokat is a konferenciára” – tette hozzá.

Egyéb sürgető problémái mellett Ukrajnának az elmúlt hetekben azzal is szembe kellett néznie, hogy a villamosenergia-hálózata elleni tartós orosz támadások nyomán országos áramszüneteket kellett elrendelni.

Tavaly Londonban Ukrajna szövetségesei több milliárd dollár nem katonai segélyt ígértek az ország infrastruktúrájának újjáépítésére, a korrupció elleni küzdelemre és az európai uniós tagsághoz vezető út előkészítésére.

Idén is a reformokra összpontosítanak.

„Minden akadályt elhárítunk, hogy Ukrajna hamarosan elfoglalhassa a helyét az Európai Unió asztalánál – mert katonai támogatásunk kiegészítéseként ez jelenti a legjobb védelmet” – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Hétfőn a Facebookon jelentette be lemondását az Ukrajna helyreállításáért felelős állami ügynökség vezetője, Musztafa Najem. Olyan rendszerszintű akadályokra hivatkozott, amelyek miatt nem tudja hatékonyan gyakorolni a hatásköreit, és azzal vádolta a kormányt, hogy a bürokrácia mocsarába süllyeszti a hivatalát.

Ukrajnának nincs újjáépítéssel foglalkozó minisztere Olekszandr Kubrakov májusi menesztése óta. Najem nehezményezte, hogy az ukrán miniszterelnök kizárta őt a részvételből a berlini konferencián.

Zelenszkij, aki 2022. február 24-e, Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta harmadszor látogat Berlinbe, várhatóan beszédet mond a német parlamentben, a Bundestagban is. Néhány héttel a háború kitörése után videókapcsolaton keresztül szólt az ottani törvényhozókhoz.

Az ukrán elnök legutóbb február közepén járt Németországban. Akkor kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Olaf Scholz német kancellárral azoknak az egyezményeknek az egyikeként, amelyeket a szövetségesek azért kötöttek Kijevvel, hogy jelezzék hosszú távú támogatásukat.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG