Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrajnai katonai támogatásról egyeztetett az amerikai és a brit külügyminiszter


James Cleverly brit és Antony Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban 2023. május 10-én
James Cleverly brit és Antony Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban 2023. május 10-én

Antony Blinken és James Cleverly arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz háború az egész világra kihatással van.

A washingtoni egyeztetést követő sajtótájékoztatón a brit diplomácia vezetője kijelentette, hogy noha az ukrán haderő következetesen felülteljesített minden várakozást, a háborúban nincsenek garanciák, bizonyosságok.

Cleverly rámutatott, hogy az ukrán katonák gyorsan tanultak és hatékonyan védekeztek, és leszögezte, hogy a Nyugatnak folytatnia kell a segítségnyújtást attól függetlenül, hogy a készülő ellenoffenzívában sikerül-e nagy harctéri sikereket elérni.

„Rajtunk a világ szeme, hogy miként reagálunk erre a kihívásra” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ezért fontos a szövetségeseknek eltökéltséget és stratégiai kitartást mutatniuk egészen a győzelemig.

Ehhez kapcsolódóan: Miért lehet Ukrajna közelgő offenzívája a háború legfontosabb összecsapása?

Az amerikai külügyminiszter nem értett egyet azzal az állítással, hogy az Egyesült Államok Ukrajna iránti elkötelezettsége meggyengült volna.

Ennek kapcsán felidézte a washingtoni képviselőház republikánus elnökének előző heti nyilatkozatát a támogatások folytatásáról.

Blinken megerősítette a brit kollégája által elmondottak, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna támogatása a nyugati államoknak is érdeke. Kiemelte: Ukrajna rendelkezik azzal, ami szükséges az Oroszország által az utóbbi tizennégy hónapban erőszakkal elfoglalt területek visszaszerzéséhez.

Az Egyesült Államok újabb, 1,2 milliárd dollár értékű katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára. Ennek keretében a tervek szerint egyebek mellett tüzérségi lőszereket szállítanak és megerősítik a légvédelmet. Viszont e felszereléseket nem a meglévő készletekből csoportosítják át, hanem új vásárlásokról van szó, ami bizonyos késedelmet jelent a szállításban.

Ehhez kapcsolódóan: Emelkedik az ukrajnai háború ára, fokozódik a vita Nyugaton, hogy mi legyen a befagyasztott orosz pénzekkel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitteren köszönte meg az újabb segítségnyújtást, ami szavai szerint a szolidaritás jele a május 9-i Európa-nap és a náci Németország feletti második világháborús győzelem május 8-i emléknapja környékén. „Együtt újabb győzelem felé haladunk” – írta.

A Pentagon azt írta közleményében, hogy ez a szállítmány is jól demonstrálja a rendíthetetlen amerikai támogatást.

Az Egyesült Államok az orosz invázió tavaly februári megindítása óta már több mint 36 milliárd dollárnyi értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának.

XS
SM
MD
LG