Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök a szankciók szigorítását sürgette Oroszországgal szemben


Volodimir Zelenszkij felszólalása a prágai parlament ülésén 2022. június 15-én
Volodimir Zelenszkij felszólalása a prágai parlament ülésén 2022. június 15-én

Volodimir Zelenszkij az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések szigorítására szólította fel az Európai Uniót, illetve arra, hogy mielőbb adják meg a tagjelölti státuszt Ukrajnának.

Az EU hosszas viták után május végén hagyta jóvá hatodik szankciós csomagját, amelynek értelmében év végéig felszámolják az orosz kőolaj importjának nagy részét, a csővezetékes szállítás azonban a magyar kormány tiltakozása miatt határozatlan időre mentességet kapott az embargó alól.

Az ukrán elnök a cseh törvényhozás két háza előtt videokapcsolaton keresztül elmondott beszédében megköszönte Prága eddigi támogatását, egyúttal további segítségnyújtást sürgetett a Nyugat részéről. „Mi önökkel vagyunk, legyenek önök is velünk!” – mondta.

Felszólalásában fontosnak nevezte, hogy a közösség minél hamarabb megadja országának a tagjelölti státuszt, hogy megkezdődhessen a csatlakozáshoz vezető, minden bizonnyal éveken át tartó folyamat.

Emellett Oroszország területi ambícióira figyelmeztetett, aláhúzva, hogy Vlagyimir Putyin elnök aligha elégedne meg Ukrajna meghódításával.

„Oroszországot nem csak Mariupol, Szeverodonyeck, Harkiv és Kijev érdekli. Nem, ambíciói hatalmas területre terjednek ki Varsótól Szófiáig. Akárcsak a múltban, az Ukrajna elleni invázió csak az első lépés ahhoz, hogy az orosz vezetés megnyissa az utat más országok, más népek leigázása felé” – fogalmazott.

„Az az ember, aki mindent meg akar szerezni, soha nem fog megállni pusztán egy részénél annak, amit szeretne” – tette hozzá.

Július elsejétől december végéig Csehország fogja betölteni az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Újabb brit fegyverszállítmányok?

Eközben Ben Wallace brit védelmi miniszter arról számolt be, hogy országa fontolgatja további fegyverek, köztük hajó elleni rakéták szállítását Kijevnek.

Wallace közölte, hogy a London által korábban felajánlott rakéta-sorozatvetők leszállítása hamarosan megkezdődik, amit újabb katonai eszközök követhetnek. Rámutatott, hogy az ukrán katonák kiképzése is rendkívül fontos, és ezen a téren vannak még tennivalók.

„A keleti országrészben állomásozó ukrán erők egy része már kilencven napja a fronton van, kimerültek, és tüzérségi szempontból gyakran nagy túlerővel néznek szembe. Fontos segíteni Ukrajnát azon képességében, hogy lecserélhesse a fronton lévő embereit” – hangsúlyozta.

A NATO-tagállamok védelmi minisztereinek soron következő tanácsülése szerda délután kezdődik Brüsszelben, a találkozón egyebek mellett a további fegyverszállítások kérdése is napirenden lesz.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG