Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök ellátogatott a felszabadított Herszonba


Volodimir Zelenszkij Herszonban 2022. november 14-én
Volodimir Zelenszkij Herszonban 2022. november 14-én

Volodimir Zelenszkij hétfőn az orosz hadsereg által nyolc hónapon keresztül megszállt város számos lakosával együtt ünnepelte a felszabadulást.

Moszkva előző héten úgy döntött, hogy kivonja csapatait a Dnyeper folyó nyugati partjáról, ami az őszi ukrán ellenoffenzíva újabb sikerét mutatja.

„Haladunk előre. Készen állunk a békére az egész országban” – jelentette ki az ukrán elnök, miután megérkezett az önkormányzat épülete előtti főtérre, ahol számos katona és civil összegyűlt a hideg, de napsütéses reggelen.

Beszédében köszönetet mondott a NATO és a többi szövetséges állam támogatásáért, és hangsúlyozta, hogy az amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetők óriási segítséget jelentettek az orosz fegyveres erőkkel szemben.

„Nagyon boldog vagyok, lehet mondani az emberek reakcióját látva, hogy nem csak megjátsszák az örömöt” – mondta az elnök az erősen felfegyverzett biztonsági személyzet gyűrűjében.

„Az emberek vártak az ukrán hadseregre, a katonáinkra, mindannyiunkra” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Háborús bűncselekmények százait azonosították az ukrajnai Herszon régióban

Zelenszkij fontosnak nevezte a herszoni vizitet, kiemelve, hogy ezzel meg akarták mutatni a helyieknek, hogy valóban véget ért a megszállás, „tényleg visszatérünk, tényleg felvonják a zászlónkat”.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lesz az ukrán haderő következő célpontja, aláhúzta: „Nem Moszkva (…) Minket nem érdekelnek más országok területei.”

Szemtanúk beszámolói szerint az államfő mindössze nagyjából fél órát töltött a városban. Nem sokkal érkezése előtt, majd a távozását követően is tüzérségi csapások zaja hallatszott Herszon központjában.

Az ukrán hadsereg előző pénteken tűzte ki a zászlót Herszon főterén az orosz csapatok távozása után. Ez volt az egyetlen megyeszékhely, amelyet Oroszország el tudott foglalni a február 24-én megindított invázió során, de ezt is feladni kényszerült.

A Kreml hangsúlyozta, hogy mindenfajta veszteség nélkül sikerült átvezényelnie mintegy harmincezer katonáját a területről a Dnyeper túlpartjára. A kijevi vezetés ezzel szemben kaotikus visszavonulásról, menekülő katonákról, hátrahagyott fegyverekről és felszerelésekről számolt be.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG