Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Háborús bűncselekmények százait azonosították az ukrajnai Herszon régióban


Helyi lakosok a felszabadítást ünneplik Herszonban 2022. november 13-án
Helyi lakosok a felszabadítást ünneplik Herszonban 2022. november 13-án

Több mint négyszáz orosz háborús bűncselekményt dokumentáltak eddig a hatóságok a megszállás alól frissen felszabadított térségekben, sok civil holttestet találtak – közölte az ukrán elnök.

„Az orosz hadsereg ugyanazt a barbarizmust hagyta maga után, mint az ország más részein, ahol csak megjelent” – mondta szokásos esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij vasárnap.

Ezt az állítást független forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni. Oroszország minden bizonyíték ellenére következetesen tagadja, hogy szándékosan polgári célpontokat támadna.

Az ukrán elnök arról számolt be, hogy Herszon régió 226 településén állították helyre a törvényességet, míg a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az utóbbi hét folyamán 179 települést foglaltak vissza 4500 négyzetkilométernyi területen a Dnyeper folyó mentén.

„Csak akkor megyünk, ha a fejünk fölött gránátok repülnek” – ukránok Kijev esetleges kiürítéséről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

Folytatódó harcok

A kijevi vezérkar tudatta, hogy a keleti fronton, Donyeck és Luhanszk régióban továbbra is heves harcok folynak.

Zelenszkij ennek kapcsán hangsúlyozta: az összecsapások intenzitása semennyit nem csitult, az elmúlt 24 órában orosz tüzérségi és rakétatámadások érték Szumi, Harkiv, Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck megyét is.

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága közölte, hogy a megszállók nem szüntették be csapásaikat azon területek ellen sem, amelyekről a napokban kivonultak.

Herszon régió kormányzója, Jaroszlav Janusevics bejelentette, hogy egyelőre fenntartják a délután 5 és reggel 8 óra közötti kijárási tilalmat, illetve biztonsági intézkedésként nem engedélyezik a belépést a városba, vagy a távozást onnan.

„Az ellenség minden kritikus infrastruktúrát aláaknázott. Megpróbálunk pár napon belül újra összeülni, és akkor megnyitni a várost” – jelentette ki egy tévéinterjúban, egyúttal pedig arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak távol a városközponttól, ugyanis ott aknamentesítési műveleteket fognak folytatni.

Az orosz aknák veszélyére az ukrán elnök is figyelmeztette a herszoniakat. „Arra kérlek bennetek, hogy ne felejtsétek el, hogy a régió helyzete továbbra is rendkívül veszélyes” – szögezte le.

A Kreml előző héten úgy döntött, hogy kivonja csapatait a Dnyeper folyó nyugati partjáról, ami az őszi ukrán ellenoffenzíva újabb sikerét mutatja.

A washingtoni Fehér Ház üdvözölte az orosz visszavonulást, az újabb „rendkívüli ukrán győzelmet”.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG